Festivalul Elenismului din România

0
49

La Craiova s-a deschis, ieri, cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Elenismului din România, eveniment desfăşurat sub egida Ambasadei Republicii Elene din România. Participă ansambluri ale comunităţilor elene din Bârlad, Brăila, Bucureşti, Calafat, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Braşov, Prahova, Iaşi, Izvoarele, Oneşti, Piatra Neamţ, Piteşti, Roman, Sulina, Târgovişte, Tulcea şi Dr. Tr. Severin, invitaţi speciali fiind Corul „Glasuri cristaline” şi Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”.

Festivalul a debutat ieri, cu o paradă a costumelor, seara fiind rezervată gazdelor şi cuprinzând o secvenţă din spectacolul „Nuntă de pomină la olteni”, prezentată de artiştii ansamblului folcloric craiovean. După premiera din 11 mai a.c., care a avut loc la Teatrul Naţional din Craiova, „Nuntă de pomina la olteni” a ajuns, în iulie, la Festivalul internaţional „Muzici şi tradiţii în Cişmigiu”, apoi, în august, la Alexandria, iar în prima zi a lunii octombrie un moment din spectacol a fost prezentat la Târgul Bucureştilor, din Herăstrău.

Festivalul Elenismului din România continuă cu spectacole pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu”: astăzi – între orele 10.00-13.00 şi 16.00-20.00, iar mâine, 14 octombrie, între orele 10.00-13.00. Accesul publicului este liber. Proiectul este iniţiat de Uniunea Elenă din România şi cofinanţat de Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.