Pianista Oana Crișu – pe scena Filarmonicii „Oltenia”, în seria „10 concerte Beethoven”

0
602

Tânăra pianistă Oana Crișu – născută la Craiova, unde a studiat la Liceul de Artă „Marin Sorescu” – revine pe scena Filarmonicii „Oltenia” într-un concert cu lucrări de Beethoven susținut astă-seară, de la ora 19.00, și inclus în seria de zece evenimente muzicale dedicate creației marelui compozitor. În prezent, Oana Crișu este asistent universitar doctor în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Oana Crişu

Propus a se desfăşura pe parcursul stagiunii 2013-2014, cu scop prevalent educativ, ciclul „10 concerte Beethoven” vizează familiarizarea tinerilor melomani cu cele mai reprezentative creaţii ale compozitorului Ludwig van Beethoven, de la cele mai impresionante lucrări concertante la capodoperele simfonice şi vocal-simfonice. În egală măsură, se adresează şi celor mai avizaţi iubitori ai muzicii clasice, oferindu-le prilejul emoţionant al (re)întâlnirii cu reputaţi dirijori şi solişti concertişti, pentru care paginile beethoveniene deţin o însemnătate aparte în devenirea lor artistică.

Concertul inaugural din seria „10 concerte Beethoven” a fost prezentat de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” în data de 11 octombrie a.c. (dirijor Constantin Grigore, solist Daniel Podlovschi), programul cuprinzând Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 61, şi Simfonia a VI-a în Fa major, op. 68 „Pastorala”. Următorul are loc astă-seară, de la ora 19.00, fiind susținut de același ansamblu simfonic, sub conducerea muzicală a dirijorului Alexandru Iosub, și de tânăra solistă pianistă Oana Crișu. De această dată, în repertoriu sunt incluse Uvertura „Coriolan”, op. 62, Concertul nr. 3 în Do minor pentru pian şi orchestră, op. 37, și Simfonia a II-a în Re major, op. 36. Un bilet costă 15 lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari – 10 lei.

Oana Crişu s-a născut în anul 1985, la Craiova. A început studiile muzicale la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din oraşul natal, la clasa de pian a profesorilor Lucia Cristea şi Liviu Pîrvu, continuându-le apoi la Cluj-Napoca, la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”, cu prof. Kovacs Zsofia. Între anii 2003-2007 a frecventat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa de pian a conf. univ. dr. Csiky Boldizsar, urmând să realizeze masteratul în artă muzicală tot în cadrul acestei instituţii (între anii 2007-2009).

Este laureată a mai multor concursuri naţionale şi internaţionale de profil, între care „Carl Filtsch” (Sibiu), „Pro Piano” și Festivalul Muzicii Maghiare (Bucureşti). În anul 2006 a obţinut o bursă din partea Ministerului Culturii din România, iar în anul 2007 – din partea Fundaţiei „Nova Harmonica” din Italia. În vara acestui an a susţinut la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca teza de doctorat cu titlul „Clara Schumann: Interpret, muzician, compozitor”. În prezent este asistent universitar doctor în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.