Artiștii în grafitti, așteptați la Craiova cu spray-uri și premii

0
935

Pereții deteriorați și inestetici din Craiova vor fi acoperiți cu diferite picturi care vor ascunde semnele timpului. Primăria a lansat un open-call pentru artiștii în tehnica graffiti, care sunt așteptați să vină din toată țara și nu numai. Desenatorii vor fi dotați cu spray-uri și vor fi invitați să înfrumusețeze calcanurile din cartiere și chiar din zona veche a orașului.

Începută în vara anului trecut, când au fost pictate mai multe blocuri din cartiere, inițiativa de a pune lumină și culoare pe zidurile vechi din oraș a prins avânt. Primarul Lia Olguța Vasilescu a anunțat că ediția din acest an va fi, de fapt, un open-call care este adresat artiștilor în tehnica graffiti, atât celor din țară, cât și celor străini. „Deschidenm un open-call pentru toți cei interesați și sper să avem, în principal, craioveni. Dar desigur că open-call este deschis pentru toată lumea, inclusiv pentru artiștii străini”, a declarat Olguța Vasilescu.

Înscrierile până pe data de 1 iulie

Până pe 1 iulie se așteaptă înscrierile, care se pot trimite și prin poștă (pe adresa Casei de Cultură ”Traian Demetrescu”) sau pe internet. Artiștii trebuie să vină cu idei care vor fi puse în practică, dar după ce vor fi trecute prin filtrul unui juriu. „De data această, vrem să selecționăm dinainte operele așa cum vor fi ele pictate. Și ne-am gândit să avem un juriu, dar părerea juriului va conta în proporție de 50%, iar pentru cealaltă proporție de 50% și craiovenii vor putea să voteze, pe site-ul asociației. Și sperăm din toată inima să coincidă părerile”, a explicat primarul Craiovei. Autoritățile s-au pregătit să premieze și cele mai frumoase trei desene: premiul I – 2.000 de lei, premiul II – 1.000 de lei și premiul III – 500 de lei.

Calcanele din zona veche, pictate cu scene de epocă

Materialele de care artiștii vor avea nevoie, tot felul de spray-uri și substanțe, vor fi asigurate de Casa de Cultură ”Traian Demetrescu”. Autoritățile le vor pune, apoi, la dispoziție calcanurile din oraș pe care artiștii le vom îmbrăca în grafitti, după modelul ales. Locațiilor vor fi în cartiere, dar și în zona veche a Craiovei, o zonă extrem de pretențioasă. „În Centrul vechi avem câteva calcane pe care le dorim pictate cu scene de epocă. Unul dintre ele este imens, are vedere de la aproximativ 600 de metri, practic se vede din capătul Lipscaniului. Am obținut acordul proprietarilor ca acesta să fie pictat”, a spus primarul, referindu-se la calcanul din piațeta Buzești.

O pictură anonimă notată cu 10, la Facultatea de Drep

În Craiova sunt foarte mulți tineri talentați, autoritățile spunând că acest demers este inițiat și pentru a-i scoate la iveală pe unii ca aceștia. Primarul a oferit și două exemple de artă stradală spectaculoasă care a apărut într-un cadru neorganizat, dar ambele arătând foarte bine. „Independent de Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană, am văzut că au apărut graffiti foarte frumoase prin Craiova. Chiar m-am oprit lângă Facultatea de Drept, unde era o shaormerie cu un calcan destul de urât înainte, iar acum este o pictură extraordinar de frumoasă. Am aflat că fata care a realizat această pictură este craioveancă”, a menționat Olguța Vasilescu.

Pictorii tramvaiului RAT, lăudați de primar

Tramvaiul vechi din curtea RAT, care este pictat noaptea de câțiva artiști necunoscuți, este un alt exemplu. Primarul Craiova a lansat chiar un apel către aceștia să răspundă inițiativei primăriei, autoritățile fiind de-a dreptul impresionate de talentul lor. „Vin noaptea cu lămpașele și pictează tramvaiele. Dar arăta fantastic de bine. și le-am spus, prindeți-i pe copii ăștia pentru că vrem să îi luăm și să îi mai folosim și cu alte ocazii. Nu au putut să îi prindă nici până acum. Fac un apel public la ei, cei care se știu că au pictat tramvaiul de la RAT, nu li se va întâmpla nimic. Dar să vină și să participe și ei la concursurile noastre”, a spus, râzând, primarul Craiovei. Autoritățile sunt pregătite să-i cunoască pe artiști și să le pună la dispoziție spray-uri și locațiile unde se pot desfășura în voie.