Vicepreședintele Senatului “Politehnica” București, Anton Hadăr, iese în faţă, după cum precizează Edupedu.ro. Acesta, după ce merge la foarte multe posturi de televiziune, unde îşi dă cu părerea, despre toate, de la crime până la pensii, dar mai puţin despre mediul universitar . Poate greşim, dar, după restricţiile impuse de COVID – 19, a venit cu o declaraţie de presă “fulminantă”, prin care s-a arătat indignat , de la catedră fiind, că “studenţii stau în faţa calculatoarelor şi nu mai vin la ore”. Acum a apărut cu “modernizarea căminelor studențești costă prea mult și că soluția optimă este demolarea clădirilor vechi și construirea unora noi, a afirmat el, luni, în cadrul ședinței de lansare a raportului privind respectarea Codului Drepturilor si Obligațiilor Studentului și a celui privind implementarea Statutului elevului”.
Situația căminelor studențești a fost abordată în cadrul discuțiilor pe baza raportului menționat, iar vicepreședintele Senatului “Politehnicii “București și lider al Federației Naționale Sindicale “Alma Mater”, Anton Hadăr, și-a contrazis antevorbitoru, care adusese în discuție renovarea căminelor. În opinia sa, este nevoie să fie demolate căminele vechi și să se construiască altele noi, deoarece modernizarea clădirilor actuale este fie imposibilă, fie prea costisitoare. „Așa este, avem probleme mari cu căminele. Eu cred că nu este soluția aceasta, să le îmbunătățim, să le adaptăm vremurilor, costă mai mult. Părerea mea este că trebuie să se întâmple ceea ce ar trebui să se întâmple cu spitale în România. Dacă în pereți au bacterii, păi spitalul ăla mai bine îl dărâmi și faci altul. Așa și cu căminele despre care vorbeam, mai toate au toaleta pe hol, nu cred că se pot adapta. Vă dați seama ce muncă e în fiecare cameră să faci posibilități de a avea toaletă acolo. Poate în unele cazuri chiar este imposibil. Am vorbit toate aceste aspecte cu prim-ministrul, când am făcut o vizităm în Regie, la noi în Politehnică , și ne-a spus că ne dă bani ca să mai facem alte cămine noi. Și cred că vom aborda această problemă chiar în acest sens. Mai dărâmăm un cămin și facem unul nou, dar trebuie bani serioși aici. Gândiți-vă că Politehnica are vreo 30 de cămine, câteva dintre ele, vreo 8-9 sunt conforme cu vremurile, dar mai e mult de lucru”, a precizat Anton Hadăr, referitor la căminele pentru studenți.
Reprezentantul Ministerului Educației propune modernizarea căminelor
Directorul Direcției Guvernanța Instituțiilor de învățământ Superior din cadrul Ministerului Educației, Ion Ciucă, a avut o intervenție înaintea lui Anton Hadăr, în care afirmase că există locuri suficiente în căminele studențești, dar că acestea ar trebui modernizate, deoarece majoritatea au băi comune. „Să știți că noi avem cămine în momentul de față, suficient de multe. Problema este că unele nu au confortul care trebuie, încă sunt cămine cu băile comune. Deci trebuie să recunoaștem lucrul acesta, că infrastructura este veche. Ăsta este și motivul pentru care anumite universități nu au condiții adecvate pentru studenții cu dizabilități, pentru că trebuiesc modificări, scări, adică sunt lucruri tehnice care trebuie, cheltuitoare de bani și fondurile, astea dacă nu le ai, n-ai cum să le faci. Dar asta nu înseamnă că ne dăm bătuți”, a declarat Ion Ciucă, în cadrul ședinței amintite.
Ce este în prezent
Majoritatea universităților de stat din România dispun de cămine studențești, multe dintre acestea construite în perioada comunistă, iar studenții care locuiesc în cămine se confruntă cu probleme legate de infrastructura care include băi comune, lipsa facilităților de acces pentru studenții cu dizabilități sau instalații sanitare și electrice depășite. La sfârșitul lunii septembrie a avut loc un incendiu la unul dintre căminele din Regie al Politehnicii, care s-a produs din cauza unui „scurtcircuit la un aparat electric”, potrivit pompierilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București – Ilfov. Mihai Corocăescu, administratorul căminelor studențești ale Politehnicii, afirma atunci că, pentru a rezolva situația căminelor, „ar trebui regândit întreg proiectul instalației electrice, cap-coadă”. Conform Edupedu.ro , după incendiul amintit Universitatea din Bucureşti a adăugat clauze în contractul de închiriere a camerei de cămin 2024, care transferă responsabilitatea la studenți în cazul în care au loc incendii în camerele de cămin și care prevăd că aceștia nu au voie să folosească prelungitoare și aparate mai puternice de 1 kW.