Elevii doljeni spun “pas” grevei japoneze

0
376

Elevii din mai multe judeţe vor intra astăzi în grevă japoneză, potrivit unui comunicat de presă remis de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE). Astfel, elevii vor purta asupra lor banderole albe, în semn de protest pentru subfinaţarea sistemului educaţional. Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, în nici o şcoală din judeţul nostru elevii nu vor intra în grevă japoneză. 

Consiliul Naţional al Elevilor(CNE), structura reprezentativă a elevilor la nivel naţional, trage un semnal de alarmă în privinţa subfinanţării învăţământului românesc şi solicită Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. “Educaţia reprezintă o investiţie, nu un cost, fiind cea mai importantă resursă pentru societate. Criza economică, nivelul scăzut de trai, creşterea ratei şomajului în rândul tinerilor, situaţia clasei politice la nivelul ţării reprezintă doar o parte dintre consecinţele neadaptării sistemului educaţional la nevoile socio-economice actuale”, precizează comunicatul de presă remis de Consiliul Naţional al Elevilor.

Dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ; decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti; adaptarea învăţământului tehnologic la cerinţele agenţilor economici; creşterea alocaţiilor; manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a; revizuirea curriculumului şcolar şi a conţinuturilor manualelor şcolare, sunt principalele revendicări ale elevilor care au ales să intre astăzi în grevă japoneză. “Elevii sunt beneficiarii direcţi ai sistemului educaţional, cei care se supun normelor prevăzute de Legea Educaţiei Naţionale, în timp ce Guvernul nu îşi respectă propriile asumări şi angajamante faţă de aceştia şi de sistemul educaţional, prin acordarea a 6% din PIB pentru educaţie. Educaţia este considerată ca fiind o prioritate naţională, însă nu a fost tratată corespunzător. Trebuie să ne conformăm normelor europene, iar creşterea finanţării pentru educaţie reprezintă calea spre dezvoltarea unei societăţi puternice”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Iulia-Flavia Miron.

Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care apără interesele elevilor la nivel local şi naţional, promotori ai dezvoltării climatului şcolar, dar şi un cadru de dezvoltare, de educaţie civică autentică şi de formare a unor cetăţeni responsabili. Consiliul Naţional al Elevilor este structura care reprezintă în prezent peste 3.200.000 de elevi din România, fiind un factor important al democratizării şcolii şi incurajării relaţiei de parteneriat profesor-elev. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii îşi pot alege reprezentanţii pe baza principiului legitimităţii, pot formula puncte de vedere specifice lor şi pot elabora propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şcolare.