Concert extraordinar dedicat deschiderii anului şcolar

0
98

Sute de craioveni sunt aşteptaţi luni seară, în Piaţa „Mihai Viteazul”, la un eveniment de gală oferit de Filarmonica „Oltenia” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Corala Academică a Filarmonicii va susţine, începând ora 19.00, un concert extraordinar dedicat deschiderii noului an şcolar.

Concertul oferă spre audiţie „Gaudeamus igitur!”, „Oda bucuriei” din Simfonia a IX-a în Re minor, op. 125, de Ludwig van Beethoven, Et egredietur virga de Tim Blickhan, Cor din „Arleziana”, de Georges Bizet, „Der Tanz”de Franz Schubert, „A La Nanita Nana”, „Neznakomka”, de Iurij Falik, Canţoneta napolitană, de Piotr Ilici Ceaikovski, „Corul ţiganilor” din opera “Trubadurul”, de Giuseppe Verdi, „And All That Jazz”, de John Kander (arr. Shaw Kirby), „My Blue Heaven”, de Walter Donaldson, „Gloria” (Spiritual Song), „Kumbayah, My Lord” (Spiritual Song), „O, Rise and Shine”, „My Lord, what a morning!”, „Glorious Kingdom” (Spiritual Song, arr. W. Kelber), „Jericho”, de Sabin Pautza, „Ceae Shukarie”, „Sârba-n căruţă”, de Gheorghe Danga, „Ciuleandra” (prelucrare de Constantin Rîpă). În caz de vreme nefavorabilă, concertul va avea loc în sala Filarmonicii.

Concert sub bagheta dirijorului Manuela Enache

Momentul artistic susţinut de Corala Academică a Filarmonicii „Oltenia” va avea ca dirijor pe Manuela Enache, iar la pian pe Corina Stănescu. Manuela Enache a început studiul viorii la vârsta de opt ani, sub îndrumarea mamei sale. A urmat apoi cursurile Liceului de Artă „Marin Sorescu” (clasa de vioară). În perioada 2004 – 2008 a fost studentă bursieră în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, specializarea Dirijat cor academic (clasa conf. univ. dr. Valentin Gruescu), urmând în paralel şi modulul instrumental de vioară (Adrian Buliga, conf. univ. dr. Florin Croitoru). Pe durata anilor de studii a susţinut numeroase concerte în calitate de dirijor al Corului Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti. În paralel cu preocupările dirijorale, Manuela Enache a realizat Cronica de Concert, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de activitate – Radio România şi s-a clasat pe locul al III-lea la concursul desfăşurat în cadrul workshop-ului “Fii reporter la Radio România Muzical” (Bucureşti, 2008). În iunie 2010 a obţinut Premiul I pentru proiectul – concurs “De la ucenicie la măiestrie în practica dirijorală”, realizat de Opera Naţională – Bucureşti în parteneriat cu Universitatea Naţională de Muzică.

În vara anului 2012 a participat la cursurile de măiestrie dirijorală şi fenomenologie muzicală susţinute în Germania de maestrul Konrad von Abel.

În prezent, Manuela Enache deţine statutul de dirijor al Coralei Academice a Filarmonicii “Oltenia”.