Producţia medie de grâu s-a diminuat cu 20% în acest an, iar preţul a crescut cu 25%

0
405

Producţia medie de grâu la hectar s-a diminuat cantitativ cu 20% în acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar preţul grâului la producători a crescut cu circa 20-25% în timpul recoltării, însă calitatea este “nemaiîntâlnită în ultimii 25 de ani”, au anunţat, marţi, la finalul discuţiilor de la Ministerul Agriculturii, reprezentanţii Organizaţiei Interprofesionale “Cereale şi Produse Derivate”.

“Din punctul de vedere al calităţii s-a constatat la grâu o calitate mai bună în acest an, cu o diminuare cantitativă ca randament pe unitatea de suprafaţă de circa 20%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza secetei şi a condiţiilor meteo, care au forţat în ultima perioadă aceste culturi”, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

Preşedintele Organizaţiei Interprofesionale, Aurel Popescu, a confirmat calitatea producţiei de grâu din acest an, catalogând-o ca “nemaiîntâlnită în ultimii 25 de ani”. “Într-adevăr, avem o producţie medie de grâu la hectar mai mică decât anul trecut, dar avem o calitate excepţională, nemaiîntâlnită în ultimii 25 de ani, iar din acest punct de vedere o cantitate foarte mare de grâu pleacă la export. De aceea vrem să facem o balanţă, la sfârşitul recoltării, să ştim pe ce surse de grâu contăm, să nu avem probleme pe parcursul recoltei. Producţia medie este mai mică, dar producătorii au un preţ mai mare decât în anii anteriori cu circa 20-25 de procente, cam cu cât este pierderea medie la hectar, dar nu vor avea pierderi în activitatea de producţie agricolă”, a spus Popescu.

Efectele scumpirii, resimţite în cel mult o lună

În ceea ce priveşte efectele acestor creşteri în preţul pâinii, şeful organizaţiei interprofesionale consideră că acestea se vor vedea în cel mult o lună. “Efectele se văd deocamdată la făină, iar la pâine vor fi sesizate cel mai probabil după o lună. Dacă piaţa nu absoarbe, atunci este pierdere curată pentru brutari”, a adăugat şeful organizaţiei interprofesionale, Aurel Popescu. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, până la această dată s-a recoltat 90% din suprafaţa cultivată cu orz, 30% din cea cu grâu şi secară, la rapiţă – 50%, la orzoaica de toamnă 85%, iar la cea de primăvară – 25% din suprafaţă. Pierderea medie la hectar la orz este estimată la 17% în această perioadă. Oficialul MADR a mai precizat că recoltatul se va finaliza în cel mult zece zile, dacă se lucrează în ritmul actual şi dacă nu vor fi incidente climatice.

Potrivit datelor INS, producţia de grâu a României în 2011 a fost de 7,103 milioane tone faţă de 5,812 milioane tone în 2010, cea de orz şi orzoaică de 1,355 milioane tone (1,311 milioane tone în 2010), iar producţia de ovăz a depăşit anul trecut 376.000 tone faţă de 304.000 tone în anul precedent. (AGERPRES)