Criminalul de la Malu Mare judecat pentru omor cu premeditare şi prin cruzimi / Craioveanul Dinulescu, ucis cu 27 de lovituri de cuţit şi cosor

0
103

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj l-au trimis, marţi, în judecată, pe autorului crimei de la Malu Mare. Este vorba despre Claudiu Vasile Stoica, de 38 de ani, din Craiova, consilier juridic la CET II Craiova, care l-a ucis pe Ion Lucian Dinulescu, de 42 de ani, cu care a fost coleg la Complexul de Energie Termică. Stoica este acuzat de omor comis cu premeditare şi prin cruzimi, întrucât victima avea nu mai puţin de 27 de plăgi, pe care i le-a provocat cu un cosor şi un cuţit. Dosarul s-a înregistrat la Tribunalul Dolj, instanţă care, ieri, a menţinut arestarea preventivă a inculpatului.

Reamintim că pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj au fost solicitaţi pe 17 august a.c., seara, în jurul orei 18.30, pentru a scoate trupul unui bărbat observat de un trecător aproape de malul Jiului, în comuna Malu Mare. Ajunşi la faţa locului, pompierii au văzut că pe trupul neînsufleţit erau urme de violenţă, astfel că au anunţat Poliţia. S-a stabilit că victima este Ion Lucian Dinulescu, de 42 de ani, din Craiova şi a fost demarată ancheta în urma căreia s-a reuşit identificarea autorului, respectiv Claudiu Vasile Stoica, de 38 de ani, din Craiova, consilier juridic la CET II Craiova. Bărbatul a fost ridicat vineri seară, 18 august a.c., a fost audiat de procurorul de caz şi a recunoscut comiterea faptei, astfel că a ajuns după gratii.

A rămas în anturajul victimei pregătind răzbunarea

În urma anchetei, a probelor strânse, dar şi a declaraţiilor autorului, anchetatorii au pus cap la cap toate detaliile şi au refăcut „filmul” tragediei. Astfel, autorul, Claudiu Vasile Stoica (38 de ani) şi victima, Ion Lucian Dinulescu (42 de ani), ambii din Craiova, se cunoşteau de circa trei ani şi erau colegi de serviciu, lucrând în cadrul Complexului Energetic Oltenia, inculpatul – în calitate de consilier juridic -, în timp ce victima era liderul unuia dintre sindicatele acestei unităţi. De o perioadă mai mare de timp inculpatul a acumulat ură faţă victimă şi a căutat o ocazie de a se răzbuna, pentru că, potrivit propriilor declaraţii, din cauza victimei a pierdut o sumă de bani. Mai exact, Dinulescu îl convinsese să cumpere un autoturism cu suma de 2.300 euro, pe care îi spusese că îl va cosmetiza şi îl va vinde în profit, însă, în realitate, el a pierdut atât acea sumă, cat şi altele, în total circa 3.000 de euro. Mai mult, Stoica a luat hotărârea să se răzbune pe Dinulescu şi urmare a faptului că, acesta, într-o noapte din luna iulie 2017, i-a zgâriat elemente ale caroseriei maşinii şi nu a vrut să recunoască niciodată. „În această perioadă de timp inculpatul a acumulat multă frustrare şi a  căutat să se răzbune cu orice preţ pe victimă, despre care a făcut afirmaţia că, deşi nu o mai suporta, a continuat să o păstreze în anturajul său pentru a găsi ocazia să se răzbune. A declarat că a intenţionat să îi reproşeze inculpatului cele menţionate mai sus, dar se temea de acesta. Inculpatul l-a vizitat pe Dinulescu Ion Lucian de mai multe ori în ultima perioada, ocazie cu care, uneori, se antrena împreună cu acesta în sala de forţă pe care victima o avea amenajată în locuinţă. În seara zilei de 16.08.2017, inculpatul l-a vizitat pe Dinulescu Ion Lucian acasă la acesta şi a discutat cu el ca în ziua următoare să se întâlnească pentru a merge la pescuit sau la scăldat ori la ştrand”, se arată în rechizitoriul Parchetului.

L-a lovit până când nu a mai mişcat

Pe 17 august, dimineaţa, Stoica a aflat că Dinulescu este în cartierul 1 Mai, l-a sunat, a trecut şi l-a luat cu maşina sa, o Kia Ceed roşie, şi au mers în extravilanul localităţii Malu Mare, pe malul estic al râului Jiu, la o distanţa de circa 200 de metri de cariera de piatră, loc cunoscut de inculpat. Au ajuns acolo, Dinulescu s-a dezbrăcat de bermude şi tricou lăsându-le în maşină, a luat o undiţă de la Claudiu Vasile Stoica şi s-a apucat de pescuit. Stoica avea în portbagajul maşinii un cuţit de bucătărie, bine ascuţit, cu lungimea lamei de circa 20 cm, şi mâner din plastic, precum şi un cosor cu mâner din plastic, de culoare neagră, pe care de la început a intenţionat să le folosească. Inculpatul a declarat că „la un moment dat a coborât pe malul Jiului având în mână cuţitul pe care l-a aşezat pe mal, la câţiva metri de victima, în timp ce acesta pescuia.  După ce a avut mai multe ezitări, inculpatul a mers la maşină şi a luat din portbagaj cosorul cu care a coborât malul spre victima, care se afla cu spatele la el, iar când acesta s-a întors către el, l-a lovit cu cosorul în zona umărului drept. Acesta a început să ţipe, s-a întors către el şi el l-a lovit din nou cu cosorul în cotul stâng, atunci rupându-se coada cosorului. În aceste împrejurări el a apucat cosorul şi a venit spre el, fiind lovit era slăbit şi l-a înţepat cu cosorul în zona spatelui, după care a luat cuţitul de pe mal şi l-a lovit de mai multe ori, la întâmplare, în zona abdomenului, a spatelui, a gâtului, la un moment dat a căzut peste el în apă şi a continuat să îl lovească de mai multe ori până când a văzut că nu mai opune rezistenţă, după care l-a împins în apă. După aceasta a luat undiţa, papucii şi cuţitul de pe mal şi a dezbracat hainele sale, care erau ude, pe care le-a asezat într-o pungă şi a aşezat-o în autoturism, a îmbrăcat hainele victimei, după care a plecat cu maşina, cosorul rămânând în apă, în locul în care a rămas victima”, s-a mai reţinut în rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului. În plus, inculpatul a declarat că, după săvârşirea faptei, când a intenţionat să scape de obiectele victimei, a observat că în portofelul victimei se afla o bancnotă de 200 lei, pe care şi-a însuşit-o, după care a aruncat portofelul.

A fost menţinut, ieri, după gratii

Claudiu Vasile Stoica a recunoscut comiterea faptelor şi a povestit cum s-au petrecut, astfel că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cerectările şi au dispus trimiterea în judecată a acestuia, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracţiunilor de omor calificat – comis cu premeditare şi prin cruzimi – şi furt. Dosarul s-a înregistrat marţi, 10 octombrie a.c., la Tribunalul Dolj, iar ieri judecătorii au menţinut arestarea preventivă a inculpatului: „Constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive. În baza art. 207 alin. 4 din NCPP Menţine măsura arestării preventivă luată faţă de inculpatul STOICA VASILE CLAUDIU, prin Încheierea nr. 213/2017 din data de 19.08.2017 a Tribunalului Dolj. În baza art. 272 alin. 3 NCPP cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţa din cameră de consiliu, azi, 12.10.2017”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.

***

Potrivit concluziilor preliminare emise de către IML Craiova, „moartea numitului Dinulescu Ion Lucian, în vârstă de 42 de ani, a fost violentă. Ea s-a datorat hemoragiei interne şi externe, urmarea unor plăgi tăiat-înţepate penetrante, cu intereseare de organe interne. Leziunile traumatice constatate cu ocazia autopsiei s-au putut produce prin loviri repetate cu corpuri înţepător-tăietoare, posibil şi un corp tăietor-despicător. Cu ocazia autopsiei s-a constatat prezenţa a 27 de plăgi, dintre care 10 penetrante în cavitatea toracică şi abdominală”.