Cărţi pentru şcolile din mediul rural

0
475

Peste 3.000 de elevi din 13 localităţi doljene sunt beneficiarii unei campanii ce are drept obiectiv dotarea cu cărţi a bibliotecilor şcolare din mediul rural. World Vision România continuă, astfel, eforturile de facilitare a accesului la educaţie pentru copiii din comunităţile rurale defavorizate, prin lansarea campaniei „Cu o carte schimbă o viaţă”.

Campania se va derula până la sfârşitul lunii mai a.c. şi are drept principal obiectiv, la nivel naţional, dotarea bibliotecilor în 53 de şcoli din judeţele în care World Vision România derulează activităţi şi proiecte – Dolj, Iaşi, Vaslui, Ialomiţa, Vâlcea, Cluj şi Constanţa –, astfel încât peste 15.000 de copii vor avea posibilitatea de a cunoaşte beneficiile lecturii.

13 localităţi vor beneficia de această campanie

În judeţul Dolj, de cărţile colectate până în prezent, reprezentând literatură beletristică, enciclopedii şi lucrări de specialitate, vor beneficia 3.000 de elevi din clasele I – a VIII-a din cele 13 şcoli partenere World Vision în judeţul Dolj. Este vorba de Şcoala de Arte şi Meserii Argetoaia, Şcoala Gimnazială Bucovăţ, Şcoala Gimnazială Vârvorul de Jos, Şcoala Gimnazială Breasta, Şcoala Gimnazială Predeşti, Şcoala Gimnazială Sopot, Şcoala Gimnazială Carpen, Şcoala Gimnazială Pleşoi, Şcoala Gimnazială Brabova, Şcoala Gimnazială Braloştiţa, Şcoala Gimnazială Coţofenii din Dos, Şcoala Gimnazială Scaeşti şi Şcoala Gimnazială Cernăteşti.

Iniţiativa World Vision poate fi susţinută la nivel local atât prin donaţii financiare pe site-ul organizaţiei, în secţiunea dedicată campaniei –  www.worldvision.ro/cartipentrucopii, cât si prin donaţii de carte în librăria parteneră „Elena Farago”, dar şi în şcolile şi grădiniţele partenere din Craiova. Pe această listă se găsesc Greenwich School of English, Şcoala „Gheorghe Ţiţeica” , Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade”, Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Școala Gimnazială „Alexandru Macendonski” , Şcoala Gimnazială „Nicolae Romanescu” , Şcoala Gimnazială „Sfântul Gheorghe”, Grădiniţa „Pinocchio”, Grădiniţa „Dumbrava Minunată”, Grădiniţa „Eden”, Grădiniţa „Tudor Vladimirescu”, Colegiul Naţional „Carol I”, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Liceul Teoretic „Henri Coandă”, Liceul de Arte „Marin Sorescu”, Liceul Energetic Craiova, Colegiul de Industrie Alimentară Craiova, Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret”. De asemenea, cărţi pot fi donate şi în şcolile şi grădiniţele partenere din Balş, adică Grădiniţa nr. 1 şi Şcoala „Mihail Drumeş”, din localitate.

Cărţile colectate în cadrul campaniei, dar şi cele achiziţionate cu ajutorul donaţiilor on-line vor fi dăruite elevilor din şcolile vizate de program, la începutul lunii iunie.

„Cu o carte, schimbă o viaţă!”

Demersul World Vision nu este deloc unul întâmplător. Conform studiilor derulate de organizaţie, accesul la lectură al elevilor din mediul rural este scăzut, această situaţie fiind cauzată şi de faptul că, la sate, şansele de a avea o bibliotecă personală sunt foarte mici.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, în 2010 doar un sfert din unităţile şcolare din România erau dotate cu o bibliotecă. Acest aspect este cu atât mai îngrijorător cu cât accesul la lectură are un efect major asupra dezvoltării intelectuale a elevilor. Spre exemplu, un studiu derulat de sociologii americani, pe parcursul a 20 de ani, în 27 de ţări, arată că „un copil care a crescut într-o casă cu o bibliotecă de 500 de cărți ajunge să aibă un nivel de educaţie similar cu acela pe care l-ar fi dobândit dacă ar fi avut părinţi cu educaţie universitară”.

«Din păcate, în multe dintre satele din România accesul copiilor la lectură este foarte scăzut. Bibliotecile din cadrul instituţiilor de învăţământ din mediul rural sunt, de cele mai multe ori, slab dotate, iar lipsa resurselor materiale împiedică familiile copiilor să le cumpere acestora măcar cărţile şcolare. De aceea, am decis să continuăm eforturile de facilitare a accesului la lectură şi lansăm un apel către toţi cei care văd mesajul nostru să doneze pe site-ul fundaţiei în secţiunea dedicată campaniei – „Cu o carte schimbă o viaţă”», a declarat Adela Fundulea, Marketing Manager în cadrul World Vision România.