Bărbat din Dolj, confirmat de infectarea cu virusul “West Nile”

0
7883

Conform datelor prezentate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj , un bărbat de 57 de ani, din Moțăței, a fost confirmat cu infecție cu virusul “West Nile”. Victima se află sub supraveghere medicală, este într-o stare favorabilă, iar DSP Dolj continuă programele pe care le are în derulare pentru combaterea virusului amintit.

Un bărbat din Moţăţei, în vârstă de 57 de ani, a fost infectat cu virusul “West Line”. „În cadrul activităţii de supraveghere şi control al infecţiei cu virusul “West Nile”,  care se desfăşoară, la nivel naţional, în perioada 1 iunie – 31 octombrie, în săptămâna 31/2023, în judeţul Dolj a fost confirmat un caz cu infecţie cu virusul West – Nile, la un bărbat de 57 de ani din Moţăţei, care a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova, cu evoluţie clinică favorabilă. Infecţia cu virusul West Nile  este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la adulţi o neuroinfecţie, care, în majoritatea cazurilor, este subclinică, dar uneori poate prezenta şi manifestări de  meningită, meningoencefalită sau encefalită cu lichid clar; copii sub 15 ani nu sunt afectaţi”, au precizat reprezentanţii DSP Dolj.

Recomandări DSP pentru prevenirea infecției cu West Nile

Pentru prevenirea infecţiei cu virusul West Nile, Direcţia de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei : să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari; să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă;  să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută.

Semnele de alertă ale infecţiei

În cazul în care o persoană  prezintă  semne de boală: febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar, aceasta trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical.