Nu mai … merge şi aşa! Localurile care nu respectă legea vor fi închise

0
468

Infernul de la Clubul Colectiv din Bucureşti a deschis ochii tuturor asupra problemelor privind securitatea la incendiu a clădirilor în care se strâng multe persoane. Este bun acest iureş şi sunt patroni de localuri care, până mai ieri, nu dădeau doi bani pe verificările făcute de pompieri, cum stau acum la coadă ca să intre în legalitate. S-a modificat rapid legislaţia, s-au înăsprit sancţiunile pentru cei care nu o respectă şi chiar s-a oferit autorităţilor o pârghie de care aveau nevoie – posibilitatea de a închide definitiv locaţiile în care nu se pune preţ pe viaţa celor care le trec pragul. Însă pompierii n-au stat degeaba nici până acum. Verificări şi controale s-au făcut şi se fac periodic, sancţiuni s-au aplicat mereu celor care au încălcat legislaţia în domeniu – stufoasă pe alocuri, e adevărat –, iar şcolile, grădiniţele sau spitalele n-au fost trecute cu vederea. Cât despre baruri şi cluburi, noile norme prevăd închiderea acestora pentru lipsa unor măsuri elementare de protecţie împotriva incendiilor. Despre toate acestea ne-a oferit mai multe detalii comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj, col. Constantin Florea.

De ce apar în discuţii avizele de securitate la incendiu şi autorizaţiile de securitate la incendiu?

– Pentru că vorbim despre două forme de documente. Avizele de securitate la incendiu sunt solicitate prin certificatele de urbanism în vederea emiterii autorizaţiilor de construire, pentru categoriile de construcţii şi amenajări aprobate, după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor. Vorbim aici despre proiectul tehnic în sine. Autorizaţiile de securitate la incendiu sunt actele emise după recepţia lucrării, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren, faptul că sunt îndeplinite toate cerinţele din proiect. Adică un angajat al unităţii noastre intră în clădirea respectivă, cu proiectul în mână, şi verifică pas cu pas dacă totul este pus la punct.

Care sunt principalele aspecte pe care le verificaţi la o clădire în care urmează să se adune public numeros?

– În primul rând noi nu eliberăm avizul iniţial dacă aspectele prevăzute în legislaţia în vigoare nu sunt respectate. Asta înseamnă că pentru sălile aglomerate, măsurile de securitate la incendiu se stabilesc în funcţie de capacitate, destinaţie, respectiv categoria sălii şi nivelul de stabilitate al clădirii. Cluburile şi discotecile se încadrează în categoria clădiri cu săli aglomerate. Sălile aglomerate trebuie separate de restul clădirii prin pereţi cu rezistenţă la foc, trebuie prevăzute cu trape de desfumare pentru evacuarea fumului în cazul unui eventual incendiu, este obligatoriu să se asigure căi de acces şi evacuare suficiente, pentru fiecare etaj sau sală în parte, extinctoare, surse de apă. Şi sunt multe altele…

Constructorii nu respectă proiectul pentru că… merge şi aşa…

Dacă sunt strict prevăzute de legislaţie condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un local care găzduieşte public numeros, de ce apar asemenea probleme? De ce apar tragedii?

– Pentru că, de foarte multe ori, din ce am constatat noi de-a lungul timpului şi în urma controalelor făcute, constructorii nu respectă proiectul tehnic. Motivele nu sunt treaba nostră, dar mulţi cred că merge şi aşa. Şi nu merge. De aici apar diferenţele între clădiri care au aviz de la noi pentru securitate la incendiu, dar nu au autorizaţie. Autorizaţia se solicită şi se primeşte gratuit în termen de 6 luni de la recepţia şi punerea în funcţiune a obiectivului. Dacă constatăm, în urma verificării în teren, că au respectat proiectul, primesc autorizaţia fără probleme.

Şi dacă nu o primesc sau nu o solicită în termen?

– Aici intervine o altă problemă majoră. După expirarea termenului de 6 luni de la punerea în funcţiune, autorizaţia de securitate la incendiu se poate solicita la noi numai în baza unei expertize tehnice.

De ce nu îşi fac expertiza pentru a intra în legalitate?

– Sunt foarte puţini experţi autorizaţi, motiv pentru care aceste documentaţii sunt scumpe. Pot să vă spun că în toată regiunea Olteniei există un singur astfel de expert la Vâlcea. Noi i-am amendat de-a lungul anilor pe cei care au funcţionat fără autorizaţii. Unii au ajuns la concluzia, logică de altfel, că fac economii dacă intră în legalitate şi avem astfel de clădiri în curs de autorizare.

Mai există şi o altă categorie, şi avem unele şcoli în această situaţie. Este vorba despre intervenţia asupra unei clădiri care a avut toate documentele de la noi aprobate iniţial, şi mă refer aici la lucrări de reabilitare sau modernizare. După încheierea lucrărilor n-au mai solicitat autorizaţia la noi din diverse motive. Nu putem spune că nu îndeplinesc condiţiile de siguranţă. Dar au neglijat să-şi obţină documentele. Ori, în asemenea cazuri, nu putem dispune închiderea şcolilor, de exemplu. Ele funcţionează. Dar fără autorizaţia de securitate la incendiu.

Cât de periculos este faptul că nu au autorizaţia de securitate la incendiu?

– În actul normativ adoptat recent, prin care au crescut şi amenzile de la 30.000 la 100.000 lei, sunt prevăzute condiţiile în care se dispune închiderea unui local, în funcţie de deficienţele constatate. Dacă ele sunt majore, nu mai stăm la discuţii nici în cazul în care au autorizaţie şi închidem unitatea. Dacă însă nu are autorizaţie de securitate la incendiu, însă şi-a obţinut toate actele de autorizare necesare, de la certificat de urbanism la aviz de securitate la incendiu, adică practic are totul pus la punct, dar nu are hârtia care se numeşte autorizaţie, îi lăsăm o perioadă la dispoziţie pentru a face demersurile necesare. Cert este că nu se mai poate aşa. Nu mai funcţionăm după principiul „lasă că merge şi aşa”.

S-a închis vreun club din Craiova?

– Au fost demarate controalele nu numai în Craiova, ci în tot judeţul, în scopul asigurării măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor la cluburi, baruri, discoteci, săli de cinema sau spectacole şi la mall. Obiectivele mari din Craiova, mall-ul, Sala Polivalentă, Centrul Multifuncţional, îndeplinesc condiţiile de securitate, astfel că oamenii pot merge liniştiţi în continuare acolo şi se lucrează deja la obţinerea autorizaţiilor. Cât despre baruri şi cluburi, să ştiţi că mulţi administratori au înţeles că trebuie să intre în legalitate şi le-au închis singuri. Din cele pe care le-am verificat până acum nu s-a dispus suspendarea activităţii sau închiderea în nici unul din cazuri. S-au aplicat avertismente, amenzi în valoare de peste 60.000 lei, iar oamenii au fost îndrumaţi şi li s-a explicat ce au de făcut pentru obţinerea autorizaţiilor. Important este să cooperăm cu toţii pentru siguranţa tinerilor, a oamenilor care frecventează aceste locaţii, pentru că nimeni nu-şi doreşte tragedii…

Col. Constantin Florea a mai precizat că situaţia în Craiova este foarte bună în ceea ce priveşte instituţiile publice care nu au autorizaţia de securitate la incendiu. Este vorba despre Şcoala nr. 18, Grădiniţa „Otilia Cazimir”, Grădiniţa din curtea Şcolii nr. 36, Grădiniţa nr. 17, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Liceul Tehnologic „George Bibescu”, Colegiul „Ştefan Odobleja” şi Colegiul Naţional „Elena Cuza”. Ele au însă avizele, dar s-au făcut lucrări şi sunt în curs de obţinere a autorizaţiei. Situaţia va fi remediată la toate insituţiile publice unde lipseşte autorizaţia, pentru că nu se mai poate altfel…