A cincea ediţie a cercetării Barometrul Bunei Guvernări marchează cele mai slabe rezultate de performanţă ale Guvernului şi principalelor sale ministere, din ultimii aproape doi ani. Din punctul de vedere al comunităţii de afaceri, Guvernul foloseşte ineficient resursele (76% dintre liderii din business nu au încredere în felul în care este cheltuit banul public) şi nu dovedeşte transparenţă în comunicarea cu mediul de afaceri (nivelul de nemulţumire atinge un nivel record de 70%).
Lideri din economia privată sunt profund îngrijoraţi de lipsa de predictibilitate şi transparenţă cu care Guvernul României ia decizii şi atrag atenţia că deteriorarea mediului de afaceri face ca investiţiile să scadă mai accelerat decât au făcut-o în prima parte a anului 2013. Potrivit Barometrului Bunei Guvernări (ediţia 5), 83% din antreprenorii şi mangerii respondenţi consideră că deciziile luate de autoritati nu sunt predictibile, iar 70% sunt nemultumiţi de transparenţa Guvernului. Consecinţa imediată este deja vizibilă – investiţiile au scăzut în primul semestru al anului, potrivit Prognozei de toamnă publicată săptămâna trecută de Comisia Europeană.“Lipsa de coerenţă cu care guvernanţii iau decizii ne afectează puternic încrederea în existenţa unei minime strategii economice la nivel naţional. Ca oameni cu grija bugetelor de salarii pentru mii de oameni, nu mai putem fi siguri de nimic, nici măcar pentru următoarele trei luni. Permanent avem surprize despre noi modificări ale legislaţiei şi, de cele mai multe ori, ne sporesc grijile. Planurile de investiţii ne sunt date peste cap şi România pierde locuri de muncă”, a declarat Mihail Marcu, preşedintele Fundaţiei Romanian Business Leaders.
Lipsa de predictibilitate fiscală
Cel mai recent exemplu este noul val de impozite şi taxe anunţate în ultima vreme de Guvernul României, dupa cresterile de fiscalitate impuse deja in legislatie fara o consultare prealabilasi transparenta cu mediul de afaceri. Romanian Business Leaders atrage atentia ca astfel de decizii agraveaza povara fiscala pentru contribuabilii romani si solicita Guvernului si Ministerului Finantelor Publice sa combata evaziunea fiscala si saaccelereze reforma ANAF. Este raspunderea acestor institutii sa ridice gradul de conformare a contribuabililor. Masurile trebuie sa fie realiste si transparente. Consultarea mediului de afaceri i-ar ajuta real pe guvernanti in elaborarea acestor masuri. Lipsa de coerentasi consistenta cu care sunt adoptate masurile cu caracter fiscal sunt grave: scad competitivitatea si atractivitatea Romaniei pentru investitori si devine tot mai dificil pentru afacerile existente sa-si planifice activitatea.
Condiţiile pentru a face business în România s-au deteriorat
Perceptia generală a liderilor de business despre calitatea mediului de afaceri este negativă. Aproape jumătate (47%) din oamenii de afaceri spun că, faţă de 2012, condiţiile pentru a face business în România s-au deteriorat. În acelaşi timp, pentru 44% dintre ei calitatea colaborării cu autorităţile s-a deteriorat. “Rezultatele cercetării aferente perioadei aprilie-iunie 2013 sunt cele mai slabe înregistrate în ultimii doi ani şi sunt cu atât mai îngrijoratoare cu cât vin pe fondul unui context mai stabil decât în anul electoral 2012”, a declarat Dragoş Roşca, membru al Consiliului Director al Fundaţiei Romanian Business Leaders şi coordonatorul proiectului Barometrul Bunei Guvernări.
Despre Fundaţia Romanian Business Leaders :
Fundaţia Romanian Business Leaders este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit, înfiinţată în iulie 2011. Obiectivul său este să dezvolte o platformă de acţiune şi implicare socială pentru lideri din mediul privat. Scopul ultim este ca România să devină o ţară mai bună pentru business-ul responsabil şi, în felul acesta, pentru toţi românii. Comunitatea Romanian Business Leaders numară peste 200 de antreprenori şi şefi de companii din România care, de aproape doi ani de zile, lucrează voluntar în proiecte concrete de antreprenoriat social.