Autorităţile locale au intrat în contratimp cu realizarea schimbului de teren din zona pasajului subteran de sub strada “Arieş”. Pentru a nu-i lăsa pe constructori fără front de muncă, municipalitatea şi-a propus un termen de două săptămâni pentru a trece tranzacţiile prin toate procedurile legale.
Autorităţile locale au ajuns la concluzia că pasajul subteran de sub strada “Arieş” nu are suficient de mult spaţiu nici după demolarea celor două imobile din preajma Casei Studenţilor. Potrivit viceprimarului Florentin Tudor, constructorul Mitliv a cerut un front de lucru cu aproximativ 90 de metri pătraţi mai mare decât se prevăzuse în schiţele iniţiale, teren care trebuie pus la dispoziţie cu condiţia de a se intra în curţile locatarilor din zonă. “Nu este o suprafaţă foarte mare, dar constructorul nu îşi poate desfăşura lucrarea în lipsa acestei bucăţi de teren. Am stat de vorbă cu proprietarii afectaţi şi ambii au fost de acord cu ceea ce le-am cerut noi, fapt pentru care ţin să le mulţumesc pentru cooperare”, a declarat ieri, viceprimarul Florentin Tudor, care se ocupă în rezolvarea juridică a acestei probleme.
Cea mai mare suprafaţă va fi luată la schimb
În urma discuţiilor cu proprietarii, s-a ajuns la înţelegerea ca unul dintre ei să fie despăgubit în bani, iar celălalt să primească o altă suprafaţă de teren la schimb. Craioveanca Viorica Butărăscu va primi contravaloarea în bani pentru o fâşie de 17 metri pătraţi de teren, pe care o cedează din grădina sa. Medicul Sorin Ciolofan, care deţine o suprafaţă mai mare de teren – în jur de 70 de metri pătraţi, ocupaţi de o grădină – a acceptat să primească la schimb o bucată de teren de aceeaşi dimensiune, situată între casa sa şi imobilul vecin. “Din fericire, există o bucăţică de teren între casa acestuia şi magazinul de vinuri „Domeniile Coroanei”. S-au făcut verificările de rigoare şi s-a văzut că terenul în cauză aparţine domeniului public, astfel că nimic nu ne împiedică să facem acest schimb de terenuri”, a precizat viceprimarul Craiovei.
Terenurile vor fi evaluate de un expert
Autorităţile şi-au propus să termine toate formalităţile de preluare a terenului într-un timp cât mai scurt pentru a nu ţine în loc şantierul. Potrivit viceprimarului Florentin Tudor, toate tranzacţiile vor fi gata până la sfârşitul acestei luni, când trebuie să fie validate într-o şedinţă a CLM Craiova. “Am trecut prin zonă şi am văzut că este activitate pe şantier. Important este însă ca noi, autorităţile, să le creăm frontul de lucru astfel încât să nu poate să spună mai târziu că au întârziat proiectul din cauză că nu au avut terenul la dispoziţie”, a mai spus Tudor. În acest moment, se află în derulare o licitaţie pentru găsirea unui evaluator autorizat care să stabilească valoarea de piaţă a celor două bucăţi de teren. În funcţie rapoartele de expertiză, municipalitatea va stabili preţurile despăgubirilor, preţuri care trebuie apoi să fie supuse şi votului consilierilor municipali.
O lucrare de peste 8 milioane de euro
Pasajul subteran are o lungime de 406 metri pătraţi şi se construieşte pe sub strada “Arieş” pentru a fluidiza traficul rutier din zonă. Proiectul are o valoare de 35,6 milioane de lei, echivalentul a 8,2 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată în proporţie de 98% din fonduri europene şi 2% din cheltuielile eligibile provenind de la bugetul local. Lucrarea este realizată de asocierea de firme Mitliv şi Habau din Austria, care trebuie să finalizeze execuţia în termen de 18 luni, potrivit contractului de lucrări. Pe lângă pasaj, proiectul prevede şi devierea reţelelor de apă şi canal, precum şi amenajările de deasupra: realizarea bretelelor de intrare şi ieşire din pasaj, cele două sensuri giratorii de la intersecţiile străzilor “Arieş” cu “Împăratul Traian” şi strada “Arieş” cu strada “Al. I. Cuza”.