Bucate din satele Doljului, spre admirare şi… degustare!

0
706

La Casa Universitarilor din Craiova va avea loc luni, 15 mai, între orele 11.30-13.30, o nouă ediţie a evenimentului „Dolju-n bucate”, organizată de Consiliul Judeţean Dolj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, în colaborare cu Universitatea din Craiova, prin Facultăţile de Litere şi Horticultură, cu sprijinul comunităţilor rurale Bârca, Dăbuleni, Calafat, Ghidici, Izvoare, Giurgiţa şi Greceşti, Forumului de Prietenie Româno-Macedonean din Băileşti şi Asociaţiei Vlahilor din Bulgaria. Iniţiat în anul 2014, proiectul prezintă, de această dată, bucate din Dolj şi din diverse colţuri ale Olteniei graţie studenţilor/masteranzilor craioveni care locuiesc în alte judeţe ale regiunii, dar şi jocuri şi cântece bătrâneşti.

bucate 1

A III-a ediţie a proiectului „Dolju-n bucate” realizată cu sprijinul Universităţii din Craiova îşi propune să îi apropie pe tineri de lumea satului tradiţional şi, în acelaşi timp, să îi pună în valoare pe gospodarii comunităţilor rurale, cei care şi-au asumat responsabilitatea conservării şi promovării identităţii locale. „Îi veţi cunoaşte şi veţi putea sta de vorbă cu ei în jurul meselor cu bucate, la fel cum odinioară se adunau ai casei şi îşi povesteau unii altora bucuriile sau necazurile, îşi făceau planuri sau depănau amintiri”, spun organizatorii, adăugând că „oaspeţii vor degusta bucate pregătite ca-n vremea bunicilor, cu ce are omul satului în gospodăria proprie”.

Alături de Centrul Creaţiei Populare Dolj şi de studenţi vor fi membri ai Ansamblurilor folclorice „Rozele Calafatului” – solista Maria Camelia Chivu, „Rapsozii Desnăţuiului” (Giurgiţa) – solista Letiţia Lungu, „Hora Desnăţuiului” (Bârca), solistul Liviu Olteanu (masterand al Facultăţii de Litere). Vor expune Rodica şi Viorel Dîlganu din Craiova (obiecte decorative din lemn), Anca Dumitrescu – atelierul „Covorul oltenesc” din comuna doljeană Măceşu de Jos, Cooperativa „Altiţa Dăbuleniului”, Liliana Dobriţoiu – ii, cămăşi tradiţionale, Corina Matei – obiecte din pănuşi.

Dolju_n bucate„Dolju-n bucate” este un proiect iniţiat în anul 2014, de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, ca o călătorie prin viaţa satului tradiţional doljean, ilustrată prin diversitate culinară şi poveştile protagoniştilor care refac tabloul reunirii familiei ţăranului autentic în jurul mesei. «Proiectul a fost demarat atunci alături de localitatea Dăbuleni, care a facilitat realizarea unei filmări într-o bucătărie conservată ca acum aproape 100 de ani, cu protagoniste vârstnice care au povestit şi gătit la vatră. De asemenea, fotografiile făcute la acel moment au constituit şi prima expoziţie „La vatra cu bucate ca-n poveşti”. Deja oraşul Dăbuleni şi-a trecut în palmaresul cultural mai multe episoade „Dolju-n bucate”, în care gospodinele au gătit aşa cum făceau bătrânele lor, folosindu-se doar de ce aveau pe lângă casă», precizează reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

Un alt exemplu extraordinar de implicare a comunităţii şi de asumare a îmbunătăţirii imaginii acesteia prin promovarea faptelor de cultură tradiţională este comuna Bârca, spun aceştia: «În repetate rânduri, atât în Craiova (la Galeriile „Cromatic”, dar şi la Universitatea din Craiova), precum şi în comună, oamenii au putut gusta pâinea minţită, raci umpluţi, salată de vinete cu puţin usturoi şi ţelină, murături, turtă coaptă, gogoşi şi multe alte bucate alese, pregătite cu suflet şi pricepere de gospodine din Bârca, precum şi bucate bulgăreşti». Alte importante momente „Dolju-n bucate” s-au organizat în colaborare cu localităţile Pieleşti, Calafat, Băileşti, Urzicuţa, Ghidici, Maglavit, Desa, Giurgiţa, Izvoare, precum şi cu Asociaţia Vlahilor din Bulgaria.

***

Afişul evenimentului a fost realizat de Iulia Triţoiu, de la Facultatea de Inginerie Electrică a Universităţii din Craiova. Coordonarea studenţilor implicaţi a fost asumată de Raluca Stamatescu, Irina Matei, Camelia Şuican, Corina Matei, Camelia Bănică, de la Facultăţile de Litere şi Horticultură.