Interviu ( II) Dumitru Costin, preşedintele BNS : “După strategia de la Snagov, România nu a mai avut niciodată o strategie de ţară”

0
149

Interviu cu Dumitru Costin, liderul BNS (II)

Apoi, a mai urmat o lovitură dată industriei românești prin așa numitul proces de privatizare în masă (cuponiada). Astfel, s-a creat un cadru care a generat o instituție numită Fondul Proprietății de Stat (FPS) cât și încă cinci entități, fonduri ale proprietății private (care ar fi trebuit să reprezinte interesele acționarilor cetățeni români într-un amplu proces de privatizare în masă) – un model care fusese importat, din câte îmi aduc eu aminte, din proaspăt reunificata Germanie unde, pe același model, economia Germaniei de Est se transforma și ea și intra în mecanismele specifice economiei de piață. Spre deosebire de nemți însă, tot acest proces masiv de privatizare în masă, a fost pervertit și în urma lui a rămas o listă scurtă de câștigători ai acestei tranziții și milioane de români păcăliți și înșelați. Îmi aduc aminte că, la începutul anilor 2000, s-a ajuns în scurt timp la accentuarea unor probleme majore pe care le discutam cu cineva din conducerea SIF Muntenia (unul dintre fostele FPP-uri), care-mi spunea că din structura acționariatului lor fac parte sute de mii de cetățeni care nici măcar nu știu că sunt acționari ai SIF-ului, care nu-și exercitaseră niciodată calitatea de acționar și care nu-și încasaseră niciodată dividendele. În concluzie, discutăm despre un proces de privatizare în masă compromis cu bună știință de cei care trăgeu sforile din spatele politicienilor aflați la putere în acele vremuri.

Citiţi în continuare pe : https://vocearomanului.ro/dumitru-costin-ii-dupa-strategia-de-la-snagov-romania-nu-a-mai-avut-niciodata-o-strategie-de-tara-si-au-bagat-dracusorii-coada-dracusori-de-prin-alte-zone-evident-cu-propriile-lor-agen/