Plumb şi Zgonea cer ca Gorghiu şi Blaga să îndemne PNL să susţină Codul silvic în varianta iniţială

0
284

Preşedintele CN al PSD, Rovana Plumb, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cer copreşedinţilor PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, într-o scrisoare deschisă transmisă ieri, să îndemne parlamentarii liberali să susţină Legea de modificare a Codului Silvic, în forma sa iniţială.

În scrisoarea deschisă, Plumb şi Zgonea au precizat ieri că vor începe discuţiile din Camera Deputaţilor cu privire la reexaminarea proiectului de modificare a Codului Silvic, amintind că acesta a fost deja adoptat, pentru a doua oară, de către Senat, în forma promovată iniţial. “Dezbaterile din Camera Deputaţilor reprezintă ultimul pas pentru ca ţara noastră să aibă o legislaţie modernă, menită să protejeze fondul forestier. Guvernul şi majoritatea parlamentară au susţinut acţiuni clare impotriva mafiei pădurilor, atât prin instituirea Radarului Pădurilor, cât şi prin modificările la Codul Silvic, prin care am dorit să limităm exploatarea iresponsabilă a pădurilor de către operatori economici care profită de poziţia dominantă pe care şi-au caştigat-o pe piaţă. Pe această cale, facem apel la dumneavoastră, în calitate de lideri ai PNL, de a vă îndemna parlamentarii să susţină Legea de modificare a Codului Silvic, în forma sa iniţială. De asemenea, facem apel la dumneavoastră să solicitaţi parlamentarilor liberali să renunţe la acele amendamente ce pot genera exploatarea fără discernământ a fondului forestier!…, susţin cei doi lideri PSD în scrisoarea deschisă adresată copreşedinţilor PNL. Plumb şi Zgonea mai arată că România, stat membru al UE, s-a angajat şi trebuie să respecte principiile pieţei comune, cum este cel al liberei circulaţii a mărfurilor.

Proteste la Bucureşti, Codul la CSAT

Proiectul de modificare a Codului silvic, iniţiat de 125 de parlamentari PSD şi trimis la Parlament pentru reexaminare de către preşedintele Iohannis, a intrat ieri în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor, forul decizional, după ce Senatul l-a readoptat în aceeaşi formă. Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, pe 23 martie, Parlamentului, Legea pentru modificarea şi completarea Codului silvic, spre reexaminare, pe motiv că are prevederi de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi creează premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator. Sâmbătă au avut loc proteste la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară faţă de defrişările ilegale, dar şi de faptul că preşedintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament Codul silvic. Iohannis a anunţat, în aceeaşi zi, că problema defrişărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), arătând că protestul împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim.

Deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins reexaminarea Codului silvic

Deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins, ieri, cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic, fiind înregistrate 35 de voturi “împotriva” cererii şi 21 “pentru”‘. Reprezentanţii PNL au susţinut cererea de reexaminare, în timp ce PSD şi UDMR au fost împotrivă. În timpul dezbaterilor au avut loc dispute procedurale, deputaţii PSD susţinând că în comisii trebuie votat direct asupra acceptării sau respingerii cererii de reexaminare, în timp ce PNL a dorit să se dea cuvântul reprezentanţilor societăţii civile, Consiliului Concurenţei şi să se dezbată punct cu punct obiecţiile preşedintelui.După discuţii generale, s-a exprimat votul, fiind decisă respingerea cererii de reexaminare.