Emoţii de început de an şcolar, de la cei mai mici până la cei mai mari elevi

0
741

PAGINA UNUIeri s-a dat startul noului an de învăţământ. Fiecare unitate „preuniversitară” şi-a organizat festivitatea de deschidere. Nu a existat niciun fel de diferenţă în ceea ce au arătat instituţiile din mediul rural şi din  urban, în speţă Craiova, pentru acest eveniment. Copiii, mai ales cei care vin pentru prima dată la şcoală, s-au arătat încântaţi, alături de părinţi, entuziasmul nelipsind din nicio parte, iar cadrele didactice au mers pe aceleaşi coordonate – fericire şi speranţă. Dacă se poate vorbi de un subiect comun, acesta ar fi „aveţi încredere în învăţământul românesc, iar parteneriatul între şcoală şi părinţi este unul care trebuie să dureze!”.

Pentru oricine, fie părinte, fie copil, fie, pur şi simplu, asistent la atmosfera de ieri, de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica” din Craiova, de la deschiderea noului an de învăţământ, a fost una plină de emoţie. Prichindei, aflaţi la primii fiori ai şcolii, având pe lângă ei părinţii sau bunicii, cei mai mari (din învăţământul primar şi cel gimnazial), aflaţi pe o treaptă în plus pe o „scală” emotivă au participat la inaugurarea noului an şcolar.

„Vrem să vă bucurăm sufletele cu tot ceea ce este mai frumos. Voi, copiii, sunteţi cel mai preţios bun al nostru. Vă acordăm tot sprijinul nostru, cu atât mai mult cu cât avem un corp profesoral foarte bine pregătit şi sunt convinsă că vom avea un an şcolar de notă maximă”, a declarat prof. Cerasela Cremene, director al Şcolii „Gh. Ţiţeica”.

Prof. Mona Burcheşin, inspector în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, a transmis mesajul instituţiei: „Să vă iubiţi şcoala, profesorii şi să fiţi cât mai buni!”. Într-una dintre sălile destinate anului de clasă pregătitoare, copii şi părinţi ascultau cele spuse de înv. Lucia Delevedova, cadru didactic cu mare experienţă. Din bănci răzbăteau răspunsuri la întrebările celei care le va fi mentor: „Știm cifrele, ştim literele; ne scriem numele singuri; ne place la şcoală”. O primă zi de şcoală, plină de exuberanţă…

SONY DSC

Elevii, îndemnaţi să întrebe, în orice situaţie

Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova şi-a dovedit, şi ieri, că este una dintre unităţile de învăţământ de elită, nu numai ale Craiovei, ci şi ale României. „Suntem mândri pentru toate rezultatele obţinute de-a lungul anilor şi ne face o deosebită onoare să avem atâţia invitaţi de marcă, la această deschidere a anului şcolar”, a precizat prof. Carmen Ştefănescu, director al Colegiului „Fraţii Buzeşti”.

Prof. univ. dr. Cezar Spînu, rector al Universităţii din Craiova, a punctat cât se poate de bine evenimentul: «E greu să mai vorbim despre performanţă aici, la „Fraţii Buzeşti”. S-au obţinut, de-a lungul anilor, atâtea diplome şi medalii încât nu mai putem cunoaşte numărul lor. Aduc salutul Universităţii din Craiova pentru toţi cei care acum păşesc în această instituţie şi pentru cei care sunt deja aici. Septembrie este luna marilor provocări în învăţământ şi, de aceea, am credinţa că veţi şti să le rezolvaţi. Vă spun vouă, elevilor, că nu răspunsul este cel mai important, ci întrebarea, de aceea vă îndemn să le cereţi părerea dascălilor voştri în orice situaţie».

La rândul său, prof. Lavinia Elena Craioveanu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, a menţionat: „Vin cu bucurie aici şi am tot respectul pentru cadrele didactice şi elevii din această instituţie. Adulţii se formează încă de pe băncile şcolii, iar pentru aceasta îi chemăm pe părinţi alături de noi, fiindcă împreună putem reuşi”.

Unul dintre foştii elevi de marcă ai Colegiului, multiplu laureat al olimpiadelor şcolare internaţionale, în prezent student la Cambridge, Dan Mirea, a ţinut să precizeze: «Nu voi uita niciodată de unde am plecat. Nu pot să spun cum trebuie să înveţi, dar pot să vă sfătuiesc să nu uitaţi şi de alte activităţi, în afara celor de specialitate, deoarece nu se ştie când pot apărea oportunităţi. Sunt la Cambridge, sunt şi reprezentantul studenţilor români prezenţi acolo şi mi-ar face o deosebită plăcere să am cât mai mulţi colegi din „Buzeşti” lângă mine».

SONY DSC

Doi prichindei au sunat din clopoţel

La Colegiul Naţional „Elena Cuza”, aceeaşi atmosferă de sărbătoare, cu prezenţe de marcă, prezentarea acestora fiind făcută de prof. Mihaela Genoiu, director al instituţiei de învăţământ. Prezentă în faţa elevilor şi profesorilor, Lavinia Elena Craioveanu a menţionat: „Cred că trebuie să-i aplaudăm pe cei care vin pentru prima oară la şcoală, „bobocii” din clasa pregătitoare. Noi, cadrele didactice, împreună cu părinţii trebuie să-i învăţăm, pe lângă ceea ce învaţă la clasă, să devină oameni, să fie toleranţi, înţelegători şi harnici”.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a spus: „Aţi ajuns, în acest an, pe primul loc în Dolj, în ceea ce înseamnă rezultatele obţinute la Bacalaureat şi meritaţi felicitări. Investiţia în educaţie este cea mai bună, iar instituţia noastră va merge pe premierea performanţei, aşa cum am făcut-o şi până acum. Aici se află un corp profesoral foarte bine pregătit, care vă poate duce spre obţinerea unor rezultate cât mai bune, iar aceste se pot observa la competiţiile naţionale şi internaţionale”.

Momentul de final al deschiderii a fost unul cât se poate de sugestiv, prezentat de managerul Mihaela Genoiu: „Orice oră începe cu sunetul clopoţelului, iar pentru aceasta avem lângă noi doi copii”. Şi aşa a fost: un băieţel şi o fetiţă au zdrăngănit, iar micuţa a dat şi semnalul vocal: „În anul ce urmează, succesul să vă însoţească!”.

SONY DSC

„Copiii sunt raţiunea noastră de a fi”

La numai câţiva metri de „Elena Cuza”, o altă manifestare de deschidere. Este vorba de Colegiul Naţional „Carol I”, la care prof. Anca Pricină, managerul unităţii, a dat startul manifestărilor. Lavinia Craioveanu a precizat: „Copiii sunt raţiunea noastră de a fi şi pentru ei facem totul. Vă chemăm, atât pe voi, copii, cât şi pe părinţi să veniţi cu inima deschisă către şcoală”.

 Manifestările au fost oficiate şi de  Simona Moise, subprefect al judeţului Dolj, care a menţionat: „Este o onoare pentru mine să particip la această deschidere oficială, ştiind câţi mari oameni ai României au absolvit aici. Copiii trebuie să fie mândri că învaţă în acest loc şi să ducă mai departe faima unităţii. Să vă urmaţi visul şi să aduceţi noi performanţe. Fiţi siguri că vom fi mereu alături de voi şi de cei care vă îndrumă”.

SONY DSC
SONY DSC

O situaţie de ansamblu

După ce a fost prezentă la festivităţile de la „Elena Cuza”, Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a ţinut să precizeze, în faţa reprezentanţilor mass-media: „La această oră, toate unităţile şcolare din Craiova au autorizaţii sanitare de funcţionare. În ceea ce priveşte acceptul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, sunt patru instituţii care încă nu au primit autorizaţie, din motive obiective, dar copiii pot învăţa fără probleme în acele localuri. Vor fi rezolvate şi situaţiile de la Şcoala „Sf. Dumitru”, unde, din noiembrie, nu se va mai învăţa în trei schimburi, şi cea de la „Sf. Gheorghe”, unde vor continua lucrările. Referitor la fondurile alocate, în 2015 a fost vorba despre 5,5 milioane de lei, conform acordului-cadru, la care s-au adăugat 3,14 milioane de lei, repartizaţi şcolilor pentru reparaţii curente. Din aceştia din urmă, 78% s-au întors la municipalitate, nefiind cheltuiţi. În 2016, pe acord-cadru au fost alocate fonduri de 3,5 milioane de lei, 2,787 milioane fiind pentru reparaţii. Am demarat procedura de achiziţie pentru rampele destinate accesului persoanelor cu dizabilităţi, iar în octombrie vom începe şi procedura de achiziţie a mobilierului necesar şcolilor, solicitând, prin intermediul ISJ, totalul nevoilor” .