La Iaşi, Ştiinţa a învins la scor, deşi a suferit

0
653

Fără a analiza prestaţia Ştiinţei la Iaşi, după scor, am fi putut spune că au revenit vremurile în care cu Reghe pe bancă vedeam spectacol total şi victorii categorice. Numai că în teren a fost altceva, mai degrabă o reprezentaţie dezamăgitoare a “portocaliilor” de conjunctură. Craiova a câştigat pentru că-l are pe Mitriţă şi pentru că gazdele au jucat în 10 ultima jumătate de oră şi nu s-au aglomerat în propriul careu. O notă bună pentru Ivan, care n-a mai făcut figuraţie şi a jucat pe toate poziţiile din atac, inepuizabil, numai fazele în care a fost găsit cu spatele la poarta adversă punându-i probleme. În schimb, în ciuda fazei din care a egalat,  Markovic a confirmat că nu poate fi vârful cu care te poţi lupta pentru titlu.

În prima oră de joc, s-a jucat de la egal la egal din toate punctele de vedere, deşi Craiova are buget triplu şi lot net superior Iaşiului. Numai că Ştiinţa a fost departe de ceea ce pretinde şi ceea ce îşi propune. Bilanţul: două ocazii, irosite de Markovic şi Baiaram şi un gol încasat cu ghinion, din lovitură liberă. Eliminarea autorului golului gazdelor a fost corectă, în pofida delirului de la final al primarului din Copou, care probabil confundă fotbalul cu manifestaţiile electorale. În fapt, Alin Roman ar fi meritat “roşu direct”, nu al doilea galben, pentru cotul aplicat lui Baiaram. Dar aşa e când primarii sau preşedinţii de consilii judeţene au rol de patroni sau preşedinţi de cluburi, jucându-se cu bugetele din bani publici de parcă ar fi bani din propriul buzunar. Şi avem exemplul recent al Piteştului, echipă retrogradată practic din cauza intervenţiei edilului din Trivale.

Nici în superioritate Ştiinţa n-a convins, golurile desprinderii venind pe final şi, deşi frumoase, au fost unele de autor, şi pe fondul debusolării echipei gazdă. Scorul arată bine, victoria e binevenită, dar dacă nu-şi asumă marile probleme de pe jocul poziţional, Ştiinţa nu poate avea constanţa dorită pentru lupta la titlu. Când Mitriţă a invocat probleme fizice în prima repriză, de la Rotaru, Reghe şi până la ultimul suporter s-a tremurat simultan, fiindcă Ştiinţa e total altă echipă fără liderul ei. Din cele 8 goluri din acest sezon, Mitriţă a marcat unul şi a contribuit decisiv la celelalte 7. Şi asta-i numai statistica, fără show-ul oferit pe teren de starul oltenilor…

Poli Iaşi – Universitatea Craiova 1-4

Au marcat: A. Roman 44 / Markovic 65, Ivan 78, Mitriţă 90, Roguljic 90+4.

Poli Iaşi: Ailenei – Martac, Fl. Ilie, Katanec (Tincu 81), Stefanovic – Jatoba (R. Ion 70), Bordeianu, A. Roman, Luis Phelipe (Vojtus 81) – A. Gheorghiţă (Mogoş 70), Harrison (Itu 61). Antrenor: Leo Grozavu.

Universitatea Craiova: L. Popescu 6 – Ndong 5 (Vlădoiu 46) 6, Zajkov 6, Raul Silva 5 (Mateiu 63) 7, Bancu 6 – Al. Creţu 4 (Roguljic 63) 6, Baiaram 5 (Danciu 81), Screciu 5 – A. Ivan 8, Markovic 6 (Işfan 70) 5, Al. Mitriţă 8. Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.

Cartonaş roşu: Alin Roman 59.

Arbitru : Istvan Kovacs 7.