Va respecta preşedintele sirian ultimatumul dat de Kofi Annan?

0
361
Kofi Annan

Acordul de încetare a focului în Siria a intrat în vigoare ieri, la ora locală 6.00 (6.00, ora României), conform ultimatumului fixat de planul emisarului ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria, Kofi Annan, menit să pună capăt violenţelor care afectează ţara de peste un an. Miercuri, Kofi Annan a primit o scrisoare din partea regimului de la Damasc, trimisă de ministrul de Externe, Walid Mouallem, prin care acesta anunţă încetarea operaţiunilor militare pe întreg teritoriul începând din 12 aprilie, la ora 6.00 (6.00, ora României). Regimul Bashar Al-Assad precizează, însă, că îşi rezervă „dreptul de a acţiona în mod proporţionat în faţa atacurilor comise de grupuri teroriste”, conform scrisorii citite de Ahmad Fawzi, purtătorul de cuvânt al lui Annan. La două ore de la intrarea în vigoare a ultimatumului situaţia era calmă, potrivit corespondenţilor străini de presă, însă toată lumea aşteaptă cu înfrigurare să vadă cum evoaluează lucrurile.

Regimul ar fi trebuit să-şi retragă trupele de marţi, conform primei etape a planului lui Annan, însă nu a făcut acest lucru. Mai mult, miercuri, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului, operaţiunile militare ale regimului au provocat moartea a 25 de civili, dintre care 10 în bombardamente la Rastan, un oraş din provincia Homs (centru) controlat de rebeli de mai multe luni.

Marea Britanie a anunţat, miercuri, prin vocea ministrului britanic al Afacerilor Externe, William Hague, că va acorda sprijin opoziţiei siriene şi va solicita sancţiuni mai dure împotriva Damascului dacă forţele guvernamentale nu se vor conforma acordului de încetare a focului: „Presiunea pe care o exercităm asupra regimului (n.r. – lui Bashar al-Assad) (…) va trebui să se intensifice în cazul în care Kofi Annan eşuează. Însă dacă nu va fi o încetare a focului sau dacă aceasta nu se întâmplă în următoarele zile, Marea Britanie va susţine revenirea în faţa Consiliului de Securitate al ONU, cu scopul de a încerca, din nou, să punem la punct o rezoluţie cu privire la Siria, vom susţine opoziţia siriană şi vom încerca să obţinem sancţiuni mai dure”. Şi preşedintele american, Barack Obama, alături de  cancelarul german, Angela Merkel, estimează că este necesară o acţiune „mai hotărâtă”  a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Siria, a anunţat, miercuri, Casa Albă, după o convorbire telefonică între cei doi lideri.

Pe de altă parte, ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a îndemnat Rusia să se distanţeze de acţiunile de reprimare care au loc în momentul de faţă în Siria: „Rusia trebuie să anunţe în mod clar că nu doreşte să fie asociată cu violenţele sau acţiunile de reprimare”. Rusia, aliat tradiţional al Siriei, a blocat până acum toate rezoluţiile propuse în Consiliul de Securitate al ONU pentru condamnarea acţiunilor de reprimare din Siria.