Peste 14.000 de doze de vaccin au ajuns în judeţul Dolj

0
592

Cel puţin până în luna septembrie, dozele de vaccin împotriva rujeolei şi de hexavalent ar trebui să fie suficiente pentru imunizarea copiilor în judeţul Dolj. Direcţia de Sănătate Publică a anunţat că a primit vaccinul hexavalent – 7.458 doze în valoare de 1.137.270,42 lei – şi ROR antirujeolic – 7.110 doze în valoare de 301.392,9 lei, cantităţile respective urmând să fie folosite atât pentru recuperarea restanţierilor, cât şi pentru şi vaccinarea curentă pentru perioada iulie-septembrie.

Până la sfârşitul acestei săptămâni vaccinurile ar urma să ajungă la cabinetele medicilor de familie. Astfel, după mai multe luni de aşteptare, imunizarea cu vaccin hexavalent ar urma astfel să fie reluată.

vaccinVaccinul asigură protecţia împotriva mai multor boli grave, precum hepatita B, poliomielita sau tusea convulsivă şi se administrează la vârstele de două, patru şi 11 luni. În ultimul an, imunizarea copiilor cu hexavalent s-a realizat cu întreruperi provocate de lipsa dozelor necesare de vaccin, deşi acesta face parte din schema obligatorie şi se administrează împotriva tetanosului, tusei convulsive, difteriei, haemophilus şi poliomielitei, dar şi hepatitei B. Vaccinul a fost imposibil de găsit timp de mai multe luni de zile şi de fiecare dată soluţiile găsite de autorităţi s-au dovedit a fi temporare.

În fiecare lună, în Dolj, trebuie vaccinaţi 500 de copii

Vaccinarea reprezintă metoda cea mai eficientă de combatere şi eliminare a numeroase boli transmisibile. Cu toate acestea, specialiştii consideră că acoperirea vaccinală în România este în scădere. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă efectuarea obligatorie a şapte vaccinuri, pentru difterie, pertusis, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi poliomielită , atrăgând atenţia că scăderea imunizării creşte riscul apariţiei de epidemii. Ceea ce s-a şi întâmplat în cazul rujeolei.

În fiecare lună, în judeţul Dolj, ar trebui vaccinaţi aproximativ 500 de copii. Pentru că dozele de hexavalent lipseau de ceva timp, medicii de familie au aşteptat reluarea procesului de imunizare, în această perioadă fiind recuperaţi şi copiii care au rămas nevaccinaţi.

România se confruntă în ultimii ani cu scăderea constantă a acoperirii vaccinale pentru toate tipurile de vaccinuri utilizate. O cauză este aceea că se realizează cu dificultate aprovizionarea constantă cu vaccinuri, din cauza numărului mic de producători şi a problemelor de producţie care apar frecvent şi care afectează şi alte state europene.

La nivelul anului 2014, pentru copii în vârstă de 18 luni, acoperirea vaccinală la nivel naţional şi pe tipuri de vaccinuri a înregistrat valori de 81,3% pentru BCG, 76,4% pentru Hep B, 51,7 % pentru DTP, HiB şi VPI, şi respectiv de 73% pentru ROR.

98% din persoanele îmbolnăvite cu rujeolă nu erau vaccinate

vaccin 1Sincope au apărut anul acesta şi în ceea ce priveşte imunizarea cu vaccin antirujeolic. Probleme au fost chiar în plină epidemie de rujeolă. Ultimul bilanţ al Centrului Naţional de Boli Transmisibile anunţă că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România este de 7.647, din care 31 de decese (8 în judeţul Timiş, 6 în judeţul Arad, 6 în judeţul Dolj, 3 în judeţul Caraş Severin, 1 în judeţul Bihor, 1 în judeţul Cluj, 1 în judeţul Călăraşi, 1 în judeţul Satu Mare, 1 în judeţul Vaslui, 1 în judeţul Galaţi, 1 în judeţul Mureş şi 1 în Bucureşti). Rujeola a fost depistată în 41 de judeţe.

Cele mai multe cazuri s-au înregistrat la grupa de vârstă 1-4 ani (2.536 cazuri), sub 1 an (1.230 cazuri), 5-9 ani (1.106 cazuri), 10 – 14 ani (457 cazuri), 15 – 19 ani (314 cazuri), 20 – 24 ani (203 cazuri), 25 – 29 ani (199 cazuri), 30 – 34 ani (136), 35 – 39 ani (148 cazuri) şi peste 40 ani (105 cazuri).

98% din persoanele îmbolnăvite nu erau vaccinate împotriva rujeolei. Ca măsură de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă, la nivel naţional se derulează din luna decembrie 2016 o campanie suplimentară de vaccinare cu RRO a copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni – 9 ani.