Evenimente dedicate părintelui „Poemei Române”, la împlinirea a 131 de ani de la naştere – „George Enescu în imagini şi muzică”

0
325

O serie de evenimente dedicate părintelui „Poemei Române” vor fi organizate, în zilele de 18 şi 19 august, de Muzeul Naţional „George Enescu”, la Bucureşti, Tescani şi Sinaia, cu prilejul împlinirii a 131 de ani de la naşterea compozitorului.

Sub genericul „George Enescu în imagini şi muzică”, pe 19 august, la Palatul Cantacuzino din Bucureşti sunt programate un recital cameral şi două expoziţii temporare, potrivit site-ului muzeului. Recitalul cu lucrări de George Enescu va fi susţinut de Gabriel Croitoru (vioară), Christian Alexandru Petrescu (tenor) şi Verona Maier (pian), programul incluzând Balada pentru vioară cu acompaniament de pian, op. 4, Şapte cântece pe versuri de Clément Marot, op.15, Sonata a III-a pentru pian şi vioară „în caracter popular românesc”, op. 25. Cu această ocazie, vor fi prezentate publicului o parte din desenele Fortunei Mavromati Brulez, închinate mâinilor maestrului, şi va putea fi vizitată expoziţia dedicată capodoperei enesciene „Oedipe”.

În ţară, pe 18 august, la Tescani, Duo Remember Enescu, format din Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu, va interpreta lucrări pentru pian la patru mâini de George Enescu şi Maurice Ravel. Recitalul va fi urmat de vernisajul expoziţiei de pictură „Tescani 2012”, de prezentarea proiectului de arte vizuale „TranceCultural” al Asociaţiei „Ephemair” şi de un recital susţinut de compozitorii Cătălin Creţu şi Gabriel Mălăncioiu, beneficiarii Burselor „Enescu” acordate de muzeu în acest an.

Pe 19 august, la Vila „Luminiş” din Sinaia, Fundaţia „Prietenii muzicii Serafim Antropov” va prezenta un recital în cadrul Festivalului Internaţional „Enescu şi muzica lumii” susţinut de solişti ai Orchestrei Simfonice Române, cu Verona Maier la pian. De asemenea, în cadrul proiectului expoziţional „Obiectul lunii” este expus bastonul lui Enescu.

 

Compozitor, violonist, pianist, dirijor şi pedagog, George Enescu (născut pe 19 august 1881, la Liveni, Botoşani – decedat pe 4 mai 1955, la Paris) este unul dintre cei mai mari muzicieni de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului al XX-lea.