Colegiul „Carol I” continuă excelenţa pentru Matematică – Elevul Ioan Stanciu, premiat cu Argint la Balcaniadă

2
1045

Colegiul Naţional „Carol I” continuă tradiţia performanţei în domeniul Matematicii. În acest an, pe panourile de excelenţă a fost trecut încă un elev: Ioan Stanciu, care a obţinut Medalia de Argint la Balcaniadă. La numai 19 ani, a înscris cel de-al 30-lea premiu internaţional în acest domeniu din istoria colegiului. Şi nu vrea să se oprească aici. Deşi este în clasa a XII-a şi trebuie să se pregătească pentru bacalaureat, lucrează intens şi pentru a se califica la Olimpiada Internaţională de Matematică.

Ioan Stanciu

Şcolile de elită reuşesc să dea o lecţie de menţinere a unui înalt nivel de performanţă, în aceste momente în care calitatea educaţiei din învăţământul preuniversitar a scăzut. La Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova, Matematica nu este  o disciplină greu digerabilă de liceeni, ci un domeniu de studiu care a dus multe premii internaţionale unităţii de învăţământ. Este, de fapt, domeniul care a dus prima medalie colegiului în 1961, fiind şi un deschizător de drumuri. În prezent, unitatea de învăţământ deţine peste 50 de medalii – 17 de Aur, 23 de Argint şi 13 de Bronz – obţinute de elevi la concursuri internaţionale pentru disciplinele Matematică, Chimie, Biologie, Informatică şi Limba Rusă.

Este importantă perseverenţa de la vârste fragede

Secretul este munca asiduă, de la vârste fragede, după cum ne dezvăluie şi olimpicul Ioan Stanciu. Îşi aduce aminte, chiar în detaliu, cum a început totul. «Pasiunea pentru Matematică o am din clasa I. Atunci am participat la Concursul „Cangurul” pentru clasa a II-a Şi apoi, prin clasa a IV-a, am început să lucrez câte o jumătate de oră pe zi cu tata. Aşa s-a dezvoltat pasiunea. Au apărut imediat şi succesele», a mărturisit elevul. În prezent, acesta lucrează şi opt ore pe zi. „În week-end nu pot ieşi cu prietenii decât după orele 16.00- 17.00. Până atunci stau şi lucrez”, a adăugat Ioan Stanciu.

Vacanţa de vară a însemnat nu numai odihnă, ci un prilej de a se pregăti pentru o competiţie şi mai dificilă: Olimpiada Naţională de Matematică, dar şi Olimpiada Internaţională.

Carmen Georgescu, profesorul care îl pregăteşte

Pregătirea pentru competiţii o face şi cu profesorul de Matematică de la clasă, Carmen Georgescu, un cadru didactic care, începând cu 1996, obţine anual premii cu elevii la olimpiadele naţionale. Ioan Stanciu este primul elev care a reuşit să facă performanţă şi pe plan internaţional. L-a preluat de la clasa a IX-a. Îl ştie însă de când a început să meargă la concursuri. „Obţine premii din clasa a VII-a. Este una dintre prezenţele constante în lumea elevilor pasionaţi de Matematică”, aşa îl descrie, pe scurt, pe elevul Ioan Stanciu. Profesorul Carmen Georgescu îl cunoaşte pe Ioan şi cum este atunci când nu are de rezolvat o problemă la Matematică: „Este foarte copilăros, timid, dar şi prietenos”.

Va pleca în străinătate

La fel ca toţi ceilalţi olimpici, Ioan Stanciu îşi doreşte să plece în străinătate. Consideră România „o ţară care nu respectă omul”. Aplică pentru mai multe universităţi din Occident, unde se va forma pentru a face Matematică Aplicată. Îşi doreşte să studieze la Universitatea Edinboro din Scoţia. „Matematica îmi dezvoltă raţionamentul, capacitatea de a gândi o problemă raţional chiar şi atunci când sunt sub presiune. Carieră o să fac în Matematică Aplicată. Nu mă văd să fac muncă de cercetare. Acum trebuie să dau bacalaureatul, urmează aplicaţii la universităţi. Voi aplica pentru Universitatea Edinboro din Scoţia, Aarhus din Danemarca, Iacobs University din Bremen şi câteva universităţi din Olanda. Îmi doresc să fiu la Edinboro. Acolo este visul. E cea mai bine plasată dintre universităţile la care aplic. În plus, Scoţia este o ţară care îmi place şi aş dori să văd cum aprofundez cultura”, a precizat Ioan Stanciu.

Nici după ce va termina studiile nu vrea să se întoarcă în ţară. „Nu m-am hotărât exact la ţara în care vreau să locuiesc, dar m-am gândit că în principiu nu o să fie România. Consider că aici munca nu este apreciată îndeajuns şi trebuie să munceşti mai mult decât programul. Nu eşti respectat ca om”, a adăugat olimpicul.

Foarte mulţi elevi părăsesc ţara

În ultimul timp a crescut migraţia tinerilor în străinătate. Şi nu numai olimpici, fapt observat chiar şi de profesori. „Pleacă elevi nu numai din rândul olimpicilor. Chiar am avut o clasă de a XII-a din care 90% au plecat în străinătate. Unii s-au întors. Dar sunt puţini. Tendinţa de migraţie a crescut în ultimii ani”, a precizat profesorul Carmen Georgescu.

Tinerii de azi se desprind mai repede de ţară şi datorită personalităţii lor puternice, spune dascălul. „Am absolvenţi, care sunt acum la Paris, în Germania, în State. Şi noi puteam să plecăm, dar nu am pus niciodată problema să părăsim ţara. Şi nici chiar fiul meu nu a făcut asta. El este medic şi l-am învăţat să nu plece. Dar nu îmi închipui cum ar fi în altă ţară, pentru că este greu, nu mai eşti înconjurat de aceeaşi  cultură şi aceiaşi oameni. Mie mi-ar fi greu… Generaţiile care vin au o puternică personalitate. Elevii urmăresc cu atenţie şi pe cei care au terminat înaintea lor şi este mai greu să-i convingi să rămână”, a adăugat profesorul Carmen Georgescu. Potrivit studiilor recente, cei mai mulţi tineri pleacă în străinătate din motive financiare: peste graniţe, salariile sunt şi de 10 ori mai mari decât în ţară.

 

2 COMENTARII

Comments are closed.