Contestaţiile nu au schimbat mai nimic… 172 de elevi au primit note mai mici după reevaluarea lucrărilor de la bacalaureat

1
807

48,24% rata de promovare la examen, în Dolj

Elevii doljeni au aşteptat, ieri, cu sufletul la gură afişarea rezultatelor finale ale examenului de bacalaureat sesiunea iunie-iulie, după rezolvarea contestaţiilor. Aşa cum era de aşteptat, reevaluarea lucrărilor nu a schimbat prea mult lucrurile, rata de promovare crescând cu doar 1,14% la sută, rezultatul final ajungând acum la 48,24%. Nici nu e de mirare, dacă ne gândim cu câtă lipsă de seriozitate este tratat în ultimii ani examenul de maturitate, pe care nu au reuşit să-l treacă cu brio nici măcar jumătate din cei 6.000 de candidaţi – 2.800 l-au promovat, iar 3.200 au picat. Mai rămâne de văzut ce se va întâmpla în sesiunea august-septembrie, acolo unde, cel puţin din punct de vedere teoretic, “respinşii” ar trebui să ia măcar notă de trecere, lucru puţin probabil. Şi în acest an, colegiile consacrate ale Craiovei – Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional “Elena Cuza”, Colegiul Naţional “Carol I” şi Colegiul Naţional “Ştefan Velovan” – sunt cele care fac cinste judeţului Dolj, demonstrând astfel că la alţii se poate.

Din cele 1.371 contestaţii, pentru 344 de lucrări au fost acordate note mai mari, iar pentru alte 172 s-a considerat că elevii meritau o notă mai mică. Astfel, la nivelul judeţului Dolj s-au înregistrat următoarele rezultate: între nota 6 şi 6,99 – 840 de copii, între 7 şi 7,99 – 732 elevi, între 8 şi 8,99 – 726 elevi, între 9 şi 9,99 – 694 elevi. La cele trei unităţi de învăţământ – Liceul Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian” din Malu Mare, Liceul „Aurelian Ianculescu” din Cârcea şi Liceul „Beethoven” din Craiova –, unde procentul de promovare a fost zero, după contestaţii, rezultatul a rămas acelaşi.

“În urma finalizării operaţiunii de reevaluare în Centrul Regional de Contestaţii, dintre cele 1.371 de note contestate, s-au modificat 516 – 344 în plus şi 172 în minus. Pentru cazurile speciale, cu note între 9.50 şi 10, au fost depuse 12 contestaţii, 4 fiind modificate în minus şi 6 în plus. Tot ca şi caz special se consideră lucrările contestate cu note între 4.50 şi 4.99. Au fost depuse 31 astfel de solicitări, au fost admise 30 dintre acestea, dintre care 14 au modificat nota în minus şi 16 au modificat nota în plus, ducând la promovarea probei respective de către candidaţi. Între notele 5 şi 6 au fost depuse 362 de contestaţii, dintre

Alexandrina Năstase

care au fost admise 130, 65 dintre acestea au fost modificate în minus – în 42 din cazuri modificarea a dus la nepromovarea probei respective de către candidat –, iar 65 au fost modificate în plus. În final, procentul de promovare la Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2013, a crescut cu 1,14%, având acum un grad de promovare de 48,24 la sută. Acest procent în plus înseamnă, de fapt, că 71 de candidaţi, în urma reevaluări lucrărilor au reuşit să promoveze, dintre care 31 au fost elevi care iniţial au promovat toate probele, dar aveau media între 5 şi5,99, restul de 40 fiind elevi care au avut sub 5 la una dintre probe şi au reuşit să ia nota minimă după reevaluare”, a precizat Alexandrina Năstase, vicepreşedintelui Comisiei Judeţene de Bacalaureat.

A doua şansă, în sesiunea august – septembrie

Candidaţii respinşi în prima sesiune a examenului de Bacalaureat, iunie-iulie, mai au o şansă în sesiunea a doua, care începe în perioada 15-19 iulie, cu înscrierea candidaţilor. În zilele de 19 şi 20 august vor fi evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală la limba română, iar între 19 şi 21 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. În zilele de 20 şi 21 august se vor desfăşura evaluările competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, iar pe 22 şi 23 august, cele ale competenţelor digitale. Prima probă scrisă – cea la Limba şi literatura română – va avea loc pe 26 august, fiind urmată de proba scrisă la Limba şi literatura română pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, în 27 august. Proba obligatorie a profilului se va susţine pe 28 august, iar cea la alegere a profilului şi specializării, pe 30 august. Rezultatele vor fi afişate pe 2 septembrie, până la ora 12.00, iar contestaţiile se vor depune în aceeaşi zi, până la ora 16.00. Contestaţiile vor fi rezolvate în zilele de 3 şi 4 septembrie, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 5 septembrie. Candidaţii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori.

 


Zamfirică Petrescu, directorul Colegiului Naţional “Fraţii Buzeşti”: «În fiecare an, media de admitere la colegiul nostru este peste 9 şi de aici pleacă, în primul rând, rezultatele foarte bune obţinute la examenul de bacalaureat. Pe de altă parte, efortul depus deopotrivă de profesori, elevi, dar şi părinţi, pe parcursul celor patru ani de liceu, îşi face cunoscute rezultatele. De asemenea, foarte mulţi dintre elevii noştri participă la concursuri şi olimpiade şcolare, ceea ce înseamnă pregătire suplimentară. Cred că în locul liceelor tehnologice ar trebui să apară şcoli profesionale, să nu mai dea examenul de Bacalaureat toţi elevii care au intrat cu medii mici la liceu, în acest fel s-ar face o departajare».

 


Liviu Cotfasă, directorul adjunct al Colegiului Naţional “Elena Cuza”:  «Rezultatele obţinute în acest an la examenul de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie arată că s-a menţinut seriozitatea în ceea ce priveşte pregătirea, atât din partea elevilor, cât şi din partea cadrelor didactice. A fost un efort susţinut. Procentul de promovare ne face cinste şi ne ajută să rămânem în vârful clasamentului. În ceea ce priveşte rezultatele mai slabe obţinute de alte unităţi de învăţământ, pot spune că nu mă miră, având în vedere că aici media de intrare este foarte mică».

 

Alexandrina Thorwchter, directorul Colegiul Naţional “Carol I”: «În acest an, examenul de bacalaureat s-a desfăşurat cu seriozitate la colegiul nostru. Elevii au participat la două simulări, dar şi la ore de pregătire suplimentară care s-au desfăşurat la şcoală. La rândul lor, părinţii s-au implicat şi ei foarte mult, a fost un efort colectiv Din păcate, în acest an numărul candidaţilor respinşi este puţin mai mare decât cel de anul trecut, însă aceşti elevi care au picat provin dintr-o clasă care acum patru ani nu s-a completat, media de intrare fiind mai mică. Colegiul Naţional „Carol I” are 156 de medii între 9 şi 10 la examenul de bacalaureat din acest an. În acest an, subiectele la disciplina Matematică au fost diferenţiate, iar acest lucru a fost reflectat în rezultatele elevilor, din acest motiv cred că aceeaşi abordare trebuie să fie şi în ceea ce priveşte Limba şi literatura română, pentru că nu putem compara un elev de la filiera teoretică cu unul de la filiera tehnologică».

 

Ionuţ Pătularu, directorul Colegiului Naţional “Ştefan Velovan”: «Acest colegiu de prestigiu şi vocaţie pedagogică reuşeşte să se menţină în topul primelor colegii în ceea ce priveşte rezultatele obţinute la bacalaureat prin perseverenţă, promovarea valorilor şi a autenticului. Procentul de promovare obţinut după contestaţii este de 90,23. Rezultatul obţinut este onorabil pentru noi, avem o evoluţie cu aproximativ 8 procente faţă de anul trecut. Eforturile sunt, în primul rând, ale colegilor noştri, dascăli devotaţi care rezonează cu valorile acestei unităţi de învăţământ. Simulările au avut şi ele restul lor, la fel cu au avut şi orele suplimentare de pregătire, la care elevii au fost foarte implicaţi».

1 COMENTARIU

Comments are closed.