Elevii din Timoc, întâmpinaţi cu pâine şi sare la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”

0
315

La finele săptămânii trecute, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova a fost gazda unui grup de elevi de pe Valea Timocului, fiind o iniţiativă lăudabilă  a doi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Serbia de Răsăsărit, Ziva Lazici şi Ziva Momirovic care au hotărât ca alături de profesori să-i aducă pe tineri în Craiova şi la Târgu Jiu. A fost o colaborare de succes între  „Asociaţia de Cultură, Tradiţie şi Religie de pe Valea Moravei” şi „Asociaţia Părinţilor care vor copii lor să înveţe limba română” .

Grupul a fost format din elevi de gimnaziu dar şi de elevi de liceu, fiind însoţiţi de  profesorii: Trajan Doban, Sasa Jovanovic, Diana Solkotovic şi Una Vasiljevic. „Am realizat nişte paşi importanţi, constatând de exemplu, că pe stradă copiii mă salută cu „Bună Ziua”, lucru care până acum era destul de ascuns. Este limba maternă, care se vorbeşte mai mult acasă, iar cei tineri deja nu o mai vorbesc pe stradă. Limba română s-a păstrat în această zonă prin tradiţii, obiceiuri, fiind foarte respectate în Valea Timocului. Biserica nu a avut un rol foarte important pentru că din 1833 nu a mai fost niciun preot român, s-au ţinut slujbe doar în slavă.  Din 1833, în Serbia de Răsărit nu a mai fost folosită oficial limba română. Prin oficial ne referim la faptul că preoţii români, amintiți de documentele vremii, au fost înlocuiţi de către cei sârbi, iar cum în acea vreme ei aveau şi rolul de învățători, limba română a rămas să se vorbească numai acasă. Fără școală și biserică s-a păstrat însă timp de aproape 200 de ani. În 2013 au început primele ore de limba română. Întâi printr-un proiect pilot inițiat în mai multe localități de către Consiliul Național al Minorității Române din Serbia, iar apoi ca obiect opțional-facultativ în școli și licee…”, a precizat  prof.  Diana Solkotov, presei din Craiova.

De la Colegiu, la Universitatea din Tg Jiu

Elevii din Serbia au fost întâmpinaţi la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” cu pâine şi sare, de elevii craioveni îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale româneşti. A fost o primire călduroasă, ca între fraţi. „Întâlnirea de astăzi aduce tuturor bucurie de două ori: în primul rând, acest sentiment provine dintr-un simplu motiv – noi, copiii, v-am găsit pe voi, prin intermediul unor oameni mari, „părinți de suflet”. Pe de altă parte, bucuria ne ajută să descoperim, împreună, rădăcini nebănuite, de „copac românesc”. Învățăm, de asemenea, prin activități școlare, ce înseamnă să păstrăm identitatea unui neam. Bucuria de a fi român depășește frontierele unei ţări şi uneşte, într-o horă, culturile, tradițiile, religia și istoria unui singur popor din două ţări-surori ortodoxe.”, a precizat prof. Carmen Ştefănescu, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”

Tinerii din Timoc au fost duşi să viziteze Parcul Tineretului, Parcul Romanescu, centrul Craiovei, iar cea de-a doua zi a micii lor excursii au petrecut-o la Muzeul Olteniei, la Secţia de Ştiinţele Naturii, unde au vizitat expoziţiile temporare dar şi Planetarium. A urmat apoi vizita la Universitatea din Craiova. La întoarcere, în drumul lor spre casă au trecut şi prin Târgu Jiu unde au fost aşteptaţi de rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi”, prof.univ.dr Luminia Georgeta Popescu şi au putut admira capodoperele marelui sculptor C-tin Brâncuşi.