Autorităţile sanitare trag un semnal de alarmă în privinţa regulilor pe care trebuie să le respecte craiovenii în următoarele zile, dat fiind faptul că se anunţă temperaturi neobişnuit de scăzute. În principal, persoanele vârstnice şi cele cu afecţiuni cardiace nu ar trebui să iasă din case, existând riscul ca gerul să le pună viaţa în pericol.
După problemele create de ninsoare şi viscol, doljenii trebuie să înfrunte, în următoarele zile, şi frigul năprasnic. Ieri, meteorologii au emis o avertizare de ger care este valabilă până sâmbătă. Temperaturile vor ajunge la minus 26 de grade Celsius.
Potrivit informaţiilor transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, vremea se răceşte treptat, începând de astăzi, devenind deosebit de rece, geroasă, mai ales noaptea şi dimineaţa, în cea mai mare parte a ţării. Cele mai scăzute temperaturi se vor înregistra în cursul nopţii de joi spre vineri, minimele urmând să coboare frecvent sub minus 15 grade Celsius, ajungând până în jurul valorii de minus 26 de grade.
Craiovenii, sfătuiţi să stea mai mult în case
Având în vedere că meteorologii au anunţat temperaturi foarte scăzute, pentru următoarea perioadă, şi medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au lansat câteva recomandări pentru populaţie, astfel încât gerul să nu facă victime.
Doljenii sunt sfătuiţi, în primul rând, să respecte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea la frig, recomandarea fiind adresată în special persoanelor vârstnice, copiilor, bolnavilor cu afecţiuni cronice cardio-vasculare şi respiratorii. În cazul în care este, totuşi, necesară deplasarea, se recomandă folosirea mijloacelor de protecţie împotriva frigului, îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate, căciuli şi mănuşi.
De asemenea, trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi extreme de scăzute pentru a se feri de degerături. În acest caz, nu este indicată automedicaţia şi se impune consultarea unui medic.
Atenţie la intoxicaţiile cu monoxid de carbon!
O atenţie deosebită trebuie acordată şi copiilor. Aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate. Trebuie evitate călătoriile pe distanţe lungi în maşini fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. Locuinţele şi spaţiile închise trebuie să fie încălzite corespunzător. Însă este de evitat utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.
Mersul pe jos, pe distanţe mici, este de preferat unor staţionări prelungite în aşteptarea unui mijloc de transport în comun. Efortul fizic mare care suprasolicită organismul este însă de evitat. Şi alimentaţia trebuie luată serios în seamă. Este necesar ca aceasta să fie adaptată la vârsta şi activitatea zilnică, să fie bazată pe o hrană caldă, cu multe legume şi fructe proaspete ce aduc un aport crescut de vitamine şi minerale, cresc imunitatea şi apără organismul de viroze şi infecţii respiratorii.
Degerăturile, un real pericol
Medicii mai spun că nu este deloc recomandat, în această perioadă, consumul de alcool. Tratamentul bolilor cronice nu trebuie întrerupt decât cu acordul medicului, în caz contrar existând riscul decompensării unor boli grave.
Specialiştii mai avertizează şi asupra pericolului pe care îl reprezintă degerăturile care apar din cauza expunerii îndelungate la temperaturi scăzute. Pe lângă aceasta, îmbrăcămintea neadecvată condiţiilor meteorologice pune în pericol orice persoană expusă. Zonele care pot fi afectate cel mai repede sunt degetele, mâinile, picioarele, nasul, urechile şi obrajii. Degerăturile pot apărea atunci când se înregistrează temperaturi sub minus 7 grade Celsius, dacă pielea sau îmbrăcămintea sunt umede şi vântul bate puternic. De asemenea, zonele care în trecut au fost afectate de degerături sunt mult mai sensibile.