Specialiștii în fizică, căutați de marile companii

0
39

Departamentul de Fizică din cadrul Facultății de Matematică a organizat, ieri, în Sala Albastră a Universității din Craiova, o întâlnire între studenți și principalii angajatori de profil care sunt interesați, în acest moment, să-și dezvolte presonalul cu tineri bine pregătiți. Și cum cei mai buni specialiști se formează pe băncile acestei facultăți, discuțiile au fost deschise și la obiect, companiile prezentându-le studenților mai multe variante de angajare tentante. 

Miron Alba a prezentat profilul CEZ Distribuție și le-a spus studenților că această companie dorește să-și atragă angajații din rândul lor. ”Nu e simplu, dar nici greu să lucrezi într-o companie energetică. Ținând cont că vârsta medie a angajaților noștri este de 46 de ani, deci cam bătrână, este nevoie de personal tânăr și se fac multe angajări în această perioadă. Ne dorim oameni dinamici, oameni buni care să aibă cunoștințele de bază în electrotehnică, să cunoască cât de cât echipamentele și cu funcționează ele”. Reprezentantul CEZ Distribuție a mai spus că această companie are parteneriate de colaborare cu Facultatea de Electrotehnică și Facultatea de Fizică din Craiova și a detaliat apoi care este modalitate de angajare în cadrul acestei companii, și anume interviul. Studenții care și-au făcut lucrările de licență consiliați fiind și de experții CEZ au șanse mai mari la angajare.

„Belle Optique” oferă ore de practică pentru studenți

Adriana Geapana, patronul lanțului oftalmologic „Belle Optique”, una dintre cele mai apreciate clinici oftalmologice din Craiova, le-a spus studenților că fizica îi pregătește să devină și niște buni opticieni. „În 1994 când am deschis primul cabinet oftalmologic eram doar eu și contabila, dar acum avem 14 angajați și trei puncte de lucru. Meseria de optician nu înseamnă doar să pui niște lentile într-o ramă, ci să și consiliezi pacientul, să stai de vorbă cu el, să vezi ce fel de ochelari are nevoie. Dar înainte de toate trebuie să știe și meserie, iar fizica este de bază”. Adriana Geapana le-a transmis studenților că îi așteaptă în cabinetul ei pentru a efectua practica și, dacă le place, au șanse să fie și angajați. Un alt atuu la care ține foarte mult reprezentantul „Belle Optique” este ca viitorul angajat să se integreze bine în colectiv și să fie receptivi la tehnica nouă care apare în domeniu.

„Iquest” îi așteaptă pe tinerii pasionați de IT

Dan Tușariu, care a reprezentat firma ”Iquest”, le-a spus studenților că el a avut șansa să lucreze în Germania, unde a fost cu bursă, dar a preferat să se întoarcă și să înceapă o afacere în Craiova. El le-a împărtășit studenților convingerea sa că IT-ul este încă un ”copil răsfățat” de pe piața muncii și prezintă avantajul pentru cei care lucrează cu limbajele de programe că nu se plictisesc făcând asta. „Suntem de 15 ani pe piața de IT și avem birouri în străinătate, Germania, Elveția, SUA, Marea Britanie și țările nordice. Avem contacte cu firme mari, cum ar fi Siemens, Volvo, HP, ebay, Puma, Vodafone, iar esența unei firme de IT stă în oameni. Recunosc că nu e ușor să te angajezi la IQuest, trebuie să ai cunoștințe solide”. Cei interesați se pot înscrie online la un concurs de programare, îndeosebi studenții din anii I și II.

„Cummins” caută personal cu aptitudini tehnice

Un reprezentant al Cummins Generator Technologies le-a spus studenților de la Fizică și eletrotehnică, printre altele, că ei sunt preferați la angajare întrucât au cunoștințe solide în domeniul generatoarelor electrice cu care se ocupă această companie. ”Cummins dă o atenție deosebită forței umane. Universitatea din Craiova este principalul loc de unde ne selectăm personalul. Anul trecut au fost aleși zece studenți care beneficiază de un program de pregătire timp de doi ani. Dacă apoi confirmă și își doresc să rămână, au postul asigurat. O evoluție în carieră seamănă cu cea a unui sportiv. La început doare, dar după aceea îți dorești să avansezi din ce în ce mai mult”. Reprezentantul Cummins le-amai spus studenților craioveni că este o lipsă mare de personal cu aptitudini tehnice și că evoluția în carieră le este asigurată dacă intră în această companie.