Omul zilei – George Gogu Constantinescu

0
1668

Născut în Craiova, George Gogu Constantinescu este una dintre personalităţile marcante ale acestui oraş, el fiind cel ce a pus bazele Teoriei Sonicităţii şi a fost declarat la vârsta de 45 de ani unul dintre cei 17 Titani ai Lumii Ştiinţifice. Tot el, a fost membru al Societatii Politehnice, membru de onoare al Academiei Romane şi membru de onoare al Societatii inginerilor din Anglia.

Prima aplicaţie a Teoriei Sonicitatii a fost „mitraliera sonică”, a cărei cadenţă de tragere era sincronizată cu rotaţia elicei. Mitraliera a fost construită în serie la uzinele „Bristol – Coanda”, şi montată pe avioanele de luptă cu aceeaşi marcă, iar în anul 1918, la Londra a fost publicată prima ediţie a lucrării „Teoria Sonicităţii” în cartea „A treatise on transmission of power by vibrations”, carte tradusă în limba română de Dionisie Germani şi publicată în România în 1922, ulterior fiind dezvoltate capitole privind electrosonicitatea, câmpurile sonore şi termosonicitatea. Ediţia a doua în limba română, cu titlul Teoria sonicităţii cuprindea următoarele capitole: Principii fizice elementare, Curenţi sonici în tuburi scurte. Definiţii, Efectele capacităţii, inerţiei, fricţiunii şi perditanţei în curenţii sonici, Curenţi în conducte lungi, Curenţi sonici în conducte lungi, ţinând seama de fricţiune, Teoria deplasamentelor. Motoare, Teoria ciocanelor mecanice, Curenţi de înaltă frecvenţă. Considerarea liniilor de transmisie cu secţiune variabilă, Linii încărcate, Transformatori, Aplicaţiile sonicităţii.

„Una dintre problemele fundamentale ale ingineriei mecanice este aceea de a a transmite energia disponibilă în natură, după o transformare potrivită, la un punct oarecare unde ea poate fi întrebuințată pentru a produce lucru util.

Metodele pentru a transmite energia, cunoscute și practicate în inginerie, se pot cuprinde în general în două clase: (a) metoda mecanică, cuprinzând și pe cea hidraulică, pneumatică și prin cabluri; (b) metoda electrică.(…)

După noul sistem, energia se transmite de la un punct la altul, la o distanță care poate fi considerabilă, cu ajutorul imprimării unor variații periodice de compresiune sau tensiune, care produc vibrații longitudinale în coloane solide, lichide sau gazoase. Energia se transmite prin aceste vibrații periodice de presiune și volum în direcție longitudinală și transmiterea aceasta poate fi caracterizată ca transmitere de putere prin unde sonore.”

– Gogu Constantinescu, Teoria sonicităţii, p. 33