TVA la încasarea facturii din 2013, privatizările au loc mai devreme, iar coplata se amână

0
287
Florin Georgescu

FMI a agreat, în discuţiile cu autorităţile române, plata TVA la încasarea facturii din ianuarie 2013, decalarea calendarului de privatizări ale companiilor de stat şi amânarea coplăţii în sistemul medical. „Aş spune că s-au încheiat cu succes negocierile cu partenerii noştri internaţionali – Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială – privind angajamentele asumate de România pentru cea de-a şasea revizie a acordului cu instituţiile financiare internaţionale, respectiv modul cum ne-am îndeplinit performanţele economice şi financiare la finele lunii iunie. De asemenea, scrisoarea de intenţie, documentele negociate, prevăd obiectivele pentru următoarea perioadă de timp, deci trei luni, până la 30 septembrie”, a declarat, sâmbătă seară, la încheierea discuţiilor cu reprezentanţii instituţiilor internaţionale, ministrul Finanţelor, Florin Georgescu. El a spus că în cadrul negocierilor s-au asigurat sumele necesare pentru refacerea salariilor nominale ale bugetarilor la nivelul din iunie 2010 şi pentru plata sumelor „reţinute necuvenit pensionarilor”, corespunzător a şapte luni din acest an şi a nouă luni din anul care urmează.

Referitor la plata TVA la încasarea facturii, ministrul de Finanţe a explicat că „aceasta se va aplica efectiv, datorită necesităţii unor pregătiri metodologice, de la 1 ianuarie 2013. S-a agreat punerea în aplicare, începând cu octombrie, a unui pachet de măsuri privind stimularea creării de noi locuri de muncă şi, de asemenea, încurajarea prin deductibilitate fiscală crescută a cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare ale agenţilor economici. Pe partea de cheltuieli bugetare s-au asigurat sume suplimentare la nivelul autorităţilor locale, în vederea onorării obligaţiilor către persoanele cu dizabilităţi, precum şi pentru plata arieratelor, respectiv datorii restante ale autorităţilor locale către diverşi furnizori şi diverşi creditori”.

Ministrul a afirmat că România s-a angajat ca până la mijlocul lunii septembrie să privatizeze, cu un investitor strategic, Oltchimul şi să privatizeze 15% din capitalul social al Transgaz.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a spus, la rândul lui, că Electrica Furnizare va avea manager general privat până la sfârşitul lunii septembrie, iar la Romgaz, Transgaz şi Transelectrica până la sfârşitul acestui an. Hidroelectrica va avea conducere privată şi va fi listată în momentul în care va ieşi din insolvenţă. Privatizarea Transgaz, listările complexelor energetice Oltenia şi Hunedoara, a fost decalată pentru luna septembrie. Electrica Distribuţie şi Electrica Furnizare au ca termen de listare începutul anului viitor.

La rândul său, Ministerul Transporturilor s-a angajat să privatizeze CFR Marfă până în luna decembrie, iar Ministerul Sănătăţii să amâne data la care va introduce coplata, pentru ca proiectul de lege să fie mai întâi discutat cu asociaţiile de pacienţi, după cum a precizat ministrul Vasile Cepoi.