Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj – la ceas aniversar al „Zilei Pompierilor”

0
177

Astăzi, este „Ziua Pompierilor” , celebrată, aşa cum se cuvine, în toată ţara, în memoria celor, aflaţi sub comanda cpt. Pavel Zăgănescu, au luptat eroic , în 1848, pentru apărarea Bucureştiului, împotriva trupelor otomane chemate pentru înăbuşirea Revoluţiei . Ieri, după  11 septembrie 2018, zi în care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj şi-a prezentat tehnica de intervenţie, în Piaţa „Mihai Viteazul”, la sediul ISU Dolj, au avut loc mai multe evenimente: expoziţie de pictură tematică, cu lucrări realizate de elevii şcolilor din Dolj; premierea Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă şi a Serviciilor Private pentru Situaţii de Urgenţă; un ceremonial religios; şi lansarea unei cărţi foarte importantă, care aduce în atenţia publicului o parte din istoria pompierilor doljeni.

Mannifestările au debutat, ieri, pe platoul din curtea ISU Dolj, cu prezentarea onorului în faţa comandantului, aşezarea în poziţie a subunităţilor, şi a continuat cu prima parte a acţiunilor. „Suntem la ceas aniversar, iar astăzi (ieri – n.r.) premiem, la început, creaţiile artistice, prin desene şi picturi realizate de elevii de la şcolile din judeţ, tema fiind una referitoare la intervenţiile pompierilor” – a precizat col.dr.  Constantin Florea, comandant al ISU „Oltenia” al judeţului Dolj. La ciclul primar de învăţământ, laurii au fost culeşi de elevii de la Şcoala Gimnazială din comuna Ţuglui şi de la Şcoala Gimnazială „Lascăr Catargiu” din Craiova, în timp ce la „gimnazial” premiile cele mai multe au mers la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Craiova.

Premierea  Serviciilor Voluntare şi a celor Private pentru Situaţii de Urgenţă

Activităţile au continuat cu sfinţirea a două icoane – cea a Sfântului Mare Mucenic Florian şi a Sfântului Ierarh Iosif cel nou de la Partoş, doi ocrotitori ai pompierilor – ambele donate de ÎPS  Irineu,  Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei , cel care a oficiat slujba fiind Arhimnadrit  Vladimir Dărângă, de la Mitropolia Olteniei, precum şi cu prezentarea unei picturi, bazată pe materialele prezentate de ISU Dolj, care redă o parte din luptele din 1848, de pe „Dealul Spirii”. Cea de-a treia parte a zilei a fost destinată premierii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă şi a Serviciilor Private pentru Situaţii de Urgenţă, cele care au participat la concursurile profesionale judeţene, în acest an. Pentru SVSU, Consiliul Judeţean a alocat suma de 25.000 de lei, primul loc fiind ocupat de SVSU Castranova, echipaj care a obţinut şi locul al III-lea la concursul interjudeţean. SPSU a avut drept câştigător echipajul de la Sucursala Electrocentrale Craiova 2, Gheorghe Barbărasă, secretar al CJ Dolj fiind cel care a înmânat distincţiile.

O carte pentru istorie

Ultimul episod a fost cel dedicat lansării celui de-al doilea volum al istoriei pompierilor doljeni – „Istoricul Grupului de Pompieri Dolj (1956 – 1973)”, lucrare semnată de prof.univ.dr.  Laurenţiu Ştefan Szemkovics, de la Direcţia Naţională a Arhivelor Naţionale, col.dr. Constantin Florea comandant al ISU Dolj, şi lt.col.  Florin Cocoşilă, şef al Departamentului Imagine şi Relaţii Publice la ISU Dolj ,  una apărută la Editura Ministerului Afacerilor Interne. Prezentă la lansare, subcomisar de poliţie  Florentina Cenjea, manager al Editurii MAI, a declarat: „Mă bucur să fiu aici, deoarece am auzit numai lucruri bune despre ISU Dolj, una dintre unităţile de elită din România. Este o preocupare pentru prezentarea trecutului, în condiţiile prezentului, şi nu pot decât să aduc mulţumiri autorilor”. La rândul său, prof. univ.dr. Laurenţiu Szemkovics a menţionat: „A fost o muncă asiduă, în care s-au fotocopiat peste 360 de documente, iar sprijinul celor de la Craiova a fost extraordinar. Sunt prezentate toate datele acelor ani, de la încorporare şi lăsare la vatră ale militarilor în termen, până la intervenţiile efectuate în situaţii de urgenţă, detaşările pe funcţii, avansările în grad şi numele celor care s-au aflat la comandă în acea perioadă”.  Astăzi, 13 septembrie, manifestările vor continua pe esplanada din faţa Primăriei Craiova, începând cu ora 10:00.