Europarlamentarul Marian Jean Marinescu i-a îndemnat pe tinerii din Băilești să viziteze Europa

0
263

La finele săptămânii trecute, elevii din Băilești au avut ocazia să stea de vorbă cu europarlamentarul Marian Jean Marinescu. Deputatul european le-a făcut o vizită elevilor băileșteni care activează și în cadrul unei Asociații coordonată de profesorul Paul Vădeanu. Familiarizați cu valorile europene tinerilor li s-a prezentat inițiativa #DiscoverEU 2018, inițiativă lansată în urmă cu câteva zile și care le oferă tinerilor oportunitatea de a descoperi diversitatea Europei. Până la finele acestei luni, Comisia Europeană va selecta până la 15.000 de tineri, care vor beneficia de un permis de călătorie. Europarlamentarul le-a povestit cum arată o zi a unui deputat European în Parlamentul European, explicându/le astfel și cu ce se ocupă fiecare instituție europeană în parte. “Eu sunt inginer de avioane la bază.  Pe toate documentele despre despre IAR 99 stă semnătura mea. Mi-au plăcut avioanele de mic, am moștenit această dragostea de la tatăl meu, care a fost pilot de război, el a cunoscut foarte bine cee ace a fost modelul IAR 93. Am întrat și în politică și vă recomand să faceți și voi același lucru când o să fiți mai mari. Acum fac legi. La Parlamentul European se fac legi”, le-a explicat europarlamentarul Marian Jean Marinecsu tinerilor din Băilești.

Anul 2018 este și Anul European al Patrimoniului, un motiv în plus ca tinerii să exploreze bogăția culturală a Europei, să viziteze situri europene, dar și să se bucure de diversitatea culinară europeană. “Cred că ați putea să aplicați și voi, iar acest lucru nu vă costă foarte mult. O să vă ajute și domnul professor, ca să încheiați aplicația în timpul prestabilit. Trebuie să ai 18 ani la 1 iulie 2018; să ai naționalitatea unei țări din UE și poți să încerci această experiență unică circulând individual sau într-un grup de maximum 5 persoane. Călătoria  va începe într-unul dintre cele 28 de state membre ale UE; se poate desfășura între iulie și septembrie 2018; durează între 1 și 30 de zile și cuprinde vizitarea a cel mult 4 țari. Puteți de exemplu să faceți circuitul Ungaria – Austria Cehia – Germania sau orice alt circuit. Ceea ce vreau să vă spun este că principalul mijloc de transport pentru această călătorie va fi trenul, care îți va oferi posibilitatea unei călătorii fără frontiere în întreaga Europă”, le-a explicat Marinescu.

Europarlamentarul român le-a vorbit și despre avantajul de a circula cu trenul și a subliniat faptul că și el a  bătut Europa, inițial, cu trenul, circula foarte mult noaptea, iar ziua avea întâlniri oficiale. “Înscrierile se vor face online în perioada 12 – 26 iunie 2018. Tinerii care se înscriu trebuie să fie motivați să viziteze cel puțin un sit de patrimoniu cultural din Europa și să răspundă la un test despre patrimonial cultural, alegerile pentru Parlamentul European și despre tineret. De asemenea, trebuie să își prezinte experiența de călătorie pe canalele de social media și să folosească hashtag-urile #DiscoverEU și #Interrail. Selecția participanților va fi efectuată de un juriu al Comisiei Europene, va începe în 27 iunie 2018, iar câștigătorii vor fi anunțați la începutul lunii iulie. Câteva sute de tineri vor fi din România, dar îmi doresc foarte mult să fiți și voi …”, le-a mai spus europarlamentarul Marian Jean Marinescu.