Peste 100 de unităţi de învăţământ preuniversitar din Dolj, prinse în programe europene de educaţie

0
451

Anul 2017 marchează 30 de ani de programe europene în educaţie, formare şi tineret la nivel european, 20 de ani în România şi zece ani de când suntem  membri ai Uniunii Europene. Plecând de la aceste concepte, astăzi, începând cu ora 10:00, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj va avea loc evenimentul regional de diseminare proiecte Erasmus +, „INFO DAYS EUROPA”, la care vor participa inspectori pentru proiecte educaţionale din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea, alături de reprezentanţi ai şcolilor din judeţele Sud – Vest Oltenia, care îşi vor împărtăşi exemplele de bună practică din programe.

Programul „Erasmus+” există de 30 de ani. A debutat în 1987, atunci când se adresa în mod exclusiv studenţilor, a crescut şi a înglobat formarea profesională, educaţia şcolară, educaţia adulţilor, tineretul şi sportul. S-a numit, pe rând, „Socrates 1”, „Socrates 2”, „Leonardo da Vinci”, programul de „Învăţare pe tot parcursul vieţii şi, începând cu 2014, Erasmus+”. În cifre, acest program a schimbat vieţile a nouă milioane de oameni: 4,4 milioane de studenţi, 1,4 milioane de tineri, 1,3 milioane de elevi aflaţi în formare profesională iniţială, mai multde 1,8 milioane de profesori, formatori şi lucrători de tineret, 100.000 de voluntari europeni, etc. În România, programul a schimbat vieţile a peste 239.000 de persoane: 80.400 de studenţi, 53.700 de tineri participanţi la schimburi de experieanţă ”Proiectele finanţate prin „Erasmus +” îi implică atât  pe cei care sunt  beneficiari finali ai procesului de învăţare,  cât şi profesioniştii din domeniile educaţie, formare şi tineret, care facilitează acest proces. Cu un buget de 14,7 miliarde de euro, pentru şapte ani (2014 – 2020), „Erasmus+” îşi propune să contribuie la dezvoltarea competenţelor  şi angajabilităţii (capacitate de inserţie profesională), prin oferirea unor oportunităţi de educaţie, formare şi activităţi de tineret sau sport. Acest buget este cu 40% mai mare decât cel precedent, din 2007 – 2013. În acest an, faţă de 2016, au fost alocate au fost alocate fonduri suplimentare în valoare totală de 300 milioane de euro, majorare ce reprezintă o creştere record, faţă de primul an (2014). Această creştere este o confirmare a impactului pozitiv pe care programul îl are asupra vieţii şi a proiectelor personale ale oamenilor din toată Europa, aşa cum a menţionat şi preşedintele Comisiei Europene,  Jean-Claude Junker  ”, a precizat prof.  Ani Drăghici, inspector pentru proiecte educaţionale, în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

De la inovare la competenţe de formare

În judeţul Dolj, programul este implementat în peste 100 de unităţi şcolare . În instituţiile de învăţământ preuniversitar din judeţul nostru, se vor desfăşura activităţi de promovare, diseminare şi valorizare a experienţelor de bună practică din proiectele „Erasmus +” derulate, Trebuie amintite câteva dintre acestea: work-shopul judeţean pentru cadrele didactice, intitulat „Oportunităţi de finanţare nerambursabilă pentru proiecte de dezvoltare durabilă”, din 13 octombrie 2017; prezentarea „Abordări inovative în formarea de competenţe integrate pentru dezvoltare durabilă”, în aceeaşi zi, prin Consiliul Naţional al Elevilor, la Liceul Teoretic „Henri Coandă” din Craiova; reunine de informare la Colegiul Naţional „Carol I”. De asemenea, vor avea loc o diseminare a proiectului „Unissons nos coeurs sans frontieres”, la Liceul „Charles Laugier”, şi o sesiune de comunicări legate de incluziuenea socială şi reducerea abandonului şcolar la Şcoala Gimnazială „Sf. Dumitru” din Craiova. „Prin organizarea acestui amplu demers de informare şi diseminare, ne propunem să facem cunoscute, la nivel local, celor implicaţi în program, altor părţi interesate, neimplicate direct – manageri, întreprinzători privaţi, autorităţi locale, părinţi/susţinători legali – rezultatele obţinute în urma implementării proiectelor cu finanţare europeană şi beneficiile pe termen lung ale instituţiilor de ânvăţământ care au în vedere perfecţionarea continuă a resurselor umane”, a mai spus Ani Drăghici.