„Caravana cu poveşti”, proiectul de succes al Asociaţiei „Vasiliada”

0
374

Asociaţia „Vasiliada”, patronată de Mitropolia Oltenia, a decis să continuie proiectul „Caravana cu poveşti” şi în anul viitor. Voluntarii vor merge din nou, lună de lună, în zece localităţi sărace din Dolj şi Mehedinţi (ultimul judeţ fiind inclus recent) pentru a le citi copiilor poveşti. Iniţiatorii acestui frumos proiect sunt convinşi că, prin intermediul personajelor de basm, copiii vor fi ajutaţi să-şi depăşească problemele de comunicare şi să-şi dezvolte imaginaţia.  

După un an de plimbat prin cinci localităţi ale Doljului – Ocolna, Lipovu, Salcia, Sălcuţa de Calopăr şi Busu, unele dintre cele mai sărace ale Doljului – Asociaţia „Vasiliada” a Mitropoliei Olteniei a tras, ieri, concluzia că proiectul „Caravana cu poveşti” a fost un succes şi trebuie să fie continuat. „A fost un proiect foarte frumos, a avut rolul de a aduce în cinci comunităţi foarte sărace, mai precis copiilor de acolo bucuria poveştilor, a întâlnirii cu eroii din basmele populare româneşti. Deşi l-am gândit a fi un proiect micuţ, a crescut foarte frumos astfel încât eram aşteptaţi cu nerăbdare de copii, chiar de mai multe ori decât ne-am fi propus noi să ajungem. Din acest motiv ne-am gândit să îl continuăm”, a declarat pr. Adrian Stănulică, preşedintele Asociaţiei „Vasiliada”.

Voluntarii au mers în mijlocul copiilor

„Carvana cu poveşti” a avut doi parteneri care s-au implicat trup şi suflet. CEZ România a asigurat finanţarea, unele poveşti fiind prezentate copiilor şi pe suport video. „Sunt nişte copii foarte inteligenţi, care îşi doresc să crească şi care se bucură de ceea ce am putut să le aducem. Merită şansa de a cunoaşte valorile culturale naţionale şi sunt convinsă că acest lucru reprezintă doar un pas pentru pregătirea lor pentru maturitate. Ne-am bucurat să vedem că iniţiativele noastre aduc zâmbetele pe feţele lor”, a mărturisit Mirela Dima, reprezentantul CEZ Vânzare. Asociaţia „Fapte bune pentru comunitate” a participat cu voluntari care au mers în mijlocul copiilor. Pentru implicarea lor, tinerele Laura Pârlogea şi Adriana Oacă au primit ieri diplome de recunştinţă din partea Asociaţiei „Vasiliada”.

Poveştile nu pot fi înlocuite de televizor şi calculator

Dar de ce au fost alese tocmai poveştile? Cătălina Tănăsescu, psiholog în cadrul Asociaţiei „Vasiliada”, a subliniat faptul că întotdeauna basmele sunt cele care îi ajută pe copii să se integreze mai bine în grupurile din care fac parte. „Cu ajutorul poveştilor, copiii pot să îşi depăşească mult mai uşor problemele cu care se confruntă, fie la şcoală, fie în afara ei, să îşi îmbunătăţească relaţiile pe care le au cu părinţii, cu fraţii, cu colegii şi cu oricare altă persoană cu care interacţionează. Poveştile îi ajută să îşi sporească imaginaţia, creativitatea, să îi introducă într-o lume fantastică, plină de mister, dar şi de distracţie”. Ion Creangă a fost preferatul copiilor, iniţiatorii proiectului considerând că personajele sale pline de umor îi ajută să-şi exprime liber emoţiile şi tot ceea ce trăiesc.

Proiectul va ajunge şi în Mehedinţi

În anul care se încheie, 210 copiii care s-au bucurat de tot ceea ce a însemnat acest proiect, iar ultima dată aceştia se vor întâlni cu Moş Crăciun. Sorin Boboc, director de programe la Asociaţia „Vasiliada” a precizat însă că proiectul nu doar că va continua, ci se va dezvolta. „Dacă în 2013 am mers căre cinci comunităţi din judeţul Dolj, în 2014 activitatea se va dezvolta şi în judeţul Mehedinţi. În total vor fi zece comunităţi din cele două judeţe care vor fi vizitate de caravana cu poveşti pe toată perioada anului”. „Caravana cu poveşti” va merge, potrivit organizatorilor, către comunităţile unde rata abandonului şcolar este ridicată, peste media judeţului respectiv, unde numărul adulţilor care au părăsit ţara pentru a merge la muncă în străinătate este mare, asta însemnând că micuţii au fost lăsaţi în grija altor persoane.