Fundaţia Soros România a realizat un studiu – „Implicarea civică şi politică a tinerilor”, care arată că mai mult de o treime din adolescenţi crede că perioada comunistă a fost mai bună decât cea contemporană. Chiar dacă nu au trăit în timpul regimului comunist, 38% dintre adolescenţi cred că în sistemul public de sănătate lucrurile mergeau mai bine, în timp ce 33% cred că este mai bine astăzi. În studiu se arată că principala nemulţumire vizează capacitatea statului de a impune respectul pentru lege, 72% din adolescenţii care se declară „nemulţumiţi” susţinând că rezultatele regimului actual sunt inferioare celor înregistrate de regimul comunist anterior.
57% din tinerii chestionaţi declară că situaţia este mai rea decât în perioada comunistă. Circa 47% din „nemulţumiţi” văd sistemul de învăţământ într-o situaţie mai proastă decât în urmă cu douăzeci de ani, iar 46% formulează opinii similare în legătură cu sistemul public de sănătate. Şi asta în condiţiile în care comunismul apare semnificativ mai rar în discuţiile adolescenţilor cu profesorii. Mai mult de 26% din adolescenţii intervievaţi declară ca nu au abordat niciodată subiectul în şcoală. Rezultatul este cel puţin surprinzător în condiţiile în care problematica comunismului apare în mod explicit în curricula didactică la nivelul mai multor discipline.
„Cercetare Fundaţiei Soros ne arată că, într-o măsură destul de mare, societatea românească eşuează în efortul deliberat de a transmite informaţii şi atitudini despre regimul totalitar comunist, aşa cum a fost el. Societatea românească şi în primul rând cea mai tânără generaţie uită răul comunist pentru a face loc amintirii unei utopii. Uitarea poate lăsa generaţia următoare prada unui demagog abil ce poate specula aceasta utopie. De aici plecăm cu dezbaterea despre istoria comunismului în educaţia românească şi încercăm să găsim un răspuns la întrebarea cum facem să evitam greşelile trecutului”, a declarat Ovidiu Voic, coordonatorul cercetării.