Pentru a marca Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale (13 octombrie), reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj au fost prezenţi, ieri, în centrul Craiovei, în Piaţa “Mihai Viteazul”, cu o parte din tehnica din dotare folosită la intervenţii. Cadrele ISU Dolj au dorit în acest fel să atragă atenţia asupra vulnerabilităţii populaţiei în faţa dezastrelor şi a faptului că trebuie făcute toate eforturile pentru a preveni, pe cât posibil, producerea acestora.
Sărbătorită în fiecare an, începând cu 1989 şi până în 2009, în cea de a doua zi de miercuri a lunii octombrie, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale recunoaşte vulnerabilitatea populaţiei, dar şi capacitatea acesteia de a face faţă dezastrelor. Începând cu 2010, aceasta se sărbătoreşte pe 13 octombrie. Ziua Internaţională pentru Reducerea Dezastrelor doreşte să atragă atenţia asupra impactului pe care dezastrele naturale îl au asupra populaţiei din întreaga lume, în special din ţările sărace, şi reaminteşte importanţa de a lupta împotriva dezastrelor înainte ca acestea să lovească, în scopul prevenirii producerii lor sau în scopul reducerii daunelor.
Primii care intervin în asemenea situaţii sunt angajaţii Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă. Tocmai de aceea, ieri, reprezentanţii ISU Dolj au venit în faţa craiovenilor cu o parte din tehnica şi materialele utilizate în astfel de cazuri. Cei prezenţi în Piaţa “Mihai Viteazul” au putut vedea cum funcţionează o maşină de alarmare, una intervenţie pentru lichidarea incendiilor, cum arată un spital mobil, care sunt dotările scafandrilor sau cele ale Grupei Pirotehnice care “culege” muniţia neexplodată găsită prin judeţ.
La acţiune au participat şi voluntari de la SARS (Search and Rescue Service) România – Filiala Dolj, organizaţie nonguvernamentală care are drept obiectiv acţiunile de căutare-salvare şi intervenţii în caz de dezastre şi calamităţi. Lângă standul de prezentare al acestora s-au strâns foarte mulţi copii, curioşi să vadă o coborâre în rapel, dar şi echipamentele folosite la intervenţii.
“Din nefericire, dezastrele naturale pot apărea oricând şi pot afecta comunităţi foarte mari. Dorim, prin prezenţa noastră aici, să atragem atenţia asupra consecinţelor activităţilor umane asupra mediului înconjurător şi să marcăm această zi foarte importantă pentru toată lumea”, a declarat cpt. Florin Cocoşilă, ofiţer de presă al ISU Dolj.
Si echipa canina de salvare?Inteleg,a fost la ora17 cind sunteti deja acasa. . .
Comments are closed.