700 de angajaţi ai Salubrităţii s-au luptat cu zăpada

0
300

Ninsoarea din noaptea trecută şi vântul de ieri au pus mari probleme autorităţilor locale. Nu mai puţin de 700 de angajaţi ai Salubrităţii au fost mobilizaţi să degajeze zăpada de pe străzile Craiovei şi au fost folosite cantităţi foarte mari de material antiderapant ca să se împiedice instalarea poleiului, fapt care ar fi complicat şi mai mult situaţia. 

Începând cu noaptea de marţi spre miercuri şi continuând cu ziua de ieri, autorităţile locale au fost în alertă maximă încercând să deszăpezească oraşul, în ciuda vântului care a viscolit puternic zăpada. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Craiova, în tot acest timp a fost o adevărată desfăşurare de forţe. Pentru a îndepărta zăpada din staţiile de autobuz şi aleile de acces spre şcoli au fost mobilizaţi nu mai puţin de 700 de angajaţi de la SC Salubritate SRL Craiova, care au lucrat în mai multe ture. De asemenea, au fost implicate în acţiunea de deszăpezire şi 63 de utilaje, ceea ce înseamnă o bună parte din totalul de maşini pe care municipalitatea le are la dispoziţie pentru această iarnă.

800 de tone de material antiderapant, aruncate pe străzi

Întrucât meteorologii au anunţat că există pericolul să se instaleze poleiul, autorităţile locale au atentat şi la rezerva de material antiderapant. Într-o singură noapte şi în cursul zilei de ieri, muncitorii de la Salubritate au împrăştiat peste 800 de tone de material antiderapant, în principal sare şi nisip, pentru ca traficul rutier să se desfăşoare în condiţii normale, de iarnă. „Utilajele de deszăpezire au intervenit atât pe arterele importante, cât şi pe străzile din cartiere şi pe aleile dintre blocuri. Din păcate, utilajele nu au putut interveni pe străzile unde circulaţia era obstrucţionată de autovehicule parcate neregulamentar”, a declarat, ieri, Gheorghe Nedelescu, city-managerul Craiovei. Acţiunea de deszăpezire a continuat şi în cursul zilei de ieri, când angajaţii RAADPFL Craiova şi SC Salubritate Craiova SRL au acţionat pentru îndepărtarea zăpezii de pe trotuare.

Amenzi pentru craiovenii care nu dau cu lopata

Potrivit municipalităţii, întreaga activitate de deszăpezire a fost coordonată de primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, care s-a deplasat în teren pentru a vedea cum stau lucrurile. Ieri, după o noapte de intervenţii, aceasta s-a declarat mulţumită de modul în care se îndepărtează zăpada, declarând chiar că se face cea mai bună deszăpezire de până acum. În plus însă, Primăria Craiova roagă cetăţenii să parcheze regulamentar autoturismele pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină pe toate străzile din municipiu. În caz contrar, autoturismele vor fi ridicate şi se vor aplica sancţiuni. Totodată, conform HCL 319/2009, modificată şi completată prin HCL 279/2011, „neîndepărtarea imediată a zăpezii şi gheţii de pe trotuarele din faţa imobilelor şi a curţilor acestora deţinute sub orice fel de titlu se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 Ron pentru persoanele fizice, şi 1.000 – 2.500 Ron pentru persoanele juridice”.

Sarea şi nisipul au fost suplimentate

Autorităţile îi asigură însă pe craioveni că lucrurile vor fi ţinute sub control în această perioadă şi că nu vor fi probleme mari în trafic ridicate de zăpadă. Dacă ninsorile vor continua să cadă, municipalitatea a declarat că este gata să intervină cu toate cele 99 de utilaje, o parte dintre ele închiriate. „Avem utilajele în aşteptare şi oamenii sunt instruiţi, ştiu foarte bine că vor fi mobilizaţi să intervină la orice oră. Contăm şi pe oamenii de la Salubritate, care, de asemenea, vor ieşi pe străzi la semnalul nostru. Deci, avem toată situaţia sub control şi, cu siguranţă, craiovenii nu vor avea de suferit”, a mai precizat Gheorghe Nedelescu. În paralel, municipalitatea a suplimentat din nou stocurile de material antiderapant astfel încât să nu se pună problema ca Salubritatea să rămână fără sare şi nisip într-o noapte geroasă.