„Sfârşitul lui 2012 este un termen bun” pentru intrarea în Schengen

0
332

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a declarat, într-un interviu pentru Mediafax, că cel mai bun lucru pe care îl poate obţine România în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen este sfârşitul lui 2012, varianta cea mai rea fiind aceea de a nu adera niciodată. Ambasadorul aminteşte că aderarea României şi a Bulgariei la Schengen nu depinde numai de Franţa, ci de un cadru de negocieri internaţionale, de alte ţări, care au alte poziţii decât Franţa. „Franţa a propus foarte clar disponibilitatea de a susţine o soluţie care ar putea fi eliminarea frontierelor aeriene. O soluţie care, din punctul meu de vedere, este foarte interesantă. Şi noi spunem aşa: dacă raportul MCV de anul acesta, din luna iulie, este unul favorabil – chiar dacă noi nu facem legătură între MCV şi aderarea la Schengen, ea există pentru unii dintre partenerii noştri… Deci, nu ar fi inutil să existe un raport pozitiv. Şi am putea accepta la Consiliul JAI din septembrie eliminarea frontierelor aeriene. Cu alte cuvinte, pur şi simplu pasagerii care vin pe aeroportul din Bucureşti, venind din Franţa, de exemplu, nu vor mai fi nevoiţi să-şi prezinte sistematic paşaportul. Aceasta ar fi diferenţa. Apoi, dacă un al doilea raport va fi favorabil, cred că ne vom putea convinge partenerii să ajungem în stadiul eliminării tuturor frontierelor la sfârştiul lui 2012”, a spus el. Ambasadorul a precizat că prin expresia „un al doilea raport” se referă la cel din iulie 2012.

„Asta înseamnă că la sfârşitul lui 2012 ne vom putea gândi că România va intra pe deplin în Schengen. Şi vă spun că dacă am ajunge la această soluţie ar fi foarte bine pentru România. De exemplu, când Grecia a vrut să intre în Schengen, Germania a respins-o de trei ori. România, în loc de 2011 va fi în 2012. La nivelul secolelor, al istoriei, nu înseamnă nimic”, a explicat ambasadorul Henri Paul.

„Astăzi, din felul în care îi simt pe partenerii europeni şi din cum simt stadiul dosarului, din toate punctele de vedere, inclusiv din perspectiva nivelului real de pregătire, cred că sfârşitul lui 2012 este un termen bun. Este cel mai bun lucru pe care îl poate obţine România, după părerea mea”, a adăugat el. Întrebat care este scenariul cel mai rău privind integrarea României şi Bulgariei în Schengen, ambasadorul a răspuns: „Să nu intre în Schengen niciodată”. „E suficient un singur stat care să spună «Nu». Ce vă pot zice este că Franţa nu va fi ultima care să spună «Nu». Dimpotrivă, noi întotdeauna încercăm să facilităm lucrurile. Dar trebuie să luăm în calcul şi realitatea”, a mai spus ambasadorul.