Punct de moral la intrarea pe turnantă

0
485

Astra Giurgiu – Universitatea Craiova 0-0

Giurgiu, stadion: „Marin Anastasovici”, spectatori: 3.000

Astra Giurgiu: Lung 7 – Al. Stan 5 (46 Belu) 6, Săpunaru 7, Fabricio 6, Junior Morais 7 – Balaure 6, Seto 7, Lovin 5 (46 Oros) 6, Teixeira 7 – Budescu, D. Niculae 5 (71 Buş) 6. Antrenor: Marius Şumudică.

Universitatea Craiova: Calancea 7 – Dimitrov 5, Barthe 7, Kelic 7, Bucurică 5 (46 R. Petre) 6 – Screciu 7, Mateiu 6 – Gustavo 7 (89 Măzărache), Băluţă 8 (90 Fajic), Bancu 5 – Ivan 7. Antrenor: Gheorghe Mulţescu.

Arbitru: Ovidiu Haţegan 7.

Universitatea Craiova a început play-off-ul cu o remiză pe terenul campioanei, Astra Giurgiu

poza 1La debutul în play-off, Universitatea s-a prezentat mai matură ca în sezonul regulat şi mai solidă decât indica o comparaţie pe hârtie cu campioana. Gazdele veneau după 8 victorii la rând şi Şumudică era sigur înainte de meci că echipa sa va marca măcar un gol. Tehnicianul anticipa o atitudine naivă a oltenilor, pe care îi aştepta să se descopere şi să le pedepsească elanul. Numai că Mulţescu şi-a dispus elevii într-un sistem mai precaut, luându-şi măsuri la oamenii decisivi ai Astrei. Mateiu i-a limitat atingerile lui Budescu, un vârf lent ca Niculae nu-i poate crea mari probleme lui Kelic, aflat la cel mai bun meci în tricoul Ştiinţei, şi doar Teixeira i-a complicat seara lui Dimitrov, bulgarul aflat în declin după ce impresionase la debut, cu Voluntariul. Forţat de împrejurări, respectiv de „mazilirea” lui Madson, accidentarea lui Popov şi suspendarea lui Zlatinski, Mulţescu i-a dat credit în premieră din start lui Screciu şi, în ciuda unui debut în care tracul l-a împins la câteva faulturi nesăbuite, mijlocaşul de 17 ani a dovedit pe parcurs o maturitate în joc rar întâlnită la această vârstă. Craiova a fost o echipă compactă, fără distanţă între linii, spre disperarea gazdelor. Prima ocazie avea să fie şi cea mai mare a meciului. Alex Băluţă a scos o minge în propria jumătate din picioarele lui Budescu, l-a luat „la mână” la centru pe Săpunaru, şi şi-a sincronizat pasa cu viteza lui Ivan, scăpat singur cu Lung. Căpitanul Ştiinţei a ales însă o finalizare mult mai complicată decât era cazul, fiindcă portarul originar din Bănie a rămas în picioare şi a cules simplu „scăriţa” colegului de naţională. Riposta gazdelor a venit de la Teixeira, pe flancul gestionat prost de Dimitrov. Bulgarul s-a trezit driblând prin preajma careului propriu şi a fost deposedat, însă Calancea şi-a salvat fundaşul. Acesta a rămas năuc şi peste câteva minute a fost întors pe toate părţile de veteranul brazilian, care însă n-a prins poarta. Băluţă l-a concurat pe Teixeira pentru titlul de cel mai bun jucător al primei reprize, dar şi şutul său cu stângul de la marginea careului a fost blocat de Lung junior. La pauză, Mulţescu a mai aruncat un puşti pe teren, Robert Petre, folosit fundaş stânga, pe picior „invers”, în locul lui Bucurică, în timp ce Şumudică l-a urcat pe Săpunaru la mijloc, păstrând însă modulul 4-4-2. Faţă de ultima dispută directă, adjudecată de campioană, la Severin, s-a observat dispariţia lui Alibec din avanposturi, actualul stelist creând atunci de unul singur panică în defensiva Ştiinţei.

În partea a doua, juveţii au mai creat doar o dată pericol la poarta gazdelor, când acelaşi Băluţă l-a servit cu un lob pe Ivan, de această dată mai decis, dar imprecis. Calancea a vrut să confirme că şi-a recăpătat forma de anul trecut, acoperind cu un reflex colţul scurt la reluarea niponului Seto. Screciu avea să aibă intervenţia meciului, alunecând şi amortizând ideal o minge aruncată periculos pe 6 metri. Cu cât se apropia finalul, juveţii au făcut pasul în spate pentru a-şi securiza  punctul de moral, la debutul în play-off pe terenul campioanei. Au mai avut emoţii la ultima fază a meciului, când Haţegan le-a oferit o şansă gazdelor de a tranşa partida, dictând lovitură liberă de la 18 metri la o intervenţie regulamentară a lui Măzărache. Budescu a tras neaşteptat de prost, în zid şi a fost mult mai periculos pe respingere, dar se fluierase deja finalul. Universitatea începe play-off-ul cu un rezultat pozitiv şi cu o atitudine pe care trebuie să şi-o menţină pe tot parcursul acestui final de sezon.

Mulţescu, impresionat de Screciu

poza 2După meci, Gigi Mulţescu s-a declarat mulţumit de rezultat, aşa cum precizase şi înainte de meci, când a anunţat că l-ar satisface un punct pe terenul campioanei. Antrenorul l-a remarcat Screciu, aflat la primul meci ca titular. „Nu am câştigat trei puncte, dar am câştigat un jucător, pe Screciu, care a fost cel mai bun de pe teren. Puteam să câştigăm şi noi, am avut ocazii clare, cred că cele mai clare ocazii ne-au aparţinut. Îl felicit pe Andrei Ivan că a ştiut să ajungă în acea poziţie, pentru că este o calitate a atacantului să ajungă acolo, dar se prelungeşte prea mult perioada de ineficacitate. Sper să le adune şi să înceapă să marcheze. Ei au primit un fault uşor în ultimul minut, dar una peste alta cred că Haţegan a arbitrat bine. Va fi foarte greu cu Dinamo, e o echipă cu jucători de viteză, dar sper să nu ne mai surprindă, să reacţionăm mai bine de data asta. Acum e vorba de valoare, de forţă de joc, aici e presiunea şi tensiunea. Obiectivul este să reuşim să jucăm acelaşi fotbal bun, ofensiv, şi să reuşim să concretizăm ocaziile avute”, a declarat Gheorghe Mulţescu.

Vladimir Screciu spune că s-a simţit în largul său cu Astra, chiar dacă a avut în faţă jucători cu mult mai multă experienţă: „Suntem mulţumiţi, este un punct bine-venit, se putea şi mai bine. A fost o senzaţie plăcută să joc titular, m-am simţit foarte bine alături de colegi şi sper ca pe viitor să fiu de ajutor. Astra este o echipă foarte bună, de cupele europene şi are nişte jucători foarte buni”.

Marius Şumudică a declarat la final: „Jucam acasă şi trebuia să câştigăm. Am întâlnit o echipă agresivă, care a venit să nu piardă, să se apere. Cred că ocaziile ne îndreptăţeau să câştigăm. Am avut mai multe ocazii. Au avut şi ei o ocazie mai clară decât ale noastre, prin Ivan. Îmi felicit băieţii pentru efortul făcut, trebuie să luăm lucrurile pozitive, avem o serie de nouă meciuri fără înfrângere. Am pierdut două puncte, dar poate am şi câştigat un punct. Îmi pare foarte rău că nu am reuşit să marcăm. Au tras de timp foarte mult, eu n-aş putea niciodată să-mi fac jucătorii să stea pe jos, să iasă, să intre iar, să se tăvălească”.

Căpitanul gazdelor, Cristi Săpunaru, a avut un discurs mai realist decât antrenorul său: „Nu e supărare, dar cred că am avut meciul la îndemână, la un moment dat. În prima repriză, pe două greşeli ale noastre, au avut două ocazii mari şi pe final de repriză au avut 2-3 cornere consecutive, după care a doua repriză a fost la discreţia noastră. Păcat că nu am reuşit să înscriem, la câte ocazii am avut, ca să luăm toate cele puncte, pentru că era foarte important. Bine că nu am pierdut, veneam după o serie de 8 meciuri câştigate, dar nu poţi să o ţii la infinit. Era important să luăm cele 3 puncte, fiind primele puncte din play-off sunt întotdeauna importante. Începeai cu alt moral acest mini-campionat”.

Play-off – etapa 1

Astra – „U” Craiova 0-0

Meciul FCSB – CFR Cluj s-a jucat aseară.

Viitorul – Dinamo, astăzi, ora 20.30

Clasament play-off

  1. Viitorul 0 0          0          0          0-0       26p
  2. FCSB 0 0          0          0          0-0       24
  3. Astra 1 0          1          0          0-0       23
  4. Craiova 1 0          1          0          0-0       23
  5. CFR Cluj 0 0          0          0          0-0       22
  6. Dinamo 0 0          0          0          0-0       21

Play-out, etapa 1

FC Botoşani – ACS Poli 1-2

Au marcat: Miron 17 / Croitoru 23, Şeroni 67 – pen.

CSMP Iaşi – Concordia 3-1

Au marcat: And. Cristea 12, 34, Golubovic 34 / V. Alexandru 50.

FC Voluntari – Pandurii 1-1

Au marcat: G. Deac 26 / Surugiu 36.

Gaz Metan – ASA, astăzi, ora 18

Clasament play-out

  1. Gaz Metan 0 0          0          0          0-0       20p
  2. CSMP Iaşi 1 1          0          0          3-1       18
  3. Voluntari 1 0          1          0          1-1       16
  4. Botoşani 1 0          0          1          1-2       16
  5. Chiajna 1 0          0          1          1-3       13
  6. Pandurii 1 0          1          0          1-1       11
  7. ACS Poli 1 1          0          0          2-1       10
  8. ASA 0 0          0          0          0-0       6

Csuc.ro