Policlinica Sportivă, şanse mari la modernizare

0
388

Policlinica Sportivă din Craiova va intra, în acest an, în reabilitare. Conducerea Consiliului Judeţean Dolj a anunţat că, pe lângă anveloparea termică şi înlocuirea acoperişului, va încerca să găsească o soluţie şi pentru modernizarea interiorului şi dotarea policlinicii cu aparatură adecvată pentru testarea sportivilor. Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că medicii de acolo, oricât de buni profesionişti şi dedicaţi meseriei ar fi, nu îşi pot permite să greşească atunci când îi testează pe sportivi.  

policlinica sportivaSituaţia Policlinicii Sportive, care aparţine de Spitalul Judeţean nr. 1, a fost ridicată, în şedinţa extraordinară de săptămâna trecută, de consilierul judeţean PNL, Cosmin Călin. Liberalul a arătat că sunt mai multe probleme acolo şi a solicitat autorităţilor judeţene să continue investiţiile.  „Policlinica Sportivă din Craiova este o carte de vizită a noastră. Acolo a fost o problemă cu încălzirea, care s-a rezolvat după intervenţia dumneavoastră, fiind achiziţionată o centrală termică. Dar mai sunt multe de făcut”, a spus consilierul judeţean. O urgenţă at fi aparatura medicală adecvată, care lipseşte în acest moment şi de care medicii au mare nevoie, dat fiind faptul că testarea sportivilor trebuie să se facă sub anumite rigori. „Trebuie să fie achiziţionată această aparatură pentru că nu pot să îşi desfăşoare activitatea fără acele aparate, nu pot să pună diagnosticul care trebuie. S-au întâmplat destule cazuri cu sportivii şi nu vrem să fim şi noi în această situaţie”, a arătat liberalul.

Este necesar şi un centru de recuperare post-traumatică

Clădirea în care funcţionează Policlinica Sportivă are, se pare, şi probleme legate de instalaţiile de utilităţi, acestea fiind şi ele uzate. „Degeaba faci izolare termică, dacă nu rezolvăm ce este şi în interior. Iar acolo instalaţiile termică şi sanitară sunt în stare proastă. Nu are nici un centru de recuperare post-traumatică. Și aş avea o propunere: să se discute cu conducerea policlinicii şi să se găsească împreună o soluţie, o posibilitate de finanţare. Am investit în multe centre medicale, iar aceasta este o carte de vizită a noastră. Poate reuşim, pe acest mandat, cu fonduri europene, să reabilităm şi acest obiectiv”, a declarat consilierul PNL, Cosmin Călin.

CJ Dolj a inclus clădirea în lista de investiţii

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a recunoscut că Policlinica Sportivă, în ciuda investiţiilor minime care s-au făcut acolo, continuă să prezinte probleme. „Problema pe care o ridicaţi este corectă, într-adevăr, aşa se întâmplă. Noi, în momentul în care am ştiut mai multe despre ce se întâmplă acolo, ne-am deplasat cu specialiştii să vedem ce putem să facem. Și, într-adevăr, suntem în faza în care facem această listă de investiţii. De pe acum vă spun că este prins, în program, acest obiectiv. Trebuie să aprobăm bugetul şi discutăm, pentru că deschiderea noastră este clară: vrem să rezolvăm această treabă”, a răspuns preşedintele Consiliului Judeţean.

Peste 8.000 de sportivi sunt testaţi la Craiova

Dana Băluţă, directorul Direcţiei de Afaceri Europene din cadrul Consiliului Judeţean Dolj, a explicat că proiectul de reabilitare termică a imobilului include şi intervenţii asupra instalaţiilor. „Sunt cuprinse toate lucrările care duc la o eficienţă sporită a clădirii din punct de vedere energetic. Pe lângă partea de anvelopare a părţii vitrate şi non-vitrate a clădirii, este inclusă şi instalaţia electrică, iluminatul interior şi înlocuirea corpurilor de iluminat şi reparaţia acoperişului”. În ceea ce priveşte celelalte cheltuieli, care sunt necesare funcţionării în bune condiţii a policlinicii, specialiştii în accesarea de fonduri europene spun că şi aceste sunt eligibile, dar în cuantum mai mic, de 15% faţă de cele cuprinse în proiectul de anvelopare termică.

Conducerea CJ Dolj a precizat însă că se va angaja, totuşi, la o cofinanţare a unui astfel de proiect suplimentar. „Sincer vă spun, am văzut şi multe lucruri care se întâmplă pe terenurile de sport… Sportivi care poate nu au fost diagnosticaţi foarte bine, din lipsa aparaturii”, a recunoscut preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Policlinica Sportivă din Craiova deserveşte peste 8.000 de sportivi care provin din Dolj, dar şi din judeţele alăturate Mehedinţi, Gorj, Olt, Vâlcea şi chiar din Argeş.