Concursul Naţional “Istoria şi Tradiţiile Rromilor”, ediţia a XVI-a, la Craiova

0
64
 În perioada 10 – 12 aprilie, Craiova a fost gazda celei de-a XVI-a ediţii a Concursului Naţional “Istoria şi Tradiţiile Rromilor” . Festivitatea de deschidere s-a  desfăşurat  la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan” din Craiova.  Vorbim despre un eveniment de referință în promovarea identității și valorilor culturale rome. Capitala Olteniei a devenit punctul de întâlnire al celor mai buni elevi din întreaga țară, reuniți deopotrivă de spiritul competiției și de bucuria de a celebra moștenirea istorică și tradițiile comunității rrome.
Gazda evenimentului a fost Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan”, un spațiu al educației și incluziunii, în care diversitatea este valorizată, iar excelența este susținută, care nu mai are nevoie de prezentare. Deschiderea oficială a fost moderată cu profesionalism și o reală implicare în susținerea educației interculturale de  prof. Ana Maria Cristea-Radu, inspector școlar pentru minorități în cadrul ISJ Dolj – un cadru didactic dedicat și un susținător activ al proiectelor educaționale care promovează identitatea, cultura și istoria comunității rome. Aceasta a precizat : “Este un pas important şi o oportunitate pentru recunoaşterea tradiţiilor şi istoriei rromilor. Suntem mândri că organizăm acest concurs şi nu puteam reuşi fără sprijinul autorităţilor administraţiilor publice locale şi judeţene. Sunt prezente numeroase personalități din domeniul educației, administrației publice și al organizațiilor partenere, care susțin în mod activ promovarea istoriei și valorilor culturale ale romilor: Inspectoratul Școlar Județean Dolj, reprezentat de domnul prof. dr. Daniel Alexandru Ion, inspector școlar general, și de doamna prof. dr. Aida Virginia Ionescu, inspector școlar general –  adjunct și președinta comisiei de organizare a concursului; Agenția Națională pentru Romi, reprezentată de domnul Iulian Paraschiv, președinte cu rang de secretar de stat; Ministerul Educației, prin domnul Marian Daragiu, subsecretar de stat, domnul Marian Pavel, director cabinet, și domnul Gabriel Stoica, consilier – Direcția Generală Minorități și Desegregare; Instituția Prefectului Județului Dolj, reprezentată de domnul subprefect Popa Marian; Partida Romilor Pro-Europa Dolj, partener oficial al concursului, reprezentată de domnul președinte Romeo Tiberiade; Domnul prof. Ion Sandu, inspector școlar pentru minorități – ISJ Ialomița și președintele Comisiei Naționale a Concursului; Domnul Adrian Stroe, director al Colegiului Național „Ștefan Velovan”, alături de doamnele director adjunct Irina Petre și Carmen Călugăru; Școala Gimnazială „Anton Pann” Craiova, gazda probei scrise a concursului. Un moment aparte al serii a fost oferit de Palatul Copiilor Craiova, care a încântat publicul cu un program artistic variat, ce a reflectat frumusețea și expresivitatea culturii rome prin dans, muzică și creație artistică.
De asemenea, au fost alături de noi directori de școli, inspectori școlari, cadre didactice, elevi și reprezentanți ai comunității rome, toți uniți de un scop comun – promovarea cunoașterii, respectului și incluziunii. Acest concurs nu este doar o competiție, ci o sărbătoare a identității rome, un prilej de afirmare, de redescoperire a tradițiilor și valorilor unei comunități cu o istorie profundă și vibrantă. Este un exercițiu de memorie colectivă, o lecție de respect, empatie și diversitate pentru toți cei implicați. Felicitări tuturor participanților, profesorilor coordonatori și organizatorilor! Mult succes în continuare în desfășurarea probelor!”.
Spectacol de gală oferit de copii
Poate cel mai aşteptat moment a fost cel în care elevii de la Palatul Copiilor au prezentat programe artistice, care au avut aprecierea publicului, indeferent de vâstra celor prezenţi în sală. Au fost dansuri prezentate cu talent, interpretări muzicale de excepţie , ceea ce a făcut asistenţa să aplaude la scenă deschisă.
Scurte declaraţii
Prof.dr. Daniel Alexandru Ion, inspector – general al învăţământului doljean, a precizat : “Aţi venit la Craiova, într-un oraş minunat şi aveţi ce vedea. Suntem în mijlocul Olteniei şi fiecare dintre voi se află pe primul loc, indiferent de poziţia în clasament , obţinută  în concurs. Reprezentaţi tot ce e mai bun, aveţi o serie de oportunităţi şi puteţi depăşi barierele. Cei care vor câştiga trebuie să meargă mai departe, iar ceilalţi să muncăească, pentru a ajunge pe primele poziţii”. Prof. dr. Aida Virginia Ionescu, inspector general – adjunct al ISJ Dolj, preşedinte al Concursului, a menţionat : “Sunt aproximativ 100 de persoane la Craiova : elevi, părinţi , profesori. Oraşul şi judeţul nostru sprijină diversitatea culturală. Cei care sunteţi, în aceste zile, în Cetatea Banilor aţi arătat că ştiţi să depăşiţi barierele. Nu pot decât să vă urez succes”. La rândul său, Iulian Paraschiv,  preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Rromi, cu ranga de ministru secretar de stat, a spus : “Sunt onorat să mă aflu la Craiova, în faţa unui public atât de cunoscător şi de cald. Indiferent de culoarea pielii, cu toţii suntem români. Vrem să trăim cu toţii într-o Românie civică, iar etnia, indiferent care ar fi ea, saă nu fie o povară”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *