Craiova va străluci de frumuseţea iilor româneşti!

0
287

Există o zi din an când toată Craiova se îmbracă în cel mai preţios obiect vestimentar din garderoba fiecărui român: ia tradiţională. Acest frumos obicei se repetă deja de trei ani încoace şi va continua, pentru a patra oară, şi în acest an, pe 22 iunie.

Craiova se îmbracă în ie” a debutat, la Craiova, în 2015, şi nu mică le-a fost surpriza organizatorilor – Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” – să constate cât de mulţi craioveni au răspuns, cu entuziasm, la această provocare. Parada tinerelor îmbrăcate în ii, cu boboci de flori în păr, care se plimbă mândru pe străzile oraşului a rămas una dintre cele mai frumoase imagini care se păstrează în arhivă de suflet a oraşului. Începând din acel an, în aceeaşi lună, de sărbătoarea de Sânziene, când oficial se marchează şi Ziua Universală a Iei, organizatorii repetă acest frumos eveniment, iar craiovenii răspund, de fiecare dată, prezent, cu o şi mai mare însufleţire parcă.

Pe 22 iunie, ne îmbrăcăm în ie!

Cămaşa albă din pânză topită, cusută neasemuit de frumos cu flori şi simboluri populare va fi purtată, aşadar, din nou, de toţi craiovenii care deţin un astfel de obiect vestimentar în garderoba proprie. Pe 22 iunie, vinerea viitoare, este ziua în care aceştia sunt provocaţi să strălucească de frumuseţea iei tradiţionale, atât de dragă nouă, românilor. Indiferent dacă se alătură sau nu paradei populare, pe care organizatorii o realizează şi de această dată, fie că merg la serviciu sau când ies pur şi simplu la plimbare, în răcoarea serii, toţi craioveni sunt încurajaţi să renunţe la oricare alte vestimentaţii favorite şi să poarte ia, veselă şi colorată, de la cel mai mic şi până la cel mai mare.

„Ia românească, un brand de ţară recunoscut pe toată planeta”

Evenimentul este organizat, şi în acest an, sub egida Primăriei Craiova, organizatorii aşteptându-se ca toţi craiovenii să se bucure, iar manifestarea să fie un real succes. „Pentru că ne dorim ca, şi în 2018, Craiova să se alăture sutelor de oraşe din România şi de peste hotare care promovează ia, bluza românească, pentru a deveni un brand de ţară recunoscut pe toată planeta, în parteneriat cu Primaria si Consiliul Local al Municipiului Craiova, vom organiza pe 22 iunie, a IV-a ediţie a evenimentului «Craiova se îmbracă în ie»”, a anunţat conducerea Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, care a pregătit şi un program special, care va fi prezentat cu această ocazie.

Întâlnire cu meşterul popular Mira Tantam

Un atelier de confecționat ii va fi deschis în Piaţa „Fraţii Buzeşti”. Pe parcursul întregii zile, începând de la ora 10.00, acolo îl puteţi cunoaşte pe meșterul popular Mira Tantam. Înconjurat de multe ii frumoase, aceasta le va arăta celor curioşi cum se lucrează o ie populară, de la etapa de pregătire a pânzei şi până la cusăturile migăloase, care se aplică în zeci de ore de muncă, dar care, la final, transformă o banală pânză într-o splendoare de cămaşă, în care se regăsesc florile câmpului, tot felul de simboluri şi culori. De la ora 19.30, va fi organizată parada iei, ce se va desfășura pe traseul: Piaţa „Mihai Viteazul”, Oficiul de cadastru, Centrul Vechi, şi Piața „Frații Buzești”. La paradă, vor participa ansamblurile de amatori din județul Dolj.

Parada celor mai frumoase ii tradiţionale

După parada iei, se va premia cea mai autentică ie şi cea mai fotogenică apariţie, îmbracată, bineinţeles, în ie. Premiul pentru cea mai autentică ie va fi oferit de talentatul designer, Florin Burescu. De la ora 20.30, în Piața „Frații Buzești” este programat şi un spectacol folcloric. Vor urca pe scenă, îndrăgiţi interpreţi ai Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”: Petrică Mîțu Stoian, Constantin Enceanu, Livia Celea Streață, Mihaela Sultan Streață, Ceata lui Streață, Taraful lui Macu de la Pârâul de Pripor, Liviu Olteanu şi Taraful din Grecești. Gaza acestui spectacol folcloric va fi Simona Mușuroi, cunoscut realizator de emisiuni la TVR Craiova.