Incluziunea socială – dezbătută la Prefectura Dolj

0
363

Ieri, în sala de videoconferinţe a Prefecturii Dolj s-a lansat Proiectul „Guvernare Inclusivă”, reprezentantul Guvernului în teritoriu fiind amfitrionul manifestării. Programul este realizat în colaborare cu Asociaţia „Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21” şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. La eveniment au luat parte coordonatori locali ai instituţiilor/autorităţilor publice, parteneri: Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Dolj, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj, Primăria Municipiului Craiova, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Comisia Judeţeană de Incluziune Socială.

Proiectul „Guvernare Inclusivă” se înscrie în obiectivele Programului de guvernare pentru 2013-2016 şi vizează iniţiative care să răspundă mai bine problemelor cu care se confruntă grupurile dezavantajate. Cinci judeţe sunt incluse în program – Buzău, Călăraşi, Cluj, Dolj şi Mureş. „În contextul mai larg al problematicii incluziunii sociale, doresc să evidenţiez dificultăţile pe care le întâmpină populaţia de etnie romă şi care nu trebuie ignorate. Având un nivel scăzut de alfabetizare, întâmpină numeroase dificultăţi în ceea ce priveşte integrarea pe piaţa muncii şi devine, de cele mai multe ori, victimă a discriminării… Ţin să amintesc implicarea Instituţiei Prefectului în implementarea, la nivelul judeţului Dolj, a Acordului-cadru, prevăzut, de Hotărârea Guvernului nr. 1189/2012, referitor la realizarea unui program experimental pentru inserţia familiilor de cetăţeni români de etnie romă, care revin voluntar din Franţa. Indiferent de etnie, sărăcia nu poate fi contracarată pe termen scurt şi nu este eficientă nici chiar formularea sa ca obiectiv prioritar la nivel social. Modalitatea de contracarare a acestei probleme sociale majore vizează reducerea excluziunii sociale, prin focalizarea intervenţiei pe formele sale specifice, respectiv pe cauzele şi mecanismele favorizante”, a precizat  Nicolae Sorin Răducan, prefectul de Dolj.

Municipalitatea, implicată în mai multe programe

Reprezentantul principalului actant în Proiect, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Florina Dragoş, a ţinut să scoată în evidenţă importanţa acţiunii: „Mă bucur că sunt aici, lângă dumneavoastră, Doljul nefiind ales la întâmplare. Sunt prezenţi în sală, pe lângă cei de la organizaţiile neguvernamentale, de la instituţiile deconcentrate şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale din teritoriu.Și viceprimarul Craiovei, un semn că se dă atenţie proiectului”. Dan Daşoveanu, viceprimarul Craiovei, a subliniat că „sunt multe programe în care s-a implicat municipalitatea, ţinând cont de cele prezentate astăzi, ba, mai mult, în septembrie vom lansa un program asemănător cu parteneri din Norvegia. Incluziunea socială este una dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntăm, dar ştim că rezolvarea nu poate fi găsită decât împreună”.

„Ne dorim să aducem în atenţie talentele etniei noastre”

Fiecare participant la discuţii a prezentat problemele cu care se confruntă instituţia pe care o reprezintă, dificultăţile ridicate în incluziunea persoanelor vulnerabile în societate. Dar comunitatea cea mai expusă este, că vrem, că nu vrem cea a romilor. „Este un proiect care, cred eu, va fi benefic minorităţii noastre. Din câte ştiu, nu a mai avut loc un asemenea proiect în România. Îmi doresc foarte mult ca această acţiune să aibă succes. Dacă tot vorbim de Craiova, ne dorim să aducem în atenţie talentele etniei noastre, aici având şi sprijinul Primăriei Craiova, ca să arătăm că oraşul nostru poate fi Capitală Culturală Europeană în 2021. Avem atâţia oameni talentaţi, de la muzică la teatru, că ar fi păcat să nu fie scoase în evidenţă. Proiectul acesta de incluziune ne dorim să meargă, mai ales, spre sprijinirea educaţiei, fiindcă fără aceasta nu se poate”, a spus Romeo Tiberiade, consilier pe problema romilor în cadrul Serviciului Primarului Craiovei. Acesta a mai precizat că aşteaptă ca etnia respectivă să nu mai fie concepută ca una proscrisă, fiindcă are multe posibilităţi de progres.