Ca-n fiecare toamnă, pieţele se aglomerează de comercianţi cu legume numai bune de pus la murat şi de gospodine grăbite cu liste lungi, sacoşe generoase şi bani îndelung chibzuiţi ca să ajungă pentru toate. Sunt multe de cumpărat pentru a întâmpina iarna cu conserve făcute în propria bucătărie. Alături de legumele şi verdeţurile proaspete, la mare căutare sunt şi fructele de compot şi dulceaţă: prunele, strugurii, merele şi piersicile. La piaţă, tot ca la piaţă. Cumpărătorii caută preţurile cele mai mici, ceva reduceri dacă tot cumpără în cantităţi mai mari, în timp ce din spatele tarabei, vânzătorul trebuie să aleagă între două compromisuri, să scadă preţul ca să-şi vândă marfa sau să-l păstreze la un nivel care i-ar aduce un minim de profit, riscând ca aceasta să sfârşească la gunoi. Încearcă aşadar să atragă cât mai mulţi clienţi. “Hai, mamă, cumpără de la mine…uite ce ardei şi roşii frumoase am! Şi nici nu sunt scumpe! Faci un pic de zacuscă, pui zarzavatul la sticle, umpli cămara, că vine iarna grea…!!!”, se ridică o voce ascuţită de precupeaţă pricepută într-ale negoţului.
Grămezi de gogoşari, ardei capia şi ardei gras colorează în această perioadă pieţele şi târgurile, ajutate de roşii, castraveciori, vinete şi conopidă. Le colorează şi le aglomerează de cumpărători care se gândesc de pe acum la proviziile de iarnă. Cum marfa e din belşug, aceştia socotesc că vor plăti mai puţin aşa că se grăbesc să meargă la cumpărături. Preţurile nu-i mulţumesc, căci bugetul fiecăruia e mai restrâns ca anul trecut, dar luând dintr-o parte sau alta, tot se face loc şi pentru zarzavaturi. 1,5 lei pare să fie preţul „corect” în această perioadă. Atât costă kilogramul de gogoşari la cele mai multe tarabe. La fel şi kilogramul de castraveţi – poate şi un leu –, dacă sunteţi dispus să căutaţi mai atent. Castraveciorii cornişon ajung la 2,5 lei. Pragul de 1,5 lei pe kilogram s-a pus şi la vinete, dar şi la roşiile mai mari şi mai proaspete. Roşiile de bulion ajung la un leu sau chiar la 80 de bani. Convenabil este şi preţul kilogramului de varză proaspătă, care costă între 40 şi 70 de bani.
Zacusca, bulionul şi murăturile – specialităţile meselor de iarnă
Gospodinele ştiu că zacusca, bulionul sau murăturile sunt mai bune dacă legumele sunt alese chiar de ele, aşa că se înarmează cu sacoşe mari şi, cu sau fără ajutoare, pleacă la piaţă. Nu e de ajuns să cumpere zarzavaturile ca treaba să fie gata. Pe lista de cumpărături trebuie trecute fără greş, oţetul, uleiul, condimentele şi verdeţurile specifice fiecărui sortiment. Mai e nevoie poate şi de câteva borcane sau bidoane, recipiente pentru conservarea legumelor. Numai bine, la intrarea în Piaţa Mare, magazinul care pune la vânzare toate aceste produse îi întâmpină pe cumpărători cu preţuri bune, spune vânzătoarea. „Sigur că merge mai bine vânzarea acum faţă de alte perioade, că are nevoie omul de oţet, sare, de borcane pentru murături. Când iasă din piaţă se opreşte aici şi cumpără, fiindcă nu avem preţuri mari”, spune aceasta pregătită să-şi servească următorul client, interesat să-şi procure câteva borcane. Preţurile variază în funcţie de mărime: cele mici, de 400 de grame, pentru gem şi dulceţuri, costă 1 leu, iar cele de 800 de grame, bune pentru castraveciori şi gogoşari, – 2 lei, cu tot cu capac.
Fructele coapte, la concurenţă cu zarzavaturile
Prunele româneşti fac concurenţă celor de import, căci producţia din acest an a fost una însemnată, iar craiovenii au de unde alege. Cu siguranţă, cămările vor bine aprovizionate cu gem şi compot din popularele fructe, date fiind cozile formate în faţa tarabelor. „La 1,2 – 1,5 lei, ne permitem câteva kilograme pentru dulceaţă şi eventual nişte compot. Aşa ne-am obişnuit, în fiecare iarnă, să avem ceva dulce, făcut în casă, că e mai sănătos. Stăm mai rău cu banii, dar trebuie, pentru copiii. Decât să cumpărăm din magazin, unde nu te lipeşti de preţuri, mai bine aşa. Puţin şi bun”, spune doamna Mariana.
Strugurii de masă, roşii sau negri, mai mici sau mai mari, pârguiţi sau copţi de-a binele, al căror preţ sare de 10 lei în extrasezon, se găsesc acum din belşug, la preţuri ce variază între 2 şi 4 lei. Stropiţi în permanenţă cu apă rece, pentru reîmprospătare, aceştia merg la compot, dar, cel mai adesea, sunt cumpăraţi în cantităţi mari, şi transformaţi în licoarea lui Bachus.
Una peste alta, forfota din piaţă e semn că lucrurile merg bine. Deocamdată. Bilanţul se face pe la începutul lunii octombrie, când gospodinele îşi numără borcanele cu zarzavaturi, iar producătorii îşi socotesc câştigul, dar şi pierderile. Cu atâta marfă pe piaţă, îşi fac griji că vor fi nevoiţi să mai şi arunce…
Pe lângă roşiile, castraveciorii, morcovii, conopida şi verdeţurile din propria grădină, producătorii încearcă piaţa şi cu câte o lădiţă de gogonele. Primele legume verzi-roşiatice vin de la Işalniţa. E doar începutul. În fiecare an, pe la 15 septembrie, oferta se îmbogăţeşte, la fel şi numărul gospodinelor care preferă să umple cămara cu murături făcute în casă.
***
S-au copt strugurii, vine vremea mustului dulceag, care trebuie pus în damigene să fermenteze până se transformă în vin. Prevăzători, comercianţii pun în vânzare şi astfel de recipiente care îşi găsesc repede cumpărători. Preţul unei damigene din sticlă cu o capacitate de 50 de lei costă 42 de lei.
***
După o vară în care pieţele au fost invadate de munţi de lubeniţe din care abia se mai vedeau vânzătorii, începutul de septembrie dă o ultimă şansă celor care vor să le mai guste. Cu fiecare zi, însă, zemoasele fructe îşi pierd din dulceaţă şi prospeţime.
ANA-MARIA GEBĂILĂ şi LAVINIA ILINA