La Craiova: Mugur Isărescu a ţinut o prelegere despre patrimoniul BNR

0
730

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a inaugurat ieri, sediul BNR – Sucursala Craiova, o clădire de patrimoniu, construită în 1888 şi renovată cu peste 7,2 milioane de lei, bani ce provin de la banca centrală. Construită în urmă cu 122 de ani, clădirea îmbină, din punct de vedere arhitectural, elemente specifice epocii Carol I cu cele ale stilului Art Deco. La eveniment au luat parte şi alţi membri ai Consiliului de Administraţie al BNR: prim-viceguvernatorul  Florin Georgescu şi viceguvernatorul Liviu Voinea. După inaugurare, la Universitatea din Craiova, Mugur Isărescu a ţinut o prelegere despre patrimoniul BNR.

Banca Națională a României, a 16-a bancă centrală înființată în lume, deține un însemnat patrimoniu imobiliar, istoric, artistic și moral. Refacerea acestuia, demarată în urmă cu peste 20 de ani reprezintă un efort propriu al instituției, autofinanțat. De asemenea, acest proces este justificat atât moral, cât și financiar, fiind menit să redea societății un filon de tradiție și trecut național, istoria Băncii Centrale fiind direct legată de aceea a statului român modern.

„Sub regimul comunist nu s-a încercat restaurarea lor”

Patrimoniul imobiliar al Băncii Naționale a României este compus în principal din cele trei clădiri aflate în Centrul Istoric financiar-bancar al Capitalei, care găzduiesc sediul central al BNR și sucursala regională București. Acestora li se adaugă alte clădiri istorice ce deservesc rețeaua teritorială a Băncii Naționale a României. “În perioada 1940-1990 au avut loc lucrări de întreținere și de reparație a acestora, însă niciodată sub regimul comunist nu s-a încercat restaurarea lor. Din cauza stării avansate de degradare, s-a impus demararea unor ample lucrări de consolidare, restaurare și modernizare, în special în cazul Palatului Vechi, o clădire grandioasă, adevarată emblemă a Centrului Vechi al Bucureștiului. De-a lungul întregii sale existenţe, clădirea nu a fost reparată decât de trei ori. Astăzi ( n.r ieri) am inaugurat sucursala Craiova, după o perioadă mai mare de reparaţii şi consolidări”, a subliniat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Biblioteca BNR, parte însemnată a patrimoniului istoric

Interesul BNR pentru refacerea patrimoniului și consecvența în acest proiect îndelungat este în concordanță cu demersurile altor bănci centrale europene cu tradiție (Banca Angliei, Banca Franței sau Banca Belgiei), care au înțeles necesitatea conservării acestei moșteniri, prin prisma funcției de reprezentare publică și a dorinței de deschidere, într-o eră definită de comunicare și de transparență. Printre elementele esențiale ale importantei moșteniri istorice a Băncii Naționale a României se numară Biblioteca, Arhiva șMuzeul, cel din urmă axat preponderent pe elemente de numismatică. „Parte însemnată a patrimoniului istoric, Biblioteca Băncii Naționale a României este una dintre cele mai importante deţinătoare de literatură economică din ţară. Conservând și administrând documentele create de BNR de la înființare până astăzi, Arhiva BNR a fost modernizată, începând cu anul 1997, astfel încât corespunde standardelor internaționale actuale. Documentele mai vechi de 30 de ani pot fi consultate prin intermediul sălii de studiu. Un alt element de patrimoniu istoric este Muzeul, axat pe elemente de numismatică, cu accent pe istoria monedei naţionale…”, a mai  explicat Mugur Isărescu.

„Clădirea nu mai corespundea din punct de vedere al gradului de risc seismic”

Încă de la început, clădirea renovată a fost destinată să găzduiască Sucursala Craiova a BNR. Construirea clădirii a început în 1887 şi s-a încheiat în 1888, sub atenta supraveghere a doi renumiţi antreprenori ai vremii, Dimitrie Nedelcu şi Domenico Costa. Primul a participat şi la construirea sediului Colegiului Naţional «Carol I». Imobilul a avut nevoie de consolidare, astfel că demersurile pentru a începe acest proces au fost făcute încă din 2008. Cu toate că la exterior imobilul arata totuşi mai bine, arhitecţii au susţinut că are nevoie de lucrări multiple pentru a rezista la eventuale cutremure. „Clădirea nu mai corespundea din punct de vedere al gradului de risc seismic. Este o clădire impresionantă, cu o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 1.500 de metri pătraţi. Este monument istoric din categoria «B». A fost construită în 1888 şi am solicitat să fie renovată pentru că este nevoie de aşa ceva. lucra la partea de tâmplărie, de instalaţii electrice, sanitare, se vor curăţa elementele de structură arhitectonică. Restaurarea şi renovarea imobilului a trebuit să respecte arhitectura actuală a clădirii. Până şi gardul care împrejmuieşte curtea BNR Dolj trebuie să respecte stilul arhitectural de acum. Ca noutate, la interior avem o sală de conferinţe, pentru întâlniri cu mediul de afaceri sau cu mediul academic…“, a spus directorul BNR – Sucursala Craiova, Gheorghe Gherghinescu.

Evenimentul a fost prilejuit şi de o lansare de carte, semnată chiar de directorul Sucursalei Craiova a BNR, Gheorghe Gherghinescu.Volumul I, „Banca Naţională a României – Sucursala Craiova. Băncile în Cetatea Băniei”, are peste 700 de pagini, împărţită în patru mari capitole  şi ea prezintă evoluţiile istorice până la Primul Război Mondial.