„Viitorul comunităţii rome trebuie să fie în ţările de origine”

0
398

Miniştrii francezi de Interne, Manuel Valls, şi ministrul-delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve (foto), au sosit ieri la Bucureşti, pentru a discuta cu autorităţile din ţara noastră despre problema romilor. Cei doi au avut întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, cu premierul Victor Ponta, precum şi cu miniştrii Muncii şi de Interne, Mariana Câmpeanu şi Mircea Duşa.

„Eforturile noastre comune trebuie să se dirijeze către o soluţie în care romii sunt integraţi în ţările lor de origine. Va fi şi o iniţiativă a Comisiei (n.r. – Europene), la care vom participa şi noi. Un element foarte important este colaborarea dintre autorităţile locale din cele două ţări”, a declarat ministrul francez de Interne, Manuel Valls, în timpul întâlnirii cu premierul Victor Ponta. Acesta a încercat să prezinte şi câteva soluţii concrete de ajutorare a romilor: „Eliminarea taberelor ilegale, reconducerea cetăţenilor la frontiere, conducere forţată sau ajutată, dar şi programe de integrare în câmpul muncii şi alte programe pe care le vom anunţa, locuinţa sau şcolarizarea copiilor, atunci când acestea sunt posibile. Trebuie să eliminăm orice demagogie şi să intervenim cu soluţii foarte concrete”.

La rândul său, premierul român a afirmat că „viitorul comunităţii rome trebuie să fie în Europa, dar mai ales în ţările de origine”, subliniind că „România şi Guvernul României îşi asumă această responsabilitate, având însă nevoie de sprijin din partea UE şi a Franţei”. Totodată, Victor Ponta a recunoscut că „adevărata soluţie a problemei va veni doar în momentul în care copiii din comunităţile de romi vor merge la şcoală şi vor beneficia de educaţie şi când membrii acestei comunităţi vor avea locuri de muncă aici, în România. Autoritatea pentru romi (n.r. – Autoritatea Naţională pentru Romi), aflată în coordonarea directă a primului ministru, va trebui să utilizeze mult mai bine toate fondurile de care beneficiază. Membrii comunităţii rome de aici din România trebuie să fie implicaţi în aceste eforturi, pentru a se găsi soluţii. Împreună şi cu sprijinul Franţei, trebuie să găsim, în perioada 2014-2020, mai multe programe europene pe care să le accesăm. E necesară cooperarea între ministerele de Interne şi reprezentanţii locali ai Guvernului, aceste programe trebuie implementate prin colaborare. Nu voi spune niciodată că problema comunităţilor de romi din Franţa este doar problema Franţei, nu şi a României”.

Amnesty International a îndemnat România şi Franţa să evite operaţiunile de evacuare a romilor, recomandând delegaţiei guvernamentale franceze sosite la Bucureşti să evite „atitudinea ipocrită”. „Romii sunt vizaţi de expulzări forţate în întreaga Europă. Practic, le sunt refuzate drepturi esenţiale, precum cel la un spaţiu locativ, la sănătate şi educaţie. La această reuniune, autorităţile române şi franceze trebuie să îşi asume angajamentul clar că vor evita evacuările forţate şi că vor modifica legislaţia, pentru asigurarea unei mai bune protecţii pentru romi, în ambele ţări. (…) Evacuările forţate sunt ilegale şi reprezintă încălcări ale drepturilor omului. (…) Cu ocazia întâlnirii, partea franceză trebuie să evite atitudinea ipocrită prin care pretinde că politicile lor sunt pur şi simplu o reacţie la modul în care sunt trataţi romii în România”, precizează Amnesty International într-un comunicat.

Aproximativ 200 de romi au protestat ieri, la sediul Guvernului, nemulţumiţi că demnitari francezi vin în România pentru a le cunoaşte problemele, iar Guvernul doar „se face că înţelege”, realitatea fiind că, din cauza problemelor, ei au ajuns o comunitate care se plimbă peste tot în lume. Protestatarii strigau „Vrem să muncim, nu vrem să cerşim!”, „Haideţi cu noi, să scăpăm de hoţi şi de mafioţi!”, „Vrem dreptate!”, „Libertate!”, „Demnitate!” şi „Păcat de sângele vărsat!”.