„Școala de bani pe Roți” a poposit la Craiova

0
619

Banca Comercială Română a organizeazat, ieri, pe Esplanada Teatrului Național, în camionul FLIP, conferința de presă dedicată proiectului Școala de bani pe Roți”, ajuns pentru a prima oară în Craiova. Va staţiona aici până la finele acestei luni, iar programul oferă cursuri gratuite de educație financiară și îi încurajează pe elevii între 7 și 14 ani să devină mici detectivi care descoperă, prin jocuri, cum circulă banii prin lume, cum să economisească și cum să gestioneze un buget.

Atelierele au loc în camionul FLIP, special amenajat ca un loc de joacă și sală de curs. Timp de 90 de minute, grupuri de câte 15 elevi sunt ghidați de traineri specializați, într-o călătorie care are drept scop să explice pe înțelesul celor mici noțiuni financiare de bază. „BCR continuă misiunea de a educa financiar românii de toate vârstele. După prima oprire în Piteşti, caravana FLIP a ajuns la Craiova, unde copiii vor afla prin învăţarea experienţială şi jocuri special create de specialişti de la Universitateaa din Viena regulile de bază pentru un compartament economic responsabil şi eficient. De aici, mergem la Tg Jiu, mai precis în perioada 25 aprilie – 11 mai, iar în a doua jumătate a lunii mai ne vom afla în Rm Vâlcea. Vom încheia prima perioadă a programului, iar FLIP va intra în vacanţă în perioada 20 iunuie – 1 iulie. Atelierele de educaţie financiară prin joacă se desfăşoară zilnic, în intervalul orar 08.15 – 18.30, iar înscrierile sunt gratuite. Şcolile din Craiova şi din localităţile învecinate se pot înscrie pe pagina www.scoaladebani.ro/peroti/”, a  explicat Paul Handro, director zonal retail, BCR.

Impactul pe termen lung al deciziilor financiare

Şcoala de Bani pe Roţi este o iniţiativă care face parte din programul Şcoala de Bani ai BCR, care îşi propune să le vorbească românilor de toate vârstele despre cum îşi pot îndeplini visurile prin administrarea cât mai eficientă a bugetului personal. Pornit în urmă cu 2 ani, programul reuneşte în prezent 200000 de români, care au absolvit cursurile gratuite oferite de către BCR. În 2018, 110.000 cursanţi ai Şcolii de Bani au aflat cum să-şi gestioneze mai bine bugetul personal şi cum să ia decizii financiare mai bune printr-o planificare corectă. Cursurile au avut loc în sucursalele BCR – 10.000 de adulţi participanţi la sediile companiilor – 20.000 de participanţi, în universităţi, licee şi şcoli – 40.000 de participanţi, în FLIP – 10.000 de copii participanţi şi în grădiniţe – 30.000 de preşcolari participanţi. „Conform studiilor şi opiniilor noastre, cu cât este mai devreme această pregătire financiară, cu atât efectul se va simţ mai consistent la faza de adult, iar responsabilitatea se va crea de mic . Fără o responsabilitate, care să fie inserată de la vârstele fragede, va fi destul de dificil ca mai târziu să deprindă aceste cunoştiinţe. Această pregătire se face treptat, etapă cu etapă. La fel cum se face educaţia sanitară, aşa trebuie învăţată şi educaţia financiară, ca în final să se culeagă rezultatele. Într-una din etape se vorbeşte de impactul pe termen lung al deciziilor financiare. Pentru a conştientiza, de mic copil trebuie să fii familiar cu tot ceea ce te poate afecta pe termen lung”, a mai spus, reprezentantul BCR, Paul Handro.

 

Prof. Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt al ISJ Dolj:

„Este un parteneriat extrem de important pentru elevii noştri, deoarece este foarte bine ca de la o vârstă fragedă, pe măsură ce copilul creşte să înveţe obiceiurile fiananciare şi îşi formează nişte tipare de gândire legate de bani. În principiu, ne dorim cu toţii ca atunci când copiii noştri devin adulţi, să devină responsabili şi să gestioneze eficient finanţele personale. Pentru zilele lucrătoare suntz disponibile 1260 de locuri, dintre acestea 490 sunt deja ocupate. Sunt disponibile 540 de locuri pentru weekend, în perioada 12 – 31 mai. Sperăm ca acest program să fie implementat în toate unităţile de învăţământ din Craiova, unităţi care şcolarizează elevi cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani…”

 

Prof. Gulian Aurelia, Şcoala Gimnazială Elena Farago:

„Astăzi ( n.r ieri) a fost o zi foarte frumoasă pentru elevi. Ne-am programat din timp, au vrut toţi să participe, motiv pentru care ne-am împărţit în două serii pentru a putea beneficia de aceste activităţi extraordinar de frumoase. Sunt activităţi interactiv care pe copii îi atrage foarte mult. A fost o zi plină de activităţi interactive şi desigur, nu o vor uita”