Primul concurs naţional de design de carte din România

0
25

Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură, în parteneriat cu Uniunea Editorilor din România şi Headsome Communication au lansat primul concurs naţional de design de carte din România. Competiţia este parte a proiectului „Cele mai frumoase cărţi din România”, un eveniment menit să iniţieze o dezbatere profesionistă pe tema designului de carte şi să ajute la profesionalizarea acestui domeniu. Înscrierile au loc până la data de 2 octombrie, iar anunţarea finaliştilor se va face pe 8 octombrie.

Aflat la debut, proiectul „Cele mai frumoase cărţi din România” – realizat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) – îşi propune să promoveze cele mai valoroase realizări autohtone în domeniul designului de carte, la nivel atât naţional, cât şi european. Cele trei componente ale sale sunt concursul naţional de design de carte, o conferinţă (master-class) dedicată profesioniştilor din domeniu, susţinută de una dintre cele mai importante specialiste internaţionale ale momentului, Uta Schneider (Germania), şi două expoziţii (la Frankfurt şi Bucuresti).

Potrivit organizatorilor, concursul – de interes atât pentru profesioniştii din industria cărţii, cât şi pentru artiştii vizuali şi publicul larg – îşi propune să evalueze cărţile ultimilor doi ani, realizate în România sau Republica Moldova. Înscrierile au loc până la data de 2 octombrie, iar anunţarea finaliştilor va fi făcută pe 8 octombrie. Cei interesaţi vor putea găsi mai multe informaţii despre concurs pe site-ul www.celemaifrumoasecarti.ro. Jurizarea va fi făcută în perioada 3-7 octombrie de un juriu format din cinci specialişti români (Tim Nadasan, Mircia Dumitrescu, Stela Lie, Nicu Ilfoveanu, Mario Demezzo) şi un consultant extern – Uta Schneider (Germania).

Pe data de 4 octombrie, Uta Schneider, una dintre cele mai apreciate specialiste în domeniul graficii de carte, directoare timp de 11 ani a Fundaţiei Buchkunst din Frankfurt (organizator al competiţiei „Best German Book Design” şi al concursului  „Best Book Design from all Over the World”), va susţine o conferinţă (master-class) pe tema tendinţelor actuale şi a criteriilor de evaluare în domeniul designului de carte.

Cele două expoziţii din cadrul proiectului „Cele mai frumoase cărţi din România” vor avea loc la Frankfurt, cu prilejul ediţiei de anul acesta a Târgului Internaţional de Carte (10-14 octombrie), la standul României, apoi la Bucureşti, la finalul lunii octombrie, când se va desfăşura şi ceremonia de premiere. Dintre cărţile nominalizate, juriul va selecta trei, cărora le va acorda Premiul I, al II-lea şi al III-lea. De asemenea, va fi înmânat un Premiu de încurajare pentru tinerii graficieni.