ITM Dolj, cu ochii pe produsele industriale neconforme

0
381

La sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj a avut loc, miercuri, o sesiune de informare a producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor privind bunele practici şi noutăţile legislative referitoare la punerea pe piaţă a produselor industriale, mai exact echipamente electrice profesionale.

Sesiunea face parte dintr-un program mai amplu al compartimentului de Inspecţia Muncii pentru anul 2013, şi urmăreşte ca, printr-o implicare a inspectorilor de muncă cu atribuţii de control în domeniul supravegherii pieţei, să se conştientizeze actorii implicaţi asupra necesităţii cunoaşterii şi respectării actelor normative prin care s-au transpus directivele europene referitoare la introducerea pe piaţă a produselor industriale. Campaniile naţionale similare desfăşurate de Inspecţia Muncii, în cursul anilor 2008 – 2012, au avut ca rezultate creşterea numărului de produse controlate şi introduse în baza de date a Inspecţiei Muncii precum şi scăderea numărului de produse neconforme intrate pe piaţa românească. Astfel dinamica procentului de produse neconforme raportat la numărul total de produse controlate arată o scădere constantă în ultimii 4 ani.

Mai precis, problema este ca România se află la graniţa Uniunii Europene  şi trebuie să aibă grijă, conform obligaţiilor asumate, ca produsele care intră în UE pe la noi să îndeplinească anumite condiţii. Ori, în acest sens s-au purtat discuţiile cu producătorii, importatorii şi distribuitorii de produse industriale reglementate de directivele europene pentru care Inspecţia Muncii este organism de supraveghere a pieţei. La sesiune au participat 20 de reprezentanţi ai principalilor producători, importatori şi distribuitori doljeni de produse industriale. Au fost expuse cazuri de bune practici la nivel european şi local, şi au fost dezbătute probleme de supraveghere a pieţei – cum ar fi aplicarea legislaţiei în mod unitar şi corect, inspectorii de muncă urmărind în mod special conştientizarea participanţilor referitor la aplicarea legislaţiei şi identificarea neconformităţilor. „Inspectorii de muncă, conform recomandărilor Comisiei Europene, trebuie să promoveze respectarea legislaţiei privind securitatea şi sănătatea în muncă, în primul rând prin educaţie şi difuzarea de informaţii şi îndrumări adecvate într-un limbaj simplu. Abia apoi, dacă nu sunt respectate recomandările făcute, se poate vorbi de sancţiuni”, a explicat inspectorul şef al ITM Dolj.