Marius Dunca, ministrul Tineretului şi Sportului: Primăriile pot aloca bani pentru sport

0
368
Marius Dunca

Ministerul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a declarat, ieri, la Bistriţa, că este legal ca primăriile să finanţeze sportul, rolul statului fiind de a sprijini juniorii şi tinerii, iar ministerul pe care îl conduce va aloca sume semnificative pentru susţinerea performanţei sportive.

Ministrului Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a declarat că autorităţile locale au bază legală să finanţeze activităţilor sportive şi chiar pot aloca maximum 5% din buget pentru susţinerea sportului. “Am reuşit să dăm o ordonanţă de urgenţă care prevede ca maximum 5% din bugetul autorităţilor locale să vină spre structurile sportive. Am reuşit să scoatem şi acel contract de activitate sportivă, ca primarii să nu mai fie la limita legii şi să vină curtea de conturi şi să nu aibă o practică unitară. Trebuie să ţinem cont şi de Consiliul Concurenţei, care a emis doar o atenţionare, dar dacă reuşim să implicăm administraţia, mediul de afaceri cu siguranţă va sprijini sportul. Dar atenţie, nu trebuie să ducem toţi banii spre o ramură sportivă. Noi trebuie să investim în toate ramurile sportive. Rolul statului care este acela de a sprijini juniorii şi tinerii pentru că asta este cea mai mare avere pe care o are poporul în momentul de faţă”, a declarat ministrul Marius Dunca, într-o conferinţă de presă la Bistriţa.

Conducerea Ministerului Tineretului şi Sportului intenţionează ca începând de anul viitor să adopte o nouă strategie de finanţare a activităţii sportive în România, urmând să fie alocaţi mai mulţi bani pentru susţinerea performanţei. „Noi o să premiem performanţa şi o să finanţăm performanţa. Ai performanţă, primeşti finanţare, nu ai performanţă, să vedem de ce… În interiorul cluburilor, dacă vorbim despre cluburile Ministerului Tineretului şi Sportului am făcut o evaluare din punct de vedere managerial, administrativ şi al rezultatelor. Sunt multe secţii şi ramuri sportive unde avem de 2 – 3 sportivi. Nu sunt eficiente şi atunci închidem secţia respectivă şi cu banii respectivi sprijinim performanţa”, a mai spus ministrul.

Cât priveşte bugetul pentru anul 2018, Marius Dunca a anunţat la Bistriţa că va lupta foarte mult să obţină mai mulţi bani întrucât rezultatele obţinute anul acesta de sportivi sunt excepţionale. “A fost un an excepţional, cu foarte multe medalii, avem ceva datorii din urmă pentru premieri. Am organizat foarte multe competiţii internaţionale şi în urma discuţiilor pe care le-am avut cu federaţiile sportive i-am de terminat să organizăm mai multe competiţii internaţionale şi evident avem nevoie de un buget mai mare. Sprijinim şi Comitetul Sportiv Olimpic Român pentru că pregătim Jocurile Olimpice din Japonia. O să alocăm foarte mulţi bani pentru performanţă şi o să sprijin performanţa pentru că momentul de faţă, dacă mă întrebaţi, investim în sport, dar este un sac fără fund! Undeva trebuie schimbat. Am gândit 27 de ani, am tot gândit şi observăm că lucrurile nu funcţionează, mergem din rău în mai rău. Lucrurile o să meargă doar spre performanţă şi o să venim cu o strategie”, a adăugat ministrul Dunca.

Acesta a participat, ieri, la Bistriţa, la Campionatul Mondial de Culturism şi Fitness, Masters şi Juniori, eveniment la care au fost prezente un număr record de ţări şi sportivi: 56 de ţări de pe 5 continente, cu 526 de sportivi şi 216 delegaţi. Campionatul a avut loc în zilele de 11 şi 12 noiembrie la Sala Polivalentă din Bistriţa.