Ministerul Sănătății va organiza pe 23 noiembrie a.c. concurs de intrare în rezidenţiat pentru domeniile medicină, medicină dentară și farmacie. Craiova este şi în acest an centru de examinare pentru posturile publicate în judeţele Braşov, Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea şi pentru locurile publicate în centrele universitare Craiova şi Braşov.
Craiova are alocate 224 de locuri pentru domeniul Medicină, 34 pentru Medicină dentară şi 9 pentru Farmacie. Concursul se va desfăşura sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu şi se calculează la nivelul fiecărui centru universitar în care se organizează concursul. Ocuparea locurilor şi a posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor şi a posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu.
Test grilă cu 200 de întrebări
Cele 200 de întrebări de concurs sunt de două tipuro: 25% sunt întrebări tip complement simplu, cu un singur răspuns corect posibil din 5, se notează fiecare întrebare cu răspuns corect cu 4 puncte; 75% din total sunt întrebări tip complement multiplu, cu 2-4 răspunsuri corecte. Departajarea candidaților care au obținut punctajul maxim posibil se face prin susținerea unei probe suplimentare de departajare. Această probă constă în 100 de întrebări din tematica și bibliografia aprobate, de tip complement multiplu, alcătuite cu 24 de ore înainte de susținerea probei, într-un sediu securizat. Această probă are loc în ziua de sâmbătă, 29 noiembrie, în centrul universitar în care s-a desfășurat concursul.
Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care devin rezidenţi pe locuri încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată, egală cu durata rezidenţiatului, cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile pentru rezidenţiat. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care devin rezidenţi pe post încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară publică ce a publicat postul respectiv, cu respectarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012. Rezidenţii au obligaţia să efectueze pregătirea şi să susţină examenul de specialist în specialitatea pentru care au optat, în maximum 5 ani de la data încheierii programului de pregătire.
Înscrierile se încheie pe 27 octombrie
Înscrierile se fac la direcţiile de sănătate publică, respectiv la ministerele cu reţea sanitară proprie, până la data de 27 octombrie a.c, inclusiv. La concurs se pot prezenta candidaţii care au diplomă de licenţă în profil medico-farmaceutic uman sau o diplomă echivalentă cu aceasta, rezidenţii aflaţi în pregătire, specialiştii care doresc să efectueze pregătire în cea de-a doua specialitate. De asemenea, pot participa specialiştii care au efectuat programul de pregătire prin rezidenţiat, forma pe post şi pot obţine a doua specialitate după îndeplinirea condiţiei din actul adiţional încheiat la contractul de muncă, candidaţii care îndeplinesc condiţiile privind cetăţenia stabilite de Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi au diplomă de licenţă în profil medico-farmaceutic uman sau o diplomă echivalentă cu aceasta.