Expoziţie-eveniment a Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu”

0
550

În organizarea Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu”, luni, începând cu ora 18.00, la Galeriile de Artă ale Cercului Militar din Craiova va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie a cunoscutului şi apreciatului artist fotograf Eugen Moritz.

Conferenţiar universitar doctor la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca, Departamentul Grafică, Foto-Video, autorul expoziţiei are un CV impresionant, fiind unul dintre foarte bine apreciaţii artişti. Reuşitele personale, atât din domeniul picturii, cât şi al fotografiei, expoziţiile personale şi de grup din ambele domenii ale artei, workshop-urile şi simpozioanele la care a participat, dezvăluie o personalitate complexă, un artist polivalent şi un dascal foarte apreciat.

Prezenţa sa în premieră în Bănie, cu o expoziţie personală de fotografie, este un eveniment de excepţie în care, pe lângă prezentarea colecţiei de imagini, Eugen Moritz va interacţiona cu publicul prezent printr-o dezbatere pe tema: „Fotografia în contextul artelor vizuale”.

Peste 25 de ani de activitate artistică

Din 1985 până în prezent, Eugen Moritz a participat la peste 250 expoziţii personale, de grup cu caracter local, naţional, internaţional, simpozioane, workshop-uri, evenimente cu public de film şi fotografie. În calitate de cadru didactic în învăţământul artistic are o vastă activitate de peste 25 de ani, de cercetare teoretică şi artistică, cărţi publicate, apariţii în articole, publicaţii şi reviste de artă, cataloage de artă, participări la simpozioane şi diverse colaborări cu instituţii din domeniile artistice.

Activitatea artistică a fost recompensată cu diverse premii naţionale şi internaţionale în pictură, fotografie şi video. În ceea ce priveşte crezul său artistic, Eugen Moritz afirmă: «Pentru mine, fotografia nu este o arhivare mecanică a realităţii. Întotdeauna m-a fascinat prezenţa imaginii reprodusă prin metode mai puţin tradiţionale, iar aparatul de fotografiat m-a obsedat chiar înainte de a deveni student la pictură. Ulterior am constatat că cele două domenii: pictura şi fotografia, nu se exclud, chiar pot fi complementare. Aceasta, de altfel, a fost dovedită de trecutul istoric al artelor, concurenţa dintre fotografie şi pictură, temerile create de inventarea fotografiei, au scos pictura din cercul închis în care se afla în aceea perioadă. Mă aştept ca şi astăzi să urmeze ceva similar, desigur la alt nivel şi în altă formă, sub imperiul dominant al epocii ”predigitale” ».